Kış geldi, kış hastalıkları da birer birer kapımızı çalmaya başladı. Sevgili okuyucularım sebze ve meyveler hastalıklara karşı kalkan görevini görmektedir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirerek başta soğuk algınlığı ve grip olmak üzere hastalıklara karşı kendinizi koruyabilirsiniz. Bu yazımda sizlere özellikle kış sebzeleri ve faydalarından bahsetmek istiyorum.

Brokoli
Son dönemlerde evimize sık giren brokoli, zengin vitamin ve mineral içeriğine sahiptir. Folik asit, A, C ve K vitaminleri; demir, potasyum, selenyum, kalsiyum mineralleri içerir. Antioksidan özelliği sayesinde kanser yapıcı hücrelerin etkisiz hale getirilmesini sağlar. Vücudu zehirli toksinlerden arındırır. 1 porsiyonu 25-30 kaloridir.

Karnabahar
A, C, B vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demirden zengin olan karnabahar kış aylarında bol bol yememiz gereken önemli bir sebzedir.Düzenli olarak karnabahar tüketenlerde artrit, ülseratif kolit, şeker hastalığı, inflamatuvar barsak hastalıkları daha az görülmektedir. Kardiyovasküler hastalıklardan korur. Barsakların çalışmasını ve idrar atımını sağlayarak vücudu toksik maddelerden temizler, detoks etkisi görür.

Bal kabağı
A vitamini bakımından zengin bal kabağı, fosfor ve kalsiyum da içerir. Bal kabağı denilince akla önce tatlısı gelse de aslında birçok meze ve çorbalarda da tüketildiği unutulmamalıdır. Bağışıklık siteminin güçlenmesini sağlayan bal kabağı, cildin yenilenmesine, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine ve göz sağlığına da yarar sağlar.

Kereviz
Besleyicilik oranı oldukça yüksek olan kereviz, A, B, E ve C vitaminleri ile başta fosfor olmak üzere çinko, bakır, mangan ve selenyum minerallerini içerir. İçeriğinde kalsiyum, protein ve demir mevcuttur. Besin değeri ve faydaları bakımından çok kıymetlidir. Sinir yatıştırıcı etkisi olan kereviz, aşırı sinirlilik ve asabiyet haline iyi gelir. Kolesterolü düşürür.İdrar söktürür, kanı temizler, böbreklere faydalıdır, kum ve taşların dökülmesine yardımcı olur. Gut ve romatizma gibi hastalıklara faydası vardır. Sinir yorgunluğunu giderir. Cilt için de faydalıdır. Cilde parlaklık, tazelik verir ve genç görünmenizi sağlar.

Pazı
A, C, E ve K vitamini yönünden oldukça zengin olan pazı aynı zamanda tıpkı ıspanak gibi iyi bir demir kaynağıdır. Bakır, Çinko, Potasyum, Fosfor, Magnezyum, Kalsiyum içerir. Yemekler ile birlikte yenen pazı hazmı kolaylaştırıcı ve sindirime yardımcıdır. Birçok yeşil yapraklı sebze gibi antioksidan özelliği olan bir sebzedir. İçerdiği antioksidanlar sayesinde antikanser özelliği vardır. Pazı haşlanır suyu tüketilirse damar sertliğinin giderilmesine ve kabızlığın giderilmesine yardımcı olur.
Ispanak

Sevgili okuyucularım, geçtiğimiz aylarda adını ıspanak zehirlenmesi şeklinde medyada sık duyduğumuz, ıspanak bitkisi , normalde zehirli kimyasal madde kalıntısı ya da bakteri içermez, ıspanağa karışan zararlı otlar zehirlenmeye yol açmıştır. Ispanağı yediğimizde içinde bulunan ve ağzımızda buruk bir tat bırakan oksalat veya nitratın herhangi bir zehirlenme tablosu ortaya koyabilmesi içinse kilolarca yenmesi gerekir.

Ispanak; C vitamini, E vitamini, beta-karoten ve mangenez gibi antioksidan bileşenler açısından mükemmel bir kaynaktır. Aynı zamanda çinko ve selenyum gibi antioksidanlar açısından da iyi bir kaynaktır. Ispanak kalsiyum ve magnezyum içeriklerinden dolayı kemik sağlığı için harika bir besindir.Kalbin dostlarındandır. Göz sağlığını korur. Ispanak ve diğer yeşil yapraklı sebzeler yüksek C vitamini de içerir. Ayrıca demir eksikliği görülen kişilerin kıymalı şekilde tüketmesi, demir emilimini arttıracaktır.
Sevgili okuyucularım, mevsim değişikliği yaşanan aylarda dengeli ve çeşitli sebze tüketimi sağlanmalıdır. Pazar ve market alışverişlerinde seçim yapılırken çeşitli, renkli , mevsimine uygun sebzeler tercih edilmelidir. Sağlıklı günler dilerim.

