Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği’nin 36. maddesi gereğince, İlçe Hayat Boyu Öğrenme Halk Eğitimi Planlama ve İş Birliği Komisyonu Toplantısı, Kumluca İlçe Kaymakamı Hakkı Uzun’un başkanlığında yapıldı.

Toplantıya, İlçe Kaymakamı Hakkı Uzun, Belediye Başkanlığı Temsilcisi, Daire Amirleri, Sivil Toplum Kuruluşu Başkanları ve ilgililer katıldı. Komisyon toplantısında Hayat Boyu Öğrenme, Halk Eğitim Planlama ve İşbirliği Komisyonu’nun kimlerden oluşacağı ve gündem maddeleri görüşüldü.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Girgin yaptığı açılış konuşmasında bu yıl ana temanın istihdam ve inovasyon üzerine yoğunlaşacağını belirtti. Girgin, "Bu yıl planlanan kurslarımız devam edecek ama son yıllarda özellikle turizm alanındaki gelişmelerle birlikte yeni istihdam alanlarının oluşturulmasını önemsiyoruz. O yüzden hem istihdama yönelik kursların açılması hem de istihdam edilen çalışanların niteliğinin arttırılması anlamında kursların Halk Eğitim Merkezi aracılığıyla yapmak istiyoruz. Bunun haricinde insanlara bireysel fayda sağlayacak, gelir getirecek kurslar da talepler doğrultusunda merkezimiz bünyesinde açılabilecektir" dedi.

İş birlikteliğinin de önemini vurgulayan Girgin, bu planlama toplantısının ilk adım olduğunu kurumların da Kumluca'nın yetişkin eğitimi çalışmalarına olan katkılarının artarak devam edeceğini düşündüğünü ifade etti.

Toplantıda Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Yusuf Tekdemir, 2018–2019 eğitim öğretim yılında açılan kurslar, yapılan çalışmalar ve sergiler konusunda ayrıntılı sunum yaptı. 2019–2020 Eğitim Öğretim Yılında yani bu yıl açılması planlanan kurslar hakkında bilgiler verdi. Tekdemir, "2018–2019 Eğitim Öğretim Yılında Mesleki ve Teknik Kurslar, Sosyal ve Kültürel Kurslar ve Okuma Yazma Kursları olmak üzere toplamda 475 kurs açıldı. Bu kurslara 6 bin 636'sı kadın ve 4 bin 531'sı erkek olmak üzere toplam 11 bin 167 kişi katıldı” dedi.

Bu çalışmaların yanında Halk Eğitimi Merkezimizde Açık Öğretim iş ve işlemlerinin de yürütüldüğünü belirten HEM Müdürü Tekdemir şunları söyledi:

"İlçemizde 450 civarında Açık Ortaokul ve 2500 civarında Açık Lise öğrencisi var. Bu öğrencilerin tüm iş ve işlemlerinin de kurumumuzca yapılmaktadır. Ayrıca 2015 yılından itibaren dershanelerin kapatılmasıyla birlikte liselerden mezun olmuş ve herhangi bir yüksek öğretim programına yerleşememiş öğrenciler için de kurs açtık. Bu kursları bitiren ve her yıl istediği bölümlere yerleşen öğrencileri kamuoyu tanıdıkça başarı grafiği arttı. Bu nedenle bu yıl kayıtlarda artış yaşandı. Ve şu ana kadar 470 mezun öğrencinin başvurusunu almış bulunmaktayız."

Hayat Boyu Öğrenme faaliyetlerinin önemine vurgu yapan İlçe Kaymakamı Hakkı Uzun, "yetişkin insanların belli yaşlardan sonra çeşitli alanlarda ihtiyaçları doğabiliyor (resim, müzik gibi) bunun yanında okuma yazma gibi temel eğitim ihtiyaçlarının karşılanması ya da bilgisayar teknolojileri gibi günümüzün en önemli alanlarında da eğitim ihtiyaçları artıyor. Bu yüzden var olan iş alanlarında nitelikli insan yetiştirmek halk eğitimin görevidir. Bu yüzden işverenlerle ve sivil toplum kuruluşları ile irtibata geçip bu alanda çalışmalar yapılmalıdır. Bunun yanında kurum ve kuruluşlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın talepleri ve görüşleri doğrultusunda yeni öğretim yılında açılabilecek kurslarla ilgili de kurum temsilcilerimiz taleplerini Halk Eğitim Merkezimize iletmeleri halinde kursların uygun alan ve zamanlama planlamasıyla açılabilecek" dedi.

Toplantıda ayrıca kurumlar arasında işbirliği ve koordinasyonun sağlanması, etkinliklerin birlikte planlanması, verimliliğin artırılması, kaynak israfının önlenmesi konularında da katılımcılar tarafından görüşler belirtilerek, komisyon tarafından bu hususlar karara bağlandı. Komisyon üyelerinin gündeme dair görüşlerinin ardından Hayat Boyu Öğrenme, Halk Eğitimi Planlama ve İş Birliği Komisyonu Eylül Ayı Toplantısı tamamlandı.