ÖZEL MEDİKUM HASTANESİ TARAFINDAN HAMİLELERE 1-7 EKİM EMZİRME HAFTASI DOLAYISIYLA "ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİ VE EMZİRME" KONULU EĞİTİM DÜZENLENDİ. "ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİ VE EMZİRME" KONULU EĞİTİME KUMLUCA İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN DR. AYŞE BETÜL ATİK, HEMŞİRE ELMAS SUCUOĞLU VE HAMİLELER KATILDI.

Özel Medikum Hastanesi Başhemşire Leyla Küçükkul, “Bebeklerin ilk aşısı, anne sütüdür. Bir annenin, bebeğine vereceği en büyük hediye, anne sütüdür. Anne sütü ile beslenen bebekler, diğer besinler ile beslenen bebeklerden daha zeki olurlar. Emziren annelerde meme kanseri, over (yumurtalık) kanseri, osteoporoz (kemik erimesi) ve anemi (kansızlık) daha az görülür. Bu eğitimi vermemizin amacı annelerin bilinçli bir şekilde bebeklerini büyütmeleridir. Kulaktan dolma bilgiler, hem anneyi hem de bebeği tehlikeye sokabilir.” dedi.

Başhemşire Küçükkul, Anne sütü bebeğin ihtiyacı olan besin değerine sahip ve içinde yeterli miktarda su bulunduğu için, tıbben gerekli görülmediği takdirde ilk 6 ay bebeklere anne sütünden başka su dahil hiçbir yiyecek ve içecek verilmemesi gerektiğini ve sağlıklı nesiller için anne sütü önemli olduğunu söyledi.

Özel Medikum Hastanesi Ebe Gülsüm Aydeniz, "Hamilelerimizin eğitime katılım sağlamaları beni mutlu etti. Takipli hastalarımıza her hafta emzirme eğitimi zaten veriyoruz fakat daha çok kişiye ulaşıp yanlış bilinen doğruları anlatmamız gerekli. Hastanemiz sadece kendi hastalarına değil herkese yardımcı olabilmek adına eğitim düzenledi. Anne sütü, bağışıklık sisteminin bileşenlerini içerir ve bebeği alerjenlere karşı korur. Emzirme sırasında salgılanan hormonlar annenin depresyona girmesini engeller. Bazı hastalarımız çocuk sarılık olmasın diye sarı tülbent, çocuğun baş ucuna sarımsak, şekerli su gibi şeyler verilmektedir. Bunun yanlış olduğunu sürekli söylemekteyiz. Bebeklerin ilk aşısı, anne sütüdür. Bebeğe önsütten başka birşey verilmemelidir. Çocuk doktoru takibi altında bebeğe gerekli durumlarda mama verilmelidir. Anne sütü harici lütfen başka bir şey vermeyin. Sadece anne sütü...” dedi.

Ebe Aydeniz, emzirme döneminde kilo vermek için zayıflama diyetleri yapılmaması gerektiğini halk arasında çok yaygın olan lokum, şerbet, tatlı, baklava gibi tatlıların süt arttırıcı özelliği olmadığını söyledi. Bunların sadece kilo yaptığını ve bebeğin gaz problemi varsa brokoli, lahana, karnıbahar, domates, soğan, inek sütü tüketimine dikkat ed