Basın İlan Kurumu (BİK) Antalya Şube Müdürlüğümüz tarafından Antalya İŞKUR İl Müdürlüğü ve Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi işbirliği ile gerçekleştirilen Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programı Kapanış ve Sertifika töreni yapıldı.

Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam programı sertifika töreninde konuşan BİK Genel Müdürü Yakup Karaca sözlerine “Adından da anlaşılacağı üzere bu eğitim ve istihdam projemiz iki aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamada 3 hafta ve 90 saatlik eğitim süresi içerisinde iş başı yapacak şekilde eğitim alan adaylar, ardından yazılı basın başta olmak üzere çeşitli medya kuruluşlarında istihdam edilmektedirler.

Projenin birinci aşaması olan eğitim aşamasıyla 25 kursiyerimiz 15 branşta 14 akademisyen ve alanında uzman eğitimcilerden ders almışlardır. Bu vesileyle başta Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanımıza ve beraberinde kıymetli hocalarımıza ilgi ve desteklerinden dolayı müteşekkirim. Projemizin ikinci aşaması olan istihdam çalışmalarında projemizi destekleyen Antalya İŞKUR’a ve kursiyerlerimizin tamamına istihdam sözü aldığımız yerel basınımızın kıymetli yöneticilerine de huzurlarınızda teşekkür ederim.” şeklinde başladı.

“Ülkemizin her zamankinden daha fazla gazeteye ihtiyacı var”
Sertifikalarını alan 25 kursiyerin tamamının Aralık ayının 25’inde iş başı yapacağının haberini veren ve bundan duyduğu memnuniyeti dile getiren Karaca yazılı basının önemine değinerek:

“Eğitimin içeriği yeni nesil gazetecilik. Bu müfredatı üniversitelerimizin hocaları ile çalışarak hayata geçirdik. Bu konularda gazetelere yönelik destekler veriyoruz. Cemiyetlerimizi de bu işin içine sokmaya çalışıyoruz. Gazetelerimiz zor durumda. Problemin teşhisi ile ilgili son gelişmeler dikkate alındığında karşımıza kağıt fiyatları geliyor. Fakat meseleye biraz geri çekilip baktığımız zaman gelir getirici kalemlere de bakmak gerekiyor. Bu noktada karşımıza iki önemli husus çıkıyor; tiraj, ve reklam gelirleri. Gazetelerimizin baskı satışları artık düştü. Reklam gelirleri de düştü. Ülkemizin her zamankinden daha fazla gazeteye ihtiyacı var. Kastettiğimiz şey gazetecilik kalitesinin artırılması. Muhabirlik noktasında, haber dilinde gerçeklere uygun bir şekilde aktarılmasından, etik kurallara uygun yayıncılık yapmak. Artık bunları geliştirmeliyiz. Gazeteler muhalefet yapmak, insanların dertlerini yansıtmak zorunda. Akıllı devletler de medyasını destekler. BİK’in temsil ettiği mekanizma en şık mekanizma. İşini doğru yapan resmi ilanını yayınlama hakkını haiz olur. Hiç bir şekilde durum umutsuz değil. Gazetelerimiz her zaman desteklenmeli. Gazetelerin içinde rekabet artırılmalı. Rekabet olmadan olmaz.” dedi.

Projenin Antalya ile birlikte 9 ilde hayata geçirildiğini, Anadolu’nun diğer illerinde de 2019 yılı içinde yapılması planlanan programlar olduğunu aktaran Karaca, şimdiye kadar 316 kursiyerden 202 gencin istihdamının sağlandığını belirtti.
Sertifika törenine Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ayhan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Antalya İl Müdürü Esen Diler, Antalya İŞKUR İl Müdürü Veli Tekkanat, Antalya Gazeteciler Cemiyeti ve Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Başkanı Mevlüt Yeni, gazeteciler ve kursiyerler katıldı.