Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü talimatlarına göre insansız hava araçlarını ticari olarak kullanmak isteyenler için zorunlu hale gelen Ticari Pilot Sertifikaları kapsamında 19 Mayıs Havacılık Kulübü tarafından düzenlenen eğitim Kemer'deki Asdem Park Otel'de 33 katılımcıyla başladı.

Eğitimi veren Mustafa Kaçan, Türkiye'deki 10'uncu eğitimin yapıldığını söyledi. Kaçan, "Otomobilde istediğiniz kadar usta pilot olsanız da trafiğe çıkmanız için trafik kurallarını, ilkyardım bilgisini ve motor bilgilerine sahip olmanız gerekiyor. İHA'larda da bu eğitimlerle bu bilgilere sahip oluyorsunuz. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bunları 2 sınıfa ayırdı. İHA-0 ile İHA-1. 4 kiloya kadar olan cihazları İHA-0 olarak adlandırdı ve 25 kilograma kadar olan cihazları da İHA-1 ile adlandırdı. 12 saatlik bir eğitim İHA-0 için şu anda bulunduğumuz eğitim ve büyük cihazlar için dediğimiz İHA-1 eğitimleri de 36 saatlik bir eğitim programından oluşuyor" dedi.

İnsansız hava araçlarının birçok sektör ve farklı kişilere ulaştığını, ilerleyen teknolojiyle birlikte çok büyük mühendislik dalları ve kişileri ortak platforma buluşturacağını kaydeden Kaçan, "Bizim de asıl amacımız aslında bu. Gerek üniversitenin bize sağladığı katma değerle, gerekse kendi aramızda buluşmalarla biz de bu kişilerle ortak değer olarak ne yapabiliriz, drone'ları mühendislik alanlarında ve kendi faaliyetlerimizde en faydalı hale nasıl getirebiliriz bu eğitimlerde en çok bunu sağlamaya çalışıyoruz" diye konuştu. DHA