BU GENEL KURULDA YENİ YÖNETİM BELİRLENMİŞ VE İLÇE KAYMAKAMIMIZ İLE BELEDİYE BAŞKANIMIZDA ÜYELERİMİZ TARAFINDAN YÖNETİM KURULUNA SEÇİLMİŞLERDİR. AMA NEDENSE KAYMAKAMIMIZ VE BELEDİYE BAŞKANIMIZ GÖREVİ KABUL ETMEMİŞLER...

Bu yazımda Kumluca’mızda yaklaşık 23 yıldır hizmet veren KUMEV Kumluca Eğitim Vakfı ile ilgili yazacağım. İlçemizde birçok kişinin bu vakfın varlığından ya haberi yok veya varsa bile neler yaptığından ve işleyişi ile şu andaki durumu hakkında bilgisi olmadığını düşündüğümden bu yazıyı yazmaya karar verdim.

KUMEV Kumluca Eğitim Vakfı kurulması çalışması dönemin Kaymakamı Abdülhamit Erguvan Önderliğinde 1996 yılı sonlarında o zamanlar Halk Eğitim Merkezi olan daha sonra Yüksek Okul binası ve son olarak da KUMBEK binası olan binada yapılan toplantı ile başladı. Yaptığımız bu toplantılardan sonra Kumluca da bir Yüksek Okul açılması çalışmaları için KUMEV Kumluca Eğitim Vakfı’nın kurulmasına karar verildi.
Aramızdan seçtiğimiz 12 kişi Kumluca Noterliğine giderek 8.1.1997 tarih ve 257 yevmiye numarası ile hazırlanan Düzenleme Şeklinde Vakıf Senedi ile Kuruluş işlemi başlamıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğüne yapılan müracaat kabul edilerek vakfın kuruluşu 10 Nisan 1997 tarih ve 22960 sayılı resmi gazete 85 nci sayfasında ilan ile Tamamlanmıştır.

Vakfın Kurucu üyesi belli bir yardımda bulunan 40 civarında insandı ama noterde Kurucu üye olarak 12 kişi Vakıf Senedini imzaladı. Diğerleri daha sonra üye oldu. Bende o kişilerden biriydin.

Vakfın Kurucu üyesi olan 12 kişi;
1-Abdülhamit Erguvan – Kaymakam, 2- Hüseyin Gürkan - Kumluca Belediye Başkanı, 3- İsa Günay - Beykonak Belediye Başkanı, 4- Mustafa Çetinkaya – Mavikent Belediye Başkanı, 5-Alim Tezcan – Serbest Doktor, 6- İsmet Başer - Tüccar, 7- M. Cengiz İlter – Çiftçi, 8- Necmettin Gökkaya – Tüccar, 9- Hüseyin Çetintürk – Tüccar, 10- Mehmet Zilayaz – Çiftçi, 11- Mustafa Bircan - Çiftçi, 12- Atilla Avcıoğlu Tüccar.
Kuruluşta 12 kişilik yönetim kurulu vardı. Bunlardan 6 sı tabii üye 6 sı seçilmiş üyelerdi.

Tabii üyelikler Kumluca Kaymakamlığı, Kumluca, Beykonak, Mavikent ve Çavuşköy
(Adrasan) Belediye Başkanlıkları ile Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü. Bu görevlerde kim bulunursa üye o olurdu. Bu maddenin bir güzel yanı Kaymakam ve 4 Belediye başkanının bir arada olması idi.

2004 yılında 5072 sayılı kanun çıkınca Devlet Kurumları Vakıf Yönetimine giremez şartı getirilmiştir. Bunun içinde resmi makamların tabii üyelikten çıkarılması için vakıf senedi değişikliğine gidilmiş Tabii Yönetim Kurulu Üyeleri Kaymakam Abdullah Aslaner, Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Beykonak Belediye Başkanı Recep Turan, Mavikent Belediye Başkanı Erdeniz Yavuz, Çavuşköy Belediye Başkanı Yalçın Akkulak, Kumluca MYO Müdürü Mustafa Çeltikçi ile Seçilmiş üyeler İsmet Başer, Alim Tezcan, Necmettin Gökkaya, Hüseyin Çetintürk, Turgut Eken, Hasan Kazık Kumluca Noterliğine giderek hazırlanan Vakıf senedi değişikliğini imzalamışlar ve Noterliğin 9.7.2004 tarih ve 7335 yevmiye numarası ile onaylatmışlardır.

