Yüksek Ziraat Mühendisi ve TARDER Genel Başkan Yardımcısı Lütfü Açar, yaptığı bir yazılı açıklama ile Zabrus’a dikkat çekti.Erdoğan DEMİR / EDİRNE (İGFA) - TARDER Genel Başkan Yardımcısı Lütfü Açar, Ekin Kambur Böceği olarak bilenen Zabrus'un tehlikesine dikkati çekti.

 
Açar, açıklamasında Zabrus'un sırtları parlak ve siyah renkte olduğu, kışı toprakta ergin ve de larva olarak geçirdiği ve zararı yılın iklim gidişatına bağlı olarak 3 dönemde yaptığını kaydetti.

Ciddi anlamda ekonomik zarara sebebiyet veren zararlının özellikle meralarda, tarla sınırlarında yoğunluk gösterdiğine vurgu yapılan açıklamada, Lütfü Açar, "Mevsimin gidişatına bağlı olarak ilk zararına; sonbaharda yeni çıkan hububat yapraklarını toprak içine çekerek başlar. Olgun larvalar, ilkbaharda havaların ısınması ile bitkilerin yaprak ve sürgünlerini yiyerek zararına devam eder. Erginler ise hasada yakın devrelerde hububat tanelerini, ekimden sonra ise toprak altındaki daneleri kemirerek zararına başlar. Bölgemizde görüldüğü şekli ile bazı alanlarda ciddi zararların oluştuğu görülmüştür. Mevsimin kurak ve de hava ısısının mevsim ortalamaların üstünde gitmesi bulaşık alanlarda zararın artış olduğu gözlenmiştir. Mücadele şekillerine bakıldığında ise kültürel ve kimyasal mücadele şeklinde yapılabilir. En etkin mücadelenin ekim ile birlikte tohum ilaçlanması ile olmaktadır. İlkbaharın ilk devrelerinde yeşil aksam mücadelesi de yapılabilir. Ancak bu devrede etkin bir mücadele yapılabilmesi ise yine yağışlara bağlı olarak etkili olunabilir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: igf