Kumluca Ziraat Odası Başkanlığında yapılan basın açıklamasını Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp yaptı.
Basın açıklamasında, Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökçe, Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, Demre Ziraat Odası Başkanı İbrahim Oğuz, Kaş Ziraat Odası Başkanı Ramazan Süel, Korkuteli Ziraat Odası Başkanı Musa Büyükçiftçi, Elmalı Ziraat Odası Başkanlığı Genel Sekreteri Süleyman Çakır de hazır bulundu.

Basın yayın organlarında çıkan haberleri değerlendiren Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp; “Yeni uygulamada, çiftçiye ekilecek tohumlar, alım garantisi ile önceden verilecek. Yerli tohum kullanılacak. Üretim ziraat mühendisi gözetiminde yapılacak. Ürün pazarlama garantisinin olması uygulamaların olumlu tarafıdır. Söz konusu çalışmaların Hazine ve Maliye Bakanlığı, Tarım ve OrmanBakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’nın onayı ile yapıldığı basında yer almıştır.

Bu çalışma ile toptancı hallerinin by pass edileceği, fiyatları yükselten aracının devreden çıkarılacağı gibi hususlar da basına yansıyan haberlerdir.

Bu konudaki açıklamalar Bakan Berat Albayrak tarafından açıklanan ekonomi programında yapılmış, 2019 yılında 20 bin dekar, orta vadede 50 bin dekar sera inşa edilmesi planlandığı belirtilmiştir. Bu açıklamaların ardından Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, stratejik otomasyona dayalı jeotermal seralara kredi limitlerinin yükseltileceği, asgari 6 milyon lira tutarındaki 50 dekar ve üzeri otomasyona dayalı modern sera yatırımlarına hem lira hem döviz endeksli kredilelerde faiz hem de vergi desteği verileceği, sera alanı 1 dönümden az olmayanlara 10 milyon liraya kadar faiz indirimi sağlanırken, genç çiftçiler hibe ile sera kuracak, yenileme destek kredileri artacağı belirtilmiştir.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri Jeotermal seracılıkla ilgili yatırımlara %50 sine kadar geri ödemesiz kredi sağlayacağı basındaki haberlerde yer almıştır.

Genç çiftçilere ve jeotermal sera kurmak isteyenlere kolaylık sağlanacağı belirtilmiştir.
Bu konularla ilgili Antalya Ziraat Odası Başkanlığı olarak bizlerle görüşülmüştür. Biz üretimle ilgili herhangi bir problemin olmadığını, üreticinin ana sorunun pazarlama olduğunu belirttik. 50 bin dekarlık sera inşasının aile işletmelerinin yol olmasına yol açacağını söyledik. Yeni sera kurulması yerine üreticiden alım yapılması gerektiğini vurguladık.

Yapılan açıklamalardan anladığımıza göre, hava sıcaklığının düşük olduğu dönemlerde ürün yetersizliği yüzünden yükselen fiyatları önlemek, tarladan seraya, seradan tarlaya geçiş dönemlerindeki fiyat dalgalanmalarını önlenmek isteniyor.
Bize göre uluslararası ilişkiler tarımı her geçen gün daha da derinden etkilemekte, tarife dışı engeller ihracatımızı olumsuz etkilemektedir. Rusya’nın bile bulunduğu iklim şartlarına rağmen tarıma yatırım yapması ise ihracatımızın geleceği açısından manidardır.

Tarım Kredi Kooperatiflerinin bugüne kadar yaptığı uygulamalar yanlıştır. Halkımız Tarım Kredi Kooperatiflerinin uygulamalarından şikayetçidir. Piyasalara müdahalenin üreticiler üzerinden yapılacağı endişesi vardır.
Bu uygulamalar hallerin devreden çıkarılacağını göstermektedir. Bugün hal dışı satışların önünde bir engel yoktur. İsteyen üretici ürününü istediği yere satma hakkına sahiptir. Çiftçilerin örgütlenmesi Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden mi yapılacağı akıllara gelmektedir” dedi.