TİCARET BAKANI HAL YASASINDA YETKİLİ, MALİYET DEYİNCE YETKİSİZ

CHP’li Özer’in “Üreticinin belini büken girdi maliyetlerini azaltmaya yönelik planlamanız var mı?” sorusuna Tarım Bakanı yanıt vermezken, yeni hal yasasını hazırlayan Ticaret Bakanı konunun yetki alanında olmadığını belirtti. Özer, “Üreticimizin sorununa muhatap yok” dedi.

Dört ay önce mevcut sistemde bütün yükün üreticinin sırtında olduğunu belirterek yeni hal yasasına ilişkin çalışma yürüttüklerini açıklayan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer’in üreticilere ilişkin soru önergesini iade etti. Pekcan üreticinin en önemli sorunu haline gelen yüksek maliyetler ve zararına satışlarla ilgili soruların yer aldığı önergeyi iade etmesinin gerekçesinde “Tarım ve Orman Bakanlığının görev ve yetki alanına girmesi nedeniyle” ifadesine yer verdi.

CHP’li Özer, “Biz aynı soruyu Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye de sorduk ama kendisinden bir yanıt gelmedi. Aylardır tartıştığımız, tarım sektörünü tedirgin eden şu yeni hal yasasını hazırlayan Ticaret Bakanı ise üreticilerin yüksek maliyet yükünün yetki alanına girmediğini söyledi. Özetle; bakanların soru yanıtlamaya yetkisi yok, üreticimizin de yüksek maliyet sorununa muhatap yok!” diye konuştu.

ATANMIŞLAR HALKI UMURSAMIYOR
CHP’li Özer, Ticaret Bakanı Pekcan’dan gelen iade yanıtını şu sözlerle değerlendirdi: 
“Ticaret Bakanı bir süre önce tarım sektörünü yakından ilgilendiren açıklamalarda bulunuyordu. Toptancı hallerindeki meyve-sebze fiyatlarını değerlendiriyordu. Mevcut sistemde bütün yükün üreticinin sırtında olduğunu söylüyordu. Yeni hal yasasına dair çalışma yürüttüklerini ve hazırladıkları hal yasasının üretici için kurtuluş olacağını açıklıyordu. Bunun üzerine biz de kendisine “Üreticilerin belini büken girdi maliyetlerini azaltmaya yönelik bir planlamanız var mı?” diye sorduk. Bakan, konunun yetki alanında olmadığı gerekçesiyle önergemizi iade etmiş. Acaba sayın bakan tarım sektörünün kalbine inme indirecek yeni hal yasasını hangi yetkiyle hazırladı? Yani tarımla ilgili yasa yapmaya yetkisi var ama tarımın öznesi olan üreticinin maliyet sorunlarıyla ilgili görev ve yetkisi yok! Maalesef tek adam rejiminin atanmış bakanları ne bu halkı umursuyor ne de halkın sorunlarını çözmeye odaklı.”

ÖZER MAYIS AYINDA SORMUŞTU 
CHP’li çiftçi vekil Aydın Özer, 24 Mayıs 2019 tarihinde Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanıtlaması istemiyle yazılı bir soru önergesi vermişti. Önergede yer alan sorular şunlardı:
“Üreticilerin zararına satış yapmalarının önüne nasıl geçeceksiniz? Üreticilerin belini büken girdi maliyetlerini azaltmaya yönelik bir planlamanız var mıdır? Üretim bölgelerinde üreticilere yönelik –kalıcı olmak üzere- tanzim satışlara üreticilerin maliyetlerini düşürmeyi planlıyor musunuz?” 
10 Temmuz 2019 tarihinde CHP’li Özer’in soru önergesi kısa bir gerekçe yazısıyla iade edildi. Altında Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın imzası bulunan gerekçede “Soru önergesi konusu itibariyle Tarım ve Orman Bakanlığının görev ve yetki alanına girmesi nedeniyle iade edilmiştir” sözleri yer aldı.

RESMİ GAZETE’DE VAR DEMİŞTİ
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, CHP’li Özer’in 15 Temmuz 2016 tarihinden itibaren bakanlık bünyesinden “ihraç edilen personel sayısı”, “açığa alınan personel sayısı” ve “göreve iade edilen personel sayısı” ile ilgili soruların yer aldığı soru önergesini de benzer bir tavırla yanıtlamıştı. Pekcan’ın imzası bulunan yanıtta; “Bakanlığımızda; Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) ile mücadelede yürürlükteki mevzuat titizlikle uygulanmaktadır. Bu kapsamda kamu görevinden çıkarılan veya görevine iade edilenler Resmi Gazetede yayımlanmaktadır”ifadelerine yer verilmişti. Özer bu tavrı ciddiyetten uzak olarak nitelemişti.