-DSİ’NİN KURUM OLARAK İLÇE OLMAYAN BİR BÖLGEYE HARCANAN EN BÜYÜK ÖDENEKTİR
-ADRASAN’DA SİSTEM OTURUNCA SULAMA PROJESİNE YENİ EKLEMELER YAPILACAK

Ak Parti Kumluca İlçe Başkanı Erol Uysal ve DSİ Finike 133. Şube Müdürü Âdem Özdemir, kapalı sistem sulamaya açılan Adrasan göletinde ve suladığı alanda incelemelerde bulundu

İlçe yönetimiyle birlikte Adrasan’a gelen Ak Parti İlçe Başkanı Erol Uysal yapımı 2008 başlayıp 2018 de tamamlanan Adrasan Göletinde incelemelerde bulundu. Gölette ve suladığı alanda incelemelerde bulunan AK Parti İlçe Başkanı Erol Uysal, "Adrasan Göleti'nin çalışmaları 2008 yılında başladı. Yapımı 2018 yılında tamamlandı. Hükümetimiz tarafından bu gölete 2020 yılı itibarıyla 45 milyon, kapalı devre sulama sistemine de 20 milyon civarında harcama yapıldı. Bu DSİ'nin kurum olarak ilçe olmayan bir bölgeye harcanan en büyük ödenektir. Bu sistem salma sulamaya değil damlama, yağmurlama sistemine göre hazırlandı. Salma sulama sistemine sulama birliğimiz müsaade etmeyecektir" dedi.

Uysal sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu göletin 600 Hektar bürüt sulama alanı var. 5 Bin 400 dönümde net sulama alanı var. Net sulama alanı da toplam alan içinde, mezarlık, okul, köyün otlak yeri merası vardır, köyün yerleşim alanı vardır bunlar düşer. Burada da öyle oldu. 5 Bin 400 metrekarenin dışındaki alanlara bu yıl su veremiyoruz. Çünkü bu tesis ilk defa hayata geçti. Bu yıl göletimiz deki su miktarını, ne kadar alanı bir görelim. Yeni yılda su kapasitemiz ve sulayacağı alan göre yeni sulama alanlarını da projemize dâhil edeceğiz. Bu yıl mevcut sulama alanının dışına su verilmesi riskli olacaktır. Çünkü patlaklar, arızalar meydana gelecektir. Bunların tamiri esnasında su boşa akabilir. Su beklenenden fazla harcanabilir. Kapasite ve şartlarımızı görelim yeni sene sulama alanımızı belirlenen şartlar altında verebiliriz. Bu sistem salma sulamaya değil damlama yağmurlama sistemine göre hazırlandı. Salma sulama sistemine sulama birliğimiz müsaade etmeyecektir.

Göletimiz 50 metre yüksekliğinde 2 Milyon 758 Bin metreküp su depolamama hacmine sahiptir.
Adrasan göletimiz de, 28 kilometre sulama suyu boru hattımız var.

DSİ Sulama Birlikleri Başkanlığına kurum içinden kamu görevlilerini atadı. Bu görevliler DSİ’yi bilen kişilerdir. Bu anlamda sulama birlik başkanları daha verimli olacak kişilerden seçildi. Çok sayıda sulama birlikleri vardı. Çoğu da borç harç içinde herhangi bir icraatı olamayan birliklerdi. Ne kaynak ekibi, ne kepçesi ne de başka tamir malzemesi vardı. Bu yüzden yarardan fazla zarar durumundalardı. Devletimiz bunların bazılarını lav etti. Bazıları birleştirdi. Asgariye indirdi. Sulama birliklerinin artık belediyeler gibi özel bütçeleri var. Makam araçları var. Tamir bakım ve onarım hizmetlerini yapacak gücü de vardır. Çok sayıdaki sulama birlikleri düzgün bütçe oluşturamadığı, bakım ve onarım yapamadığı görüldü. Tarıma katkıları yeterince olmadığı için ilerleme kaydedilemedi. Bu yüzden sulama birlikleri en asgariye indirildi.

Adrasan Göletindeki sulama işleri önce Kemer Sulama Birliğine verildi. Ardından Korkuteli Sulama Birliğine verildi. Neden böyle oldu. Kemer Sulama Birliğinin bütçesi çok kısıtlıydı. Tarım alanlarından fazla otellerin bahçelerinin sulamasına yönelik hizmet veriliyordu. Birde orada sondaj ve elektrikli pompalarla su basılıyordu. Adrasan Göleti cazibeli sulama sistemiyle çalışıyor. Mesela elektrik gideri yok. Adrasan Göletimizdeki sulama sistemi yeni bir sistem. Herhangi bir arıza olduğunda tamir ve bakımı yapılamayacak olduğu için Korkuteli tercih edilmiştir. Çünkü aynı sistem Korkutelinde var. Korkuteli buradaki herhangi bir arızaya müdahale ederken tecrübesinden dolayı sıkıntı yaşamayacak.
Devletimiz güçlü ve güçsüz birlikleri birleştirerek sulama sistemini verimli hale getirmeyi amaçlamıştır.

Birde neden metreküp değil de dekar başına fiyatlandırma yapıldığı konusuna gelecek olursak, kapalı devre sulama sistemimizde okumalı sayaçlı sistem var. Ama bu yıl pandemiden dolayı bu sistemi hayata geçirmedik. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için metreküp hesabından dekar hesabına döndük. Seneye metreküp hesabı olarak sulama suyu verilecek. Adrasan halkına hayırlı olsun."