Yeni adıyla Belediye Başkanı, eskiden şehri emin derlermiş. Emin insan, güvenilir insan, şehri emanet edilebilir insan için kullanılırdı.

Halkın parasına, şehrin yönetimine sahip çıkarak; seçen insanları adil bir şekilde, dürüstçe, ahlaka, yasalara ve de vicdana uygun bir şekilde yönetsin diye. Kent, başkanın ufku kadar gelişebiliyor. Bu günlerde de şehirleri yönetmek için bazen iyi niyetle bazen de garaz, hırs ve kin dolu bir şekilde başkan adayı oluyorlar. Kenti için iyi niyetlerle yola çıkanları yürekten kutluyorum. Yolları açık osun.

Bazen gerçekten liyakatli bazen de liyakati anlaşılamayan adayları da görüyoruz. Yaşadığı kentle ilgili adayların hayalleri var düşünceleri var ve beş yıllık yetki istiyorlar. İnsanlar da benim şehrimi, belediye yönetimini ve de en önemlisi verdiğim vergileri en ekonomik şekilde ve israf etmeden harcasın diye beş yıl boyunca yönet diye oylarıyla başkanlarını seçiyorlar.

Eğer adaylık sürecinde, aday gösterilmek için akla gelmeyen bir sürü Ali Cengiz oyunları dönüyor. Bir o kadar da tamamı yalan olan hikayeleri.

Bazen bu fırıl fırıl fırıldak gibi olabiliyor ve emin kişiyi bulacağız derken torbadan tavşan çıkar gibi beceriksiz, hırsız yüzsüz birine kalıveriyorlar. İnsanlar layık olduğu şekilde yönetiliyor ve herkes sonunda layığını buluyor. Sonra diyorlar ki; tüh vah nereden seçtik bu adamı, bu düşündüğümüz gibi çıkmadı. Hâlbuki siz onun ne mal olduğunu çok iyi biliyordunuz ve sonucuna da katlanacaksınız. Karpuz seçerken bile daha dikkatlisiniz değil mi. İlla ki layık olduğunuz üzere yönetileceksiniz.

Vah ki ne vah. beş yıl sonra nasıl değiştiririm diye düşünürken şehrin beş yılını fark etmeden çaldırmışsınız.

Başarılı, çalışkan dürüst insanları illa ki bulacaksın. Bir insan yedisinde neyse yetmişinde de odur.

Belediye Başkanı olacak insanların bir başarı hikayesi mutlaka olmalı. İşinde başarılı olan insanlar şehir yönetirken de başarılı olurlar. İyi domates yetiştirmek başarı hikayesidir, iyi tamirci olmak bir başarı hikayesidir, İyi bir avukat olmak başarı hikayesidir, çalışkan bir öğrenci olmak başarı hikayesidir. Dürüst bir komisyoncu olmak bir başarı hikayesidir, iyi Öğretmen olmak bir başarı hikayesidir, iyi şarkı söylemek bir başarı hikayesidir. Başarı hikayelerin hepsinde içtenlik vardır, işini sevmek vardır, dürüstlük vardır. Çalışkanlık ve özveri vardır. Geçmişinde başarı hikayesi olan insanlar belediye başkanlığında da başarılı olurlar. Çünkü başarmayı, gayreti, çalışmayı çok iyi bilirler.

Bazılarının geçmişinde kötü hikayeler vardır, çıkar elde etmek gibi. Hatta bu tiplerin seçilmek için çaldıkları paradan ilgili siyasilere para yedirdikleri bile olabiliyormuş. Çaldığını pay etmek.. Hamurunda insanın bir bozukluk varsa siyasete ve de belediyeye bulaştığında haramı helali kul hakkını ve seçenleri unutur elbet. Bi kere ilk düğme yanlış iliklenmiştir. Nasıl başlarsa öylece gider. Alıştı bir kere…. Bunlar emanete ihanet ederler kendi çıkarlarını halkın çıkarlarının önüne koyarlar. Belediyenin parasını yanlış yerlerde kullanarak israf ederler. Çalmak, sadece kamu malını üzerine geçirmekle olmaz gereksiz yere harcamakla da aynı hırsızlık yapılmış olur. Halk bunun cezasını seçimde verir. Ve göreceksiniz ki kul hakkı yiyenler iflah olmaz, huzur bulamaz, halk nazarında rezil olurlar. Bunların içler acısı ile sonlanan acıklı hikayelerini çok duymuşsunuzdur.

Bazıları da ekonomik gücüyle siyaset yapmak ister bu yürek gücünün önündedir. Halbuki yürekli olan insanlar başarı hikayesi oluşturabilir. Parayla başarı hikayesi oluşturmak, dökme su ile değirmen döndürmeye benzer.

Belediye Başkanlığı insanların aşağılık komplekslerini tatmin ettiği yerler hiç değildir. Belediyecilik ciddi bir iştir. Lay Lay Lom da değildir. Belediye başkanının yaşadığı şehir için hayali olmalı altyapı ve sosyal projeleriyle insanların hayatını nasıl kolaylaştırabilirim diye uykuları kaçmalıdır. İyi günde kötü günde nasıl yanlarında olurum, nasıl Hayır Dualarını alırım, nasıl kul hakkı yemem diye düşünmelidir. Halkına hiçbir siyasi, dini, etnik ayrım gözetmeksizin hizmet etmeli, eşit tutmalı ön yargılarla halkını ötekileştirmemeli, bölmemeli, parçalamamalı, insanı insana düşman etmemeli, alçak gönüllü olmalı.

Geçmişinde başarı hikayesi ile dolu kişileri Başkan seçmeniz temennisiyle;

Güzel günler diliyorum…