Domates ihracatının önünün açılmasına sebep olan 50 Bin tonluk ihracat kotasının çiftçiye nefes aldırdığını belirten Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce; “Rusya’nın ülkemizden domates alımını 200 Bin ile sınırlandırması domates üreticilerimizi sıkıntıya sokmuştu. Yapılan çalışmalar sonucu kotanın 250 Bin ton’a çıkarılması çiftçilerimizin rahat bir nefes almasına sebep oldu. Elbette 50 Bin ton yetersiz kalacaktır. Ancak yetkililerimizin bu konuda kotanın tamamen ortadan kaldırılması için çalışma yaptığını biliyoruz. İnşallah kota tamamen ortadan kalkar.

Rusya’ya yapılacak domates ihraç kotasının yükseltilmesi için emek veren başta Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu, Tarım Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan, Antalya Milletvekilimiz Sayın Atay Uslu’ya çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Rusya’ya domates ihracatındaki kotanın 200 Bin’den 250 Bin ton’a çıkarılmasından duyduklarını memnuniyeti dile getiren Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce; “Girdi maliyetleri dediğimiz üretim maliyetlerinde son bir yılda bazı kalemlerde % 100 artanlar var.

Mesela bir dönüm alanda domates üretebilmek için, 2 Bin 200’lik plastik örtü kullanıyoruz. Taban plastik örtü (ince naylon) 700 TL, toprak solarizasyon (nematod – dezenfektan) Bin 850 TL, hayvan gübresi (toprak altı gübresi) Bin 500 TL, sera sürüm (toprağın işlemesi) 800 TL, 2 Bin 500 adet aşısız fide 8 Bin TL, ip ve tül maliyeti 800 TL, besleme ürünleri 4 Bin 500 TL, haşerelere karşı bitki koruma ürünleri 4 Bin 500 TL, yararlı böcek (Bambus Arısı) Bin TL, elektrik maliyeti 500 TL, ısıtma gideri 600 TL, kendi aracı ile nakliye bedeli 650 TL, tarım sigortası gideri 800 TL, işçilik 15 Bin TL olmak üzere 43 Bin 400 TL dir.

Bu giderler en asgari giderlerdir. Yani bu giderlerin üstü vardır daha aşağısı yoktur. Şimdi, yetkililerimizden, bu giderlerin düşürülmesi için de yardım bekliyoruz” dedi.

Ramazan SARIKAYALI – KUMLUCA