Bir memleket halkının sağlığı, hakikatte bir devletin dayandığı bütün mutluluk ve gücün temelidir. (George Sand) sözleriyle yazıma başlamak istiyorum.

Kilo fazlası olan kişilerin bir kısmı hemen, çok kısa sürede yaşam tarzını değiştirmeden zayıflamak ister. Bu yüzden de sağlıklı ve kalıcı olmayan zayıflama yöntemlerine başvururlar. Beslenme ve sağlık üzerine bilgi kirliliği ise hayati önem taşır. Bu yüzden Tv, sosyal medya aracılığı ile konuda uzman olmayan kişiler tarafından yapılan bilimsel olmayan bilgi yüzünden her habere itimat edilmemesi gerekir.

Sevgili okuyucularım, son günlerde sizlerden aldığım keten tohumu hakkında sorular nedeniyle bu hafta sizlere ‘’ keten tohumundan’’ bahsetmek istiyorum.

Keten tohumu nedir?

Keten (Linumusitatissimum) 30-100 cm boyunda olan mavi çiçekli ve tek yıllık bir bitkidir. Keten tohumunun keşfi 1951 yılına dayanmaktadır. Alman Dr. JohannaBudwig ‘Keten Yağı Diyeti’ ile keten tohumu yağının kanser önleyici ve iyileştirici etkisini ilk kez ortaya koymuş ve Nobel ödülü kazanmıştır. Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü keteni, kanser önleyici gıdalar arasında saymaktadır.

Besin değeri

Keten tohumunda ne var diyecek olursak yüzdesel anlamda %41 oranında yağ, %28 oranında posa %21 oranında proteinyüksek oranda omega-3(a-linoleik asit), demir, bakır, çinko ve magnezyum vardır.

2 yemek kaşığı keten tohumu 75 kaloridir. 4 gram karbonhidrat, 2,5 gr protein , 6 gram yağ ve 4 gram lif içerir. Yani aslına bakılacak olursa kalorisiz değildir ve kaşık kaşık tüketilmemelidir.

NASIL KULLANILIR?

Pek çok yiyecek ve içeceğe eklenebilir. Salatalarda, yoğurtlu mezelerde ve ekmek yapımında kullanılır.

GERÇEKTEN ZAYIFLATIR MI?

Ülkemizde zayıflattığı yönde bir algı oluşturulmuştur. Fakat araştırmalarda kilo verdirici herhangi bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Bununda birlikte bol miktarda posa içermesinden dolayı tokluk hissinin artırmaya yardımcıdır.

GLÜTEN İÇERMEZ , SİNDİRİM PROBLEMLERİNİ ENGELLER.

Sahip olduğu omega -3 yağ asidi sayesinde kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir özelliği vardır. Çözünebilen ve çözünemeyen lifler kötü kolesterol seviyesini düşürür.

İçerisinde bulunan E vitamini sayesinde cildin yapılanmasında ve yenilenmesinde etkilidir.

Posa içeriğinden dolayı, kabızlık tedavisinde kullanılır

Diyabet hastalığının tedavisinde kullanılır. Hipoglisemiye karşı koruyucudur.

Unutulmamalıdır ki her besinde olduğu gibi keten tohumunun da fazla tüketiminde yan etkiler oluşabilir. Özellikle kan sulandırıcı ve tansiyon hastalarının kullandığı ilaçlarla etkileşime girmesi nedeniyle hastaların tüketmemesi gerekmektedir.

Mucize besin yoktur. Keten tohumu tek başına yarar sağlamaz. Önemli olan yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmedir.

Sağlıklı günler dilerim.

Diyetisyen Senanur Yeşiloğlu

[email protected]

instagram: pembeonlukludiyetisyen