Antalya Büyükşehir Belediyesi, ASAT Genel Müdürlüğü tarafından Kumluca ilçesi Alakır Vadisi'ne hidroelektrik santrali (HES) yapılacağına ilişkin projeleri bulunmadığını, konuyla ilgili iddiaların asılsız olduğunu açıkladı....

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında, ASAT Genel Müdürlüğü'nün Alakır'da HES yapacağına ilişkin haberler yer aldığı belirtildi. ASAT'ın mevcut içme suyu isale hattındaki su akışından faydalanarak çevreci geri kazanım ile enerji elde etme projesi bulunduğunun belirtildiği açıklamada, bunun ise kesinlikle anlatıldığı gibi bir HES olmadığı kaydedildi. ASAT'ın planladığı çalışmanın, iddiaların aksine çevre ve doğa dostu olan örnek bir proje olduğu, bu yönüyle doğayı koruma adına olumlu bir örnek olarak gösterilmesi gerekirken tam ters şekilde yorumlanarak sunulduğu belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Bu şekilde sunulması, haberi hazırlayanların kastından değil ise yeterince bilgi sahibi olmadan, araştırma yapmadan haber hazırlamasından kaynaklanmaktadır. ASAT'ın çevre dostu, milli ekonomiye artı katkı sağlayacak şekilde tasarlanan projesi, herhangi bir doğal akar su üzerine inşa edilen bilindik HES yapılarından değildir. ASAT tarafından tasarlanan proje, doğal akış üzerine yapılan değil, şebekeye aktarılan suyun borular içerisinde ilerlerken ortaya çıkardığı enerjiden elektrik elde etmeye dayalı olan bir teknolojik yatırımdır."

HES DEĞİL İSALE HATTI
ASAT'ın bölgedeki projesine ilişkin şu bilgiler verildi:
"Teknik açıdan kısa ve öz olarak açıklanacak olursa, mevcut olan isale boru hatları üzerine yerleştirilecek olan alternatörler vasıtasıyla boru içindeki su akışından elektrik enerjisi elde etme projesidir. Bu proje diğer bütün enerji elde etme yöntemleri arasında doğaya zarar vermeyen, çevre dostu bir çeşit geri kazanım projesidir. Dünya çapında faaliyet gösteren doğa ve çevre gönüllüsü yapılanmaların takdir ettiği türden bir enerji üretim mekanizması olan söz konusu çalışma, bir prototip olacaktır."

ÇEVRECİ PROJE
ASAT'ın Kumluca içesini besleyen boru isale hattı üzerine monte edeceği yapının sit alanları ile, doğal çevre ile hiç bir ilişiği bulunmamakta, doğal yapıya müdahale eden herhangi bir parça barındırmadığının vurgulandığı açıklamada, "Üstelik hiçbir şekilde atık bırakmayan bu yöntemin, güneş veya rüzgar enerjisi kullanmaktan bile daha çevreci olduğu söylenebilir. Çünkü insanlığın kabul ettiği bu tarz yöntemlerde bile, alan büyüklüğüne bağlı olarak ısı tutulması, geri yansıma, hava akımına müdahale söz konusu olabilirken, hali hazırda mevcut su boru hattı üzerine kurulan bu teknolojide anılan yan etkiler yaşanmayacaktır" ifadelerine yer verildi.

ASAT Genel Müdürlüğü'nün, başta su kaynakları olmak üzere, bütün doğal yapıya, çevreye ve insan sağlığına duyarlı altyapı hizmeti sunmayı öncelik edinmiş bir kurum olduğunun kaydedildiği açıklamada, "Kurum bünyesinde mevcut birimleriyle ASAT, su kaynaklarının korunması, sağlıklı içme suyu temini ve kontrolü, atık arıtma teknolojileri gibi yeri geldiğinde çeşitli ödüller ve örnek gösterilen projeleriyle Türkiye'nin bu konudaki en güvenilir kurumlarından biridir. Aynı kararlı duruşu devam ettirmek azmindedir" denildi.