Kumluca'da Alakır Nehri üzerine yapılan ve proje aşamasındaki HES'lere karşı verdikleri mücadeleyle tanınan ve 14 yıldır bölgede yaşamlarını sürdüren Tuğba Günal ve Birhan Erkutlu çiftinin geçen yıl önce evlerinin önünde silahla ateş edildi, ardından çift tehdit edildi. Çift, bunun üzerine savcılığa suç duyurusunda bulunurken, bu kez Metamar/Dedegöl Enerji şirketine ait Kürce HES'in bekçisi Şaban Akkay hakkında, çiftin komşuları Elif Arığ'a "Aşağıdakilere söyle. Ayaklarını denk alsınlar. Yoksa bacaklarını kırarız onların" diyerek tehditte bulundu. Hakkında 'tehdit' suçundan dava açılan bekçi Şaban Akkay, geçen eylül ayında görülen davanın karar duruşmasında 5 ay hapse mahkum edildi.

Mahkeme kararının ardından çiftin Kuzca Mahallesi'nde topraktan yaptıkları evlerinin bulunduğu alanın hemen yanındaki arazinin HES şirketinin şantiye şefi tarafından satın aldığı iddia edildi. Bu arazide geçen hafta gece saatlerinde kimliği belirlenemeyen kişilerce silahla ateş edildi. Aynı gece Tuğba Günal- Birhan Erkutlu çiftinin su kaynakları da kesildi.

JANDARMAYA ŞİKAYETTE BULUNDULAR
Çevreci çift, kendi arazilerine doğru silahla ateş edildiğini, ardından şahısların kaçtığını gördüklerini belirterek jandarmaya şikayette bulundu. Birhan Erkutlu- Tuğba Günal çifti, 14 yıldır kullandıkları kadim su kaynağının, HES şirketi tarafından kesildiğini öne sürdü. Şirketin kepçeyle su kaynağının hemen üstünü kazıdığını, kendilerine ait araziden çıkan suyun damarını kestiğini, bu nedenle susuz kaldıklarını öne süren Tuğba Günal, “Kazdıkları yere bir de boru koyup, kapımızın girişinde de farklı bir yer almışlar. Hiç kimsenin gelip-geçmediği bir yer olan o araziye de bir hayrat yapmışlardı. O suyu da hayrata verdiler. Kapımızın girişindeki arazi de aynı kişinin mermer şirketine ait bir arazisi. Suyun çıktığı arazi bizim arazimizdi. Ama suyun geldiği damar onların arazisinden geçiyormuş. Damarı bulup kestikleri için bizim suyumuz akmamaya başladı. Bizi susuz bırakmaları yasal değil. Konuyla ilgili suç duyurusunda bulunacağız. Aynı zamanda suya müdahale davası açılacak" dedi.

HES şirketiyle aynı zamanda HES'in iptali yönünde de çeşitli davaları bulunan çift, Alakır nehrinden taşıma suyla ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor.