Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün deprem konusunda yaptıkları çalışmalar ve önümüzdeki süreçte uygulanacak olan programlar konusunda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Ula kavşağında bulunan Muğla Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda Muğla'da depreme karşı alınan önlemler, afet durumunda uygulanacak planlar ve afetlere karşı uygulanan yol haritası anlatıldı. Muğla'da deprem üretebilecek faylar, büyüklükleri, yapı stokları, imar durumları ve Büyükşehir Belediyesi olarak yapılan çalışmalar detaylı olarak basın mensuplarına anlatıldı. İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı tarafından yapılan sunumda imar planlarının bütünsel olarak ele alındığı ve jeolojik etütlerden geçemeyen bölgelere imar izni verilmediği belirtildi.

'DEPREME KARŞI HAZIRLANIYORUZ'
Depremin önlenecek bir durum olmadığını ancak hazırlanarak can kayıplarının önüne geçilebileceğinin altını çizen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla'da Büyükşehir Belediyesi olarak depreme karşı hazırlandıklarını söyledi. Gürün, 2017 yılında bu yana Muğla'nın zeminini incelediklerini ve Muğla'daki aktif 4 fay bölgesindeki mikrobölgeleme çalışmalarını Menteşe merkez, Milas Ören, Marmaris ve Seydikemer'de tamamladıklarını Fethiye, Sarıgerme ve Gökova Çıtlık bölgelerinde planlama yaptıklarını söyledi. Gürün, "99 yılından bu yana kat sınırlaması uyguladık ve bu anlayıştan vazgeçmeyeceğiz. Muğla Belediyesi iken nüfusumuz 30 bin dolaylarındaydı. Ancak şimdi yeni adıyla Menteşe şuan 100 bini aştı. Biz bu nüfus artışına rağmen dikey değil yatay mimariye izin verdik. Biz bu prensibi koyduğumuzda bunu aşan sadece diğer resmi kurumlar oldu. Verilere göre Türkiye'de en düşük katlı şehirlerden 3'üncüsü biziz. Ağrı ve Ardahan bizim önümüzde. Ancak buralarda turizm ve nüfus oranlarına baktığınızda bizimle kıyaslanması mümkün değil. Bundan sonra da bu uygulamanın sekteye uğrayacağını sanmıyorum, afet bize çok şey öğretmiş ülke olarak diye umuyorum. Bunun dışında en önemli çalışmalarımızdan biri de mikrobölgeleme çalışmalarımız. 2017 yılında başladığımız ve zeminin yapısını tamamıyla ortaya koyan bu uygulama ile riskli veya güvenli bölgelerin tespiti, bu tespitler doğrultusunda nerede kaç katlı imar verileceği, nerenin yapılaşmaya açılmaması gerektiği, kentsel dönüşüm uygulanması yapılacak yerlerin belirlenmesi gibi tespitler yapıyoruz. Bu da bizim deprem güvenli bir kent olmak için attığımız adımlara ışık tutuyor" dedi.

'DEPREM ÇALIŞTAYI İLE ÖNEMLİ KAZANIMLAR ELDE ETTİK'
2020 yılında yapılan deprem çalıştayının kendileri için önemli bir adım olduğunun altını çizen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, "Bu çalıştayda önemli bir yol haritası çıkardık. Sağlıklı yaşam alanları planlamak, dirençli bir kent kimliği kazandırmak, olası depremlerde can kaybını engellemek için bu çalıştaydan önemli kazanımlar elde ettik. Naci Görür hocamız burada 7'nin üzerinde bir deprem olmayacağı tespitinde bulunmuş az katlı yapılar ile depremin etkisinin azalacağına dair tespitler yapmıştı. Bizde burada yapı stoku ile ilgili envanterimizle gerekli çalışmaları yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Gürün ayrıca AKOM merkezinin bulunduğu bölgede deprem sonrası afet planı kapsamında sorumluluk alanında olmasa da yaşanan eksikler nedeniyle mobil konteyner, mutfak, tuvalet, banyo gibi malzemeler üreteceklerini söyledi. Gürün, "Deprem bölgesinde gördük ki maalesef bu konularda eksikler var. Özellikle deprem sonrasında vatandaşlarımızın günlük hayatlarını sürdürebilmelerine yardımcı olmak için kendi atölyemizi kuracağız. Burada konteyner, mutfak, tuvalet, banyo gibi mobil ürünler üretip ülkemizin neresi olursa olsun destek sağlayacağız. Bunun yanı sıra yine acil durumlar için şehrimizde 617 toplama alanı 37 geçici kamp alanı belirlendi. Bizim belirlediğimiz alanların üzerlerinde AVM yok" dedi.
 
'İMAR AFFI ÜLKE GÜNDEMİNDE ÇIKARILMALI'
Meydana gelen deprem felaketinin ülkede depreme olan bakış açısını değiştireceğini umduğunu söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, "İmar affından yararlanan hane sayısında Muğla olarak 3. sıradayız. Şuanda bütün affa giren binaların hepsinin ruhsatlarının askıya alınıp tekrar değerlendirilmesi gerekmektedir. Biz tüm binalara şüphe ile yaklaşırken bunların kontrolü için titizlikle çalışırken maalesef denetimsiz olarak her türlü yapı affedildi. Bundan sonra imar affını tamamen gündemden çıkarmalıyız. Olası afet durumlarına karşı 2015 yılında afet koordinasyon merkezi (AKOM) kurduk. Burada doğal afetlerde etkin, hızlı müdahale ve organizasyonu sağlıyoruz. Şimdi depremde ne deniyor. Organizasyon sorunu var ve müdahalede geç kalındı deniyor. İşte biz bunların yaşanmasının önüne geçebilmek adına AKOMU kurduk. Depremi önleyemediğimize göre bununla ilgili riskleri en aza indirmek ve meydana gelebilecek olumsuzlukları hızla çözmek için çalışıyoruz" diye konuştu.(DHA)
FOTOĞRAF

Kaynak: dha