Muğla’da yat ve teknelerin denize çıkmalarına izin verilirken, Antalya’da yasaklanmasına tepki gösteren Kemer Eliza Yatçılık Genel Müdürü Selçuk Demen, bölgeye gelen yabancı ve yasaktan muaf turistlerin mavi tura çıkmak için acentelere başvurduğunu belirterek, “Tam kapanma ile birlikte yalnızca yaz aylarında çalışabilen yat sektörü işletme ve çalışanlarının zor durumda kaldı. Muğla bölgemizde sektör çalışanlarının durumları göz önünde bulundurulmuş ve gerek hizmet gerek bakımı yapılan bütün yat sektörü bu yasaklardan muaf tutulmuştur. Ülkemizde yat sektörü olarak en önde gelen bölgelerden olan Antalya’mızda bu yasaklardan muaf olmalı” dedi.

Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanan Tam kapanma kararının ardından Antalya Valiliği de il genelinde denizlerdeki uygulamalar konusunda düzenleme yaptı. Tam kapanma tedbirleri kapsamında 29 Nisan saat 19:00’da başlayıp, 17 Mayıs Pazartesi saat 05:00’da bitecek olan kısıtlamalarda, Antalya’da gezinti/tenezzüh tekneleri, ticari yatlar ve benzeri ticari faaliyetler yasaklandı. Yasağın, Türkiye’de turizm maksadıyla bulunan yabancılara hizmet verenleri de kapsadığı belirtildi.

Muğla’da ise tam tersi bir uygulamaya gidildi. Muğla Valiliği’nin aldığı kararda, “Turistik faaliyetler için geçici/kısa süreli ülkemize gelen yabancı turistler sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olduklarından yolcu motorları / taksi botların, muafiyet kapsamındaki yabancı turistlerin bir yerden başka bir yere ulaşımının sağlanabileceği. Turizm sezonu hazırlık kapsamında marina, çekek yerlerinde yapılan bakım/onarım, denize indirme faaliyetleri ve bu kapsamda deniz yoluyla yapılan intikaller kısıtlama süresince serbest olacak” denildi.

‘MUĞLA’DA YOK, ANTALYA’DA VAR’

Muğla’da yat ve teknelerin denize çıkmalarına izin verilirken, Antalya’da yasaklanması yat ve tekne sahiplerinin tepkisine yol açtı. Kemer’de faaliyet gösteren Eliza Yatçılığın Genel Müdürü Selçuk Demen, yaptığı açıklamada, bölgeye gelen yabancı ve yasaktan muaf turistlerin mavi tura çıkmak için acentelere başvurduğunu belirterek, “Antalya bölgesinde şirket olarak yat işletmeciliği yapmaktayız. Ülkemizde pandemiden dolayı en büyük darbeyi alan turizm sektörüne bağlı olarak çalışmaktayız. En son alınan kararlar ile sokağa çıkma yasaklarının başlamasıyla hiç bir şekilde faaliyet gösteremiyoruz. Bölgemize tatil için yurt dışından gelen misafirlerin bu kısıtlamalardan muaf oldukları ve kalabalıktan uzak bir ortamda dinlenmek ve gezmek için yat acentelerine çok sayıda talepleri vardır. Gerek ülkemize döviz kaynağı gerek bu sektörden geçimini sağlayan yalnızca yaz aylarında çalışabilen yat sektörü işletme ve çalışanlarının zor durumda kaldığını bildirmek isterim. Ayrıca Muğla bölgemizde sektör çalışanlarının durumları göz önünde bulundurulmuş ve gerek hizmet gerek bakımı yapılan bütün yat sektörü bu yasaklardan muaf tutulmuştur. Ülkemizde yat sektörü olarak en önde gelen bölgelerden olan Antalya’mızda bu yasaklardan muaf olmalı. Gerek turizme hizmet gerek insanların geçimini sürdürmesi adına lütfen sesimizi duyun. Çaresiz bir biçimde binlerce işletmeci ve çalışan beklemektedir” dedi. Haber Merkezi