Yeni Değişikliğe göre Yönetim Kurulu sayısı 11 e düşmüş. Ayrıca yararlı olacağına inanılan kişilerden olmak üz<ere vakıf üyesi olmayan kişilerinde yönetime seçilebileceği hükmü getirilmiştir. Böylece Üye olmayan Kaymakam ve Yüksek Okul Müdürü ile Belediye Başkanlarından bazıları yönetime seçilmek sureti ile kuruluştaki güzellik korunmuştur.

Meslek Yüksekokulunun kuruluşunda ve daha sonra uzunca bir yıl tüm masrafları. Vakıfca karşılanmıştır.
Vakıf daha sonra büyük çaplı bir Meslek Yüksekokulu inşaatına başlamış bu bina şu anda
Tamamlanmış ve Kumlucaya birde Sağlık Bilimleri Fakültesi açılarak hizmete devam etmektedir.

Vakıf 2001 yılında KEVİ Kumluca Eğitim Vakfı İşletmesini kurarak Ticaret Siciline tescil ettirmiş ve Ben Turgut Eken ile Emekli Öğretmen Hasan Kazık Öğretmenimi bu İşletmeye Yönetici oşarak atamıştır. Bu işletme Esaki Belediye İşhanın da açılan Öğrenci Yurdu ve Mutfağı İşletmiştir.

2009 yılına kadar bu İşletmenin Yöneticiliği bizde kalmış ve daha sonra Yüksek Okul Yöneticilerine Devredilmiştir. Yurt işi KYK’ya devredilince de Yemek alımı dışarıdan yapılmış ve bu işletme geçtiğimiz yıl kapatılmıştır.

Geçtiğimiz birkaç yıla gelinceye kadar Yıllarca Vakfın Yönetim ve Denetim Kurullarında görev yaptım. 2014 yılına kadar Başkanlığı Kaymakamlar yaptı. Ondan sonra bu güne kadar Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya Başkanlığı yürütmüştür. Yönetimde Her siyasi görüşten insanlar olmuş ve başlangıçtaki beraber olma hissi devam ettirilmiştir.
Vakıf Kurucu 40 üyenin daha sonraki dönemlerde bağış yapanların katılımı ile 120 üyeye kadar ulaşmış fakat çeşitli nedenlerle boşalmalar ile bu gün 105 üyesi vardır.
Yeni hizmetler ve yeni Fakülte açılması hayaliyle Mayıs ayı sonunda 2019 yılı Genel Kurulu yapılmıştır. Genel Kurullar birinci gün çoğunluk sağlanamadığı için hep ikinci günler yapılmaktadır. Vakıf Genel Kurullarına sadece üye ve Yönetim kurulunda olanlar davet edilmektedir. Bu Genel Kurulda yeni yönetim belirlenmiş ve İlçe Kaymakamımız ile Belediye Başkanımızda üyelerimiz tarafından Yönetim Kuruluna seçilmişlerdir. Ama nedense Kaymakamımız ve Belediye Başkanımız görevi kabul etmemişler ve Yönetim Kurulu şu isimlerden oluşmuştur.

Vakıf Üyelerinden; Dr. Alim Tezcan, Metin Küstür, İsmail Acar, İsa Günay, Seyfi Arıkan, Murat H. Günay, Mesut Avcıoğlu, Hüsamettin Çetinkaya. Vakıf Üyesi Olmayan; Orhan Akkelle, Rıdvan Falay ve Yüksek Okul Müdürü İlker Sönmez. Dr. Alim Tezcan yönetim kurulu başkanı, Metin Küstür ve İsmail Acar’da Başkan yardımcısı olmuştur.

Kaymakamımız ve Belediye Başkanımızda olsa çok daha iyi olurdu ama onların tercihlerine saygı duymaktan başka elimizden gelen bir işlem olamaz.

Vakfın Kuruluşundan bu yana yönetimde olan Dr. Alim Tezcan başkanlığında bu Vakfın daha çok işler yapacağına olan inancım sonsuzdur.

Yazar: Turgut EKEN