Halk arasında unutkanlık olarak da bilinen bu rahatsızlığın nedeni tam olarak bilinmese de beyin hücrelerinin olağandan daha önce ölmesi, küçülerek etkinliklerinin kaybedilmesiyle kaynaklıdır. Alzheimer rahatsızlığı hakkında Özel Medikum Hastanezi Nöroloji Uzmanı Dr. Nasih Yılmaz, önemli açıklamalarda bulundu.

Alzheimer, öncelikli olarak 60 yaş ve üzerinde tam bilinmeyen nedenlerle kişilerin daha önce sağlıklı olan beyin dokularının bozulması sonucuyla, zihinsel ve sosyal yetenekleri kaybetme, günlük işlerini yerine getirmede zorlanma, gibi sağlık sorunlarının ortaya çıkması rahatsızlığıdır. Toplumda genelde 60 yaşında Alzheimer görülme oranı yüzde 10 civarındayken, 80 yaşında ise yüzde bu oran 50’lere çıkabilmktedir. Alzheimer belirtileri gösteren risk grubundaki kişilere yönelik uzman desteği gereklidir. Bu kişilerin nörolojik muayenelerinin yapılması ayrıca laboratuvar testleri ve nöropsikolojik testleri ile mevcut durumları açığa çıkartılır. Yüksek risk taşıyan kişilere yönelik gerektiği takdirde EEG yani kortikal haritalama, MR ve PET taraması da önerilebilir.

Alzheimer’in belirtileri neledir?
Alzheimer’in erken belirtilerini ve bulgularını fark etmek, hasta için güç olsada hasta yakınları için aslında ip uçları vermektedir. Alzheimer’in belirtileri genetik yatkınlık, yaşam tarzı, kültürel birikimler gibi olsada, kişlerde farklılıklar gösterebilmektedir. Öncelikle kişilerde ağır bellek kaybı, davranışlarda karmaşıklık, düşünememe, dikkat eksikliği, günlük işlerin yapılmasında zorlanmalar, sinirlilik, daha önce var olmayan davranış şekilleri gibi sıralanabilir. Bugüne kadar yapılan istatistiklerde 90 yaşını aşmış bin hastanın 65’inde bu rahatsızlığı görüldüğü ortaya konulmuştur. Ayrıca bazı Alzheimer türlerini erken yaşta başladığı gerçeğide gözardı edilmemelidir. Erken yaşlarda dikkat dağınıklığı ibadet yaparken karışıklık çocuk yada torun isimlerini karıştırma gibi şikayetler görülmesi halinde erken tanı ve teşhis için mutlaka nörolojik muayene yapılması uygundur.

Belirtileri azaltmak için ne yapılmalı?
Kişilerde bir hafıza sorunu varsa, yukarıda bahsedilen konulardan her hangi biri veya birkaçı üst üste yaşanıyorsa, bir Nörolojik muayene ve bazı tetkiklerin yapılması gereklidir. Hastanın yaşadığı sorunlar, belirtiler, yaşanan sorunun olası nedenleri derinlemesine araştırılarak daha doğru teşhis ve tanı konulduktan sonra rahatsızlığı durumuna göre gerekli tedavi yöntemleri uygulanır. Alzheimer’in etkilerini azaltmak için hem tedavi hem hastalığın başlamasını önleyici tedavi seçenekleri araştırılmaktadır. Alzheimer hastalarının beyinlerinde görülen iltihabi olayı azaltmak ve nöronların yapısının daha fazla bozulmasını önlemek umuduyla tıbbi araştırmalar sürerken ilaçlı tedavi yöntemleri de denenmektedir. Bu aşamada hastaların sağlıklı beslenmeleri, özellikle E vitamini almaları, baklagiller, balık, yeşil sebzeleri tüketmek rahatsızlığı ilerleyişini yavaşlatabilir.