Türkiye Zekâ Vakfı ile Akıl ve Zekâ Oyunları Federasyonu işbirliğiyle 2019-2020 eğitim öğretim yılında Türkiye geneli resmi özel tüm ilkokul ve ortaokullarda öğrenim gören 9–14 yaş aralığındaki öğrencilere yönelik düzenlenen Türkiye Akıl ve Zeka Oyunları turnuvasının Kumluca ilçe finalleri 20 Şubat 2020 Perşembe günü Kumluca Öğretmenevi’nde gerçekleştirildi.

Turnuvanın açılışı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Girgin, Şube Müdürleri, Yalçın Seyran ve İlhami Kotan ile Yarışma Komisyonu, okul müdürleri ve danışman öğretmenlerin katılımıyla yapıldı.

Telefon, bilgisayar ve tabletin adeta çocuklarımızı bağımlı hale getirdiği günümüzde akıl ve zeka oyunları gibi bu tür oyunların önemini bir kez artırdığını belirten Kumluca İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Girgin, “Çocuklarımızın düşünen, üreten ve karşılaştıkları problemler karşısında çözümler üretebilen bireyler olarak yetişmesi bireysel ve grup oyunları ile öğrencilerimizin yeteneklerinin geliştirilmesi sosyal gelişimlerini desteklenmesi, ayrıca öğrencilerin kendilerini ifade edebilme fırsatını sunulması akıl ve zeka oyunları ile vakitlerini daha verimli geçirmelerinin sağlanması amacı ile bu tür yarışma ve organizasyonları çok önemsiyoruz.”dedi.

Yarışmaya katılan öğrencilerle yakından ilgilenen ve başarılar dileyen Müdür Mehmet Ali Girgin , “Bu güzel organizasyonda emeği geçen başta ilçe yarışma komisyonumuza, danışman öğretmenlerimize, okul müdürlerimize, velilerimize ve katılım sağlayan birbirinden değerli öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Yarışmaya katılan tüm öğrencileri birinci ilan ediyor, Kumluca’dan öncelikle Antalya İl Finalleri ardından da Türkiye şampiyonasına katılacak öğrencilere başarılar diliyorum.” dedi.

İlkokul ve ortaokullardan çok büyük talebin olduğu turnuvada eğlenceli dakikalar yaşandı. Turnuvaya katılan öğrenciler çok heyecanlansalar da böyle bir ortamda bulunmuş olmanın ve yeni arkadaşlar tanımanın mutluluğunu yaşadılar.

İlkokullardan 4 oyun, Ortaokullarda 4 oyunun ilçe birincileri seçildi. Bu sekiz öğrencimiz 3 Mart 2020 tarihinde Antalya’da yapılacak olan turnuvada ilçemizi temsil edecekler.

Reversi, Mangala, Pentago, Q.Bitz, Equilibrio ve Kulami oyunlarında toplam 30 Öğrencinin yarıştığı yarışmada;
İlkokullarda¸ mangalada Hakan Taştekin (Atatürk İlkokulu), Pentagoda Şevval Akdeniz (M.Durali Yazıcı İlkokulu), Q.Bitz Deha Mert Kenbağlı-(Cumhuriyet İlkokulu)Equilibrio da Emirhan Akbaş (M.Durali Yazıcı İlkokulu) birinci olurken, Ortaokullarda; Pentago Buğrahan Kocababa (Ziya Gökalp YBO), Kulami Fevzi Sait Gürbüz (Mimar Sinan Ortaokulu), Mangala M.Furkan Köroğlu (Mimar Sinan Ortaokulu ), Reversi Samet Keçecioğlu (Mimar Sinan Ortaokulu) oyunlarında birinci oldular.

TÜRKİYE ZEKÂ OYUNLARI YARIŞMASI

Türkiye Zeka Vakfı her yıl, her yaştan, her kesimden, düşünen ve sorgulayan bireyleri bu oyunla bir araya getiriyor.

Türkiye Zekâ Oyunları Yarışması, 1996 yılından beri, Milli Eğitim Bakanlığı, ODTÜ ve TÜBİTAK’ın da katkılarıyla Türkiye Zeka Vakfı tarafından düzenlenmekte ve büyük ilgi görmektedir. Yarışma, etkinliğin yurt çapında duyurulması ile başlar. Ulusal gazete ve dergilerde, üniversitelerde, ilköğretim okullarında, Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerinde ve İnternette duyurulan yarışmaya, yaş ve eğitim sınırlaması olmadan dileyen herkes katılabilir. Türkiye Zeka Vakfı tarafından belirlenen ve duyurulan süre içerisinde yarışmaya katılanlardan başarılı olanlar Yarı Final Sınavına girmeye hak kazanırlar. Bu aşamayı da başarıyla geçen yarışmacılar, Ankara’da düzenlenen Final Sınavına katılırlar. Final Sınavı ile aynı gün düzenlenen Ödül Töreni'nde derece alan yarışmacılara ödüller verilir. İnsanlarımızın düşünme becerilerini geliştirmeyi, çevrelerini daha iyi algılayabilmelerini ve sorunlar karşısında daha nitelikli çözümler üretme yeteneklerini arttırmayı hedefleyen Türkiye Zekâ Oyunları Yarışması, düşünen ve üreten bireylerle “Bilgi Toplumu” olma yolunda yapılan önemli bir etkinliktir.