19 Mayıs 1919 tarihi Türkiye Cumhuriyeti halkının bir kahramanlık destanı. Dönüm noktalarından biridir. Atatürk’ün Türk gençliğine armağan ettiği ve Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmasının tarihi önemini anlamak için Atatürk’ün İstanbul’dan Samsuna yolculuğunu bir kez daha hatırlamak gerekir.

30 Ekim 1918’ de Osmanlı Devletinin emperyalist devletlerle yapmak zorunda kaldığı Mondros Ateşkes anlaşması sonucunda başta İngilizler olmak üzere yurdumuzu işgal etmeye başlayan emperyalist devletlere karşı harekete geçen M.Kemal 19 Mayıs 1919 da Samsun’a hareket ederek kurtuluş mücadelesini de başlatmış oldu. Erzurum ve Sivas Kongreleriyle halkla bütünleşen Mustafa Kemal Atatürk’ün amacı tam bağımsız yeni bir Türk devleti kurmaktı.

3 yıl süren çetin bir mücadeleden sonra 30 Ağustos 1922 ‘de Kocatepe’den başlayan büyük taarruzla düşmanı yurdumuzdan atmış. Lozan anlaşmasıyla dünyada barış yurtta barış anlayışı ile savaşı sonlandırmış. 29 Ekim 1923’ De Cumhuriyeti İlan ederek yeni Türk devletini kurmuştur.

Yeni Türk devletinin şiarı ‘’Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir’’ Halkın seçmiş olduğu temsilciler meclisi ile ülkenin yönetileceği Cumhuriyet yönetimi oluşturulmuştur.

Atatürkçü düşünce derneklerinin temel kuruluş amacı Türkiye Cumhuriyeti Devletinin, Atatürk İlke ve inkılaplarının korunmasına hizmet etmektir. Bu anlayışla milli mücadelenin 100.yılında tüm halkımızın 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramını Kutlar Saygılar Sunarız.

Tüm halkımızı 19 Mayıs 2019 Pazar günü yapılacak milli mücadeleyi anma etkinliğimize bekliyoruz.


KUMLUCA ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ YÖNETİM ADINA 
ŞUBE BAŞKANI: ALPER DURAKCAN