Senanur Yeşiloğlu
[email protected]
Köşe Başlığı: Pembe Önlüklü Diyetisyen

KIŞIN VİTAMİN DEPOLARI SEBZELER

Kış geldi, kış hastalıkları da birer birer kapımızı çalmaya başladı. Sevgili okuyucularım sebze ve meyveler hastalıklara karşı kalkan görevini görmektedir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirerek başta soğuk algınlığı ve grip olmak üzere hastalıklara karşı kendinizi koruyabilirsiniz. Bu yazımda sizlere özellikle kış sebzeleri ve faydalarından bahsetmek istiyorum.

Brokoli
Son dönemlerde evimize sık giren brokoli, zengin vitamin ve mineral içeriğine sahiptir. Folik asit, A, C ve K vitaminleri; demir, potasyum, selenyum, kalsiyum mineralleri içerir. Antioksidan özelliği sayesinde kanser yapıcı hücrelerin etkisiz hale getirilmesini sağlar. Vücudu zehirli toksinlerden arındırır. 1 porsiyonu 25-30 kaloridir.

Karnabahar
A, C, B vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demirden zengin olan karnabahar kış aylarında bol bol yememiz gereken önemli bir sebzedir.Düzenli olarak karnabahar tüketenlerde artrit, ülseratif kolit, şeker hastalığı, inflamatuvar barsak hastalıkları daha az görülmektedir. Kardiyovasküler hastalıklardan korur. Barsakların çalışmasını ve idrar atımını sağlayarak vücudu toksik maddelerden temizler, detoks etkisi görür.

Bal kabağı
A vitamini bakımından zengin bal kabağı, fosfor ve kalsiyum da içerir. Bal kabağı denilince akla önce tatlısı gelse de aslında birçok meze ve çorbalarda da tüketildiği unutulmamalıdır. Bağışıklık siteminin güçlenmesini sağlayan bal kabağı, cildin yenilenmesine, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine ve göz sağlığına da yarar sağlar.

Kereviz
Besleyicilik oranı oldukça yüksek olan kereviz, A, B, E ve C vitaminleri ile başta fosfor olmak üzere çinko, bakır, mangan ve selenyum minerallerini içerir. İçeriğinde kalsiyum, protein ve demir mevcuttur. Besin değeri ve faydaları bakımından çok kıymetlidir. Sinir yatıştırıcı etkisi olan kereviz, aşırı sinirlilik ve asabiyet haline iyi gelir. Kolesterolü düşürür.İdrar söktürür, kanı temizler, böbreklere faydalıdır, kum ve taşların dökülmesine yardımcı olur. Gut ve romatizma gibi hastalıklara faydası vardır. Sinir yorgunluğunu giderir. Cilt için de faydalıdır. Cilde parlaklık, tazelik verir ve genç görünmenizi sağlar.

Pazı
A, C, E ve K vitamini yönünden oldukça zengin olan pazı aynı zamanda tıpkı ıspanak gibi iyi bir demir kaynağıdır. Bakır, Çinko, Potasyum, Fosfor, Magnezyum, Kalsiyum içerir. Yemekler ile birlikte yenen pazı hazmı kolaylaştırıcı ve sindirime yardımcıdır. Birçok yeşil yapraklı sebze gibi antioksidan özelliği olan bir sebzedir. İçerdiği antioksidanlar sayesinde antikanser özelliği vardır. Pazı haşlanır suyu tüketilirse damar sertliğinin giderilmesine ve kabızlığın giderilmesine yardımcı olur.
Ispanak

Sevgili okuyucularım, geçtiğimiz aylarda adını ıspanak zehirlenmesi şeklinde medyada sık duyduğumuz, ıspanak bitkisi , normalde zehirli kimyasal madde kalıntısı ya da bakteri içermez, ıspanağa karışan zararlı otlar zehirlenmeye yol açmıştır. Ispanağı yediğimizde içinde bulunan ve ağzımızda buruk bir tat bırakan oksalat veya nitratın herhangi bir zehirlenme tablosu ortaya koyabilmesi içinse kilolarca yenmesi gerekir.

Ispanak; C vitamini, E vitamini, beta-karoten ve mangenez gibi antioksidan bileşenler açısından mükemmel bir kaynaktır. Aynı zamanda çinko ve selenyum gibi antioksidanlar açısından da iyi bir kaynaktır. Ispanak kalsiyum ve magnezyum içeriklerinden dolayı kemik sağlığı için harika bir besindir.Kalbin dostlarındandır. Göz sağlığını korur. Ispanak ve diğer yeşil yapraklı sebzeler yüksek C vitamini de içerir. Ayrıca demir eksikliği görülen kişilerin kıymalı şekilde tüketmesi, demir emilimini arttıracaktır.
Sevgili okuyucularım, mevsim değişikliği yaşanan aylarda dengeli ve çeşitli sebze tüketimi sağlanmalıdır. Pazar ve market alışverişlerinde seçim yapılırken çeşitli, renkli , mevsimine uygun sebzeler tercih edilmelidir. Sağlıklı günler dilerim.

Senanur Yeşiloğlu
[email protected]
Köşe Başlığı: Pembe Önlüklü Diyetisyen