2. Toplantısını Kaş’ta yapan Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası(KUTSO) Yüksek İstişare Kurulu, Batı Antalya’nın sorunları ile ilgili görüş alışverişinde bulundu. Toplantıda ayrıca Ziraat Bankası eski yöneticilerinden Metin Selçuk ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik durumu değerlendirdi.

Kaş Akçagerme tesislerinde gerçekleşen toplantıya, KUTSO Başkanı Murat Hüdavendigar Günay, Metin Selçuk, KUTSO Yönetim Kurulu üyeleri ve KUTSO Yüksek İstişare Kurulