Kumluca Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Olympos’ta yangın hafıza noktası oluşturuldu.

Olympos’ta, Kumluca Orman İşletme Müdürlüğü tarafından, 2016 yılında Adrasan’da meydana gelen orman yangının çıkışından söndürülmesine kadar olan aşamalarını ve yangın sonrası yanan alanın rehabilite edilip yeniden eski görünümüne kavuşması için yapılan çalışmaları içeren fotoğrafların sergilendiği yangın hafıza noktası oluşturuldu.
Olmypos-Adrasan Karayolu üzerinde, yaklaşık Bin metrekarelik bir alanda oluşturulan yangın hafıza noktasında; 2016 Yılı Haziran ayında Adrasan Seylemit mevkiinden başlayıp, Olympos’a kadar uzanan yangının başlamasından, genişlemesine ve yangın sonrası meydana gelen tahribatı anlatan fotoğraflar sergilendi.

Yangınların ormanlar ve insan hayatı üzerinde açtığı tahribat, zararları halkın bilincinde yer etmesi amacıyla yapılan Yangın Hafıza Noktası çalışmasında, yangınlara hangi şartlarda hangi imkân ve iş makineleriyle müdahale edildiğini anlatan bir tabloda yer alıyor. Ayrıca yangın sonrası alanın rehabilite edilmesindeki çalışmaları anlatan bir tablo da bulunuyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Kumluca Orman İşletme Müdürü Faik Yılmaz; “Yangın Hafıza Noktası oluşturduk. Yangınların %92’si insan kaynaklı olması hasebiyle insanlarda orman yangınları konusunda farkındalık oluşturmak İnsanların felaketin izlerinin çıkmaması için böyle bir birim oluşturduk.

İnsanlar bu birimi gezerek yangının nasıl felaket olduğunu, yangından sonra da Orman Genel Müdürlüğünün yapmış olduğu çalışmaları yerinde görmeleri açısında böyle bir tesisini hizmete soktuk. Yangın Hafıza Noktamızın Kuzey tarafında yangının çıkış noktasından itibaren yangının nasıl bir felaket olduğunu anlatan, yangın esnasında teşkilatımızın söndürmede başarısı ve yangının nasıl söndürüldüğünü anlatan fotoğraflar ve metinler var. Bu bölümün en sonunda da yangının insanlara ve hayvanlara nasıl zarar verdiğini anlatan fotoğraf ve metinlerle bu bölümü tamamladık.

Teşkilatımızın yangın sonrası yapmış oldukları çalışmalarını ve alanın her bir metrekaresini anlatan Ormancıların yıl içinde fedakârlık göstererek, yangından zarar gören alanı tekrar rehabilite ve eski haline dönüştürüldüğünü anlatan fotoğraflarımızla güney cephesini oluşturduk. 20 Bin dönüm alanı etkileyen yangında; yangın çıktığı andan itibaren yanan alanların otele, şuraya buraya tahsis edileceği gibi yalan yanlış dedikodular çıkmıştı. Anayasanın 169. maddesi gereği yanan alanların teşkilatımız tarafından yıl içinde ağaçlandırılması zorunludur. Bizde bu görevi ifa ettik. O görevi anlatan bir Yangın Hafıza Noktası oluşturduk” dedi.
Kumluca Orman İşletme Müdürü Faik Yılmaz, 2016 Yılı Haziran ayında Adrasan – Olmypos ve Erentepe Mahallelerinde toplam 20 Bin dönüm alanın yandığını, vatandaş evinin önündeki 5 dönüm araziyi işlemekte zorluk çekerken, Orman Teşkilatı olarak 20 Bin dönüm alanın hem, temizlediğini, işlendiğini, hem de ağaçlandırdıklarını sözlerine ekledi.