Altın Kemerin ebedi sahiplerine devlet sporcusu unvanı verilmesi yolunu açan CHP’li Özeryağlı güreşler için ayrı federasyonun şart olduğunu söyledi: Hep konuşulur, artık eyleme dönüşmeli. Ata sporumuz diğerleri arasında kaynamamalı. Bu, atalara vefadır!

Bu yıl 658’ncisi düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde Altın Kemerin sahibi Antalyalı Ali Gürbüz olurken, er meydanına Altın Kemer’i üç kez üst üste kazanıp ebedi sahiplenen başpehlivanların devlet sporcusu unvanı alacak olması damgasını vurdu. Konuyu tüm başpehlivanları kapsayacak bir kanun teklifi hazırlayarak Meclis’te gündeme getiren CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, önümüzdeki süreçte çabasının süreceğini açıkladı. 
Yağlı güreşler için ayrı bir federasyon kurulmasının önem arz ettiğini belirten Özer, “Hep konuşulur ama artık eyleme dönüşmesi şart. Ata sporumuz diğerlerinin arasında kaynamamalı. Bu atalarımıza vefadır” dedi. Özer şöyle devam etti:
“Bu mirasa vefa gösterebilmek, koruyup hakkıyla geleceğe taşıyabilmek, geliştirebilmek için kurallarından yurtdışındaki tanıtım etkinliklerinin daha iyi yapılmasına kadar ayrı bir yapıyla çalışılması gerek. Bunun için de en iyisi ayrı bir federasyon olmasıdır. Ayrıca atalarımızın mirasına vefadır.”

ÜÇ ALTIN KEMERLİ BAŞPEHLİVANA ZİYARET

CHP’li Özer, bu yılki Kırkpınar’a gelemeyen Altın Kemerin devamlı sahiplerinden Aydın Demir’i de Karamürsel’deki evinde ziyaret etti. “Rahatsızlığı nedeniyle Aydın Demir ile Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde birlikte olamamıştık. Gelip elini öpelim istedik” diyen Özer şunları söyledi: 
“Aydın Demir de Ahmet Taşçı ve Hüseyin Çokal gibi ebedi altın kemer sahibi başpehlivanımız olarak devlet sporcusu unvanını alacak. Girişimlerimiz sonucu Meclis’ten geçen kanun resmî gazete yayınlanır yayınlanmaz tarihe isimlerini altın harflerle yazmış bu üç güreşçi büyüğümüz devlet sporcusu unvanıyla onurlandırılmış olacak. Kanun bugün yarın yayınlanır herhalde.”
Demir’i ziyaret eden diğer isimler ise İyi Parti Grup Başkanvekili Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Denizli Milletvekili Yasin Öztürk ve Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar oldu.

SÜRECE KATKI KOYAN HERKESE MİNNETTARIM

Öte yandan sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunan CHP’li Özer, yaşanan süreci anlatarak katkı koyanlara teşekkür etti. Özer yazısında süreci şöyle anlattı:
“Geçen hafta Meclis Genel Kurulu’na getirdiğimiz kanun teklifimiz sayesinde partiler görüş bildirmiş, tarihi ve kültürel mirasımız olan ata sporumuz yağlı güreşlerin başpehlivanlarına devlet sporcusu unvanının verilmesi uygun bulunmuştu. Sonrasında ise çoğunluk partisi ve eski spor bakanının “sadece Kırkpınar’da ebedi altın kemer sahibi olan başpehlivanlara devlet sporcusu unvanı verilmesi”ni içeren önerisi kabul edildi. Biz, elbette ata sporumuzun mirasını korumak ve yaşatmak adına çok da geç kalınmış olan teşekkürün, bu mirası sahiplenen tüm başpehlivanlara edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle gayretimiz sürecek. Ancak konuyu gündeme getirmemiz sonrasında Meclis’ten geçen düzenlemenin Kırkpınar’da yeni bir sayfa açtığı da muhakkak. Bu adım, önemli bir adım olmuştur. Biz aklımız yettiğince, elimizden geldiğince konuya dair çaba gösterdik, göstermeye devam edeceğiz. Bu süreçte katkı veren herkese yürekten teşekkür ederim.”