Son 2 yılda hızlı yükselen emlak fiyatları sebebiyle, İstanbul’da gayrimenkul fiyatları Avrupa şehirleriyle yarışır konuma geldi.İSTANBUL (İGFA) - İstanbul’da yeni bir konut almak yerine Yunanistan veya Portekiz’de yapacağınız gayrimenkul yatırımı Avrupa Birliği’nde serbest dolaşım, vatandaşlık ve yüksek kira getirisi gibi birçok avantaj sağlayabiliyor.

Uluslararası gayrimenkul danışmanlığı hizmeti veren Vesta Global, bu sebeple yurtdışı yatırımlara ilginin son dönemde arttığına dikkat çekiyor.

400 milyar dolarlık bir global gayrimenkul pazarının yüzde 80’inini oturum ve vatandaşlık programları üzerinde yapılan satışlar oluşturuyor.

Birçok ülke ulusal fonlara bağış yolu veya gayrimenkul yatırımı ile yatırımcılara ve birinci derece akrabalarına ikinci bir pasaporta sahip olma imkanı tanıdığını belirten Teuta Narazan, “Son yıllarda Karayiplerdeki ada devletleri, AB üyesi Malta vatandaşlık programlarıyla ön plana çıkıyor. Bu ülkelerin pasaportuna sahip olan yatırımcılar birçok ülkeye vizesiz seyahat edebilirken bu ülkelerin sunduğu vergi avantajlarından yararlanabiliyor” dedi.

250 BİN EURO’YA YUNANİSTAN’DAN GOLDEN VİSA MÜMKÜN

Avrupa Birliği üyesi bir ülkenin vatandaşı olmayanlar için gayrimenkul yatırımı yolu ile oturma izni ve vatandaşlık programı olan Golden Visa ile yatırımcının eşi, 21 yaşına kadar veya okuyan çocukları ile bakmakla yükümlü oldukları ebeveynleri de bu haklardan faydalanabiliyor.

Portekiz, Yunanistan, İspanya ve Malta Golden Visa programının AB içindeki öncüleri konumunda. 250 bin euro ile Yunanistan’da yapılacak bir gayrimenkul yatırımı ile AB serbest dolaşımı elde etmenin yanı sıra yüksek kira getirisi elde etme şansı sağlanabiliyor. Bu yatırım miktarı Portekiz’de 280 bin Euro'dan başlarken, İspanya’da 500 bin Euroy'u buluyor.

Çin ve Hindistan vatandaşları bu programları en çok tercih edenler olarak ön plana çıkıyor.

Yeni vergi uygulamalar nedeniyle ABD ve Fransa vatandaşları, BREXIT sonrası AB ülkelerinde oturum elde etmek isteyen İngiliz vatandaşları son dönemde oturum ve vatandaşlık programlarına dahil olduğunu belirten Teuta Narazan, “Bu trende yavaş yavaş katılan Türk vatandaşları için de Vesta Global talep odaklı çözümler sunuyor. Yüksek getirili gayrimenkul yatırımını isteyen, çocukları için iyi bir eğitim kariyeri planlayan, uluslararası yatırımlarını daha sağlıklı yönetmek isteyen Türk vatandaşları bu programlara dahil oluyor” diye konuştu.

Kaynak: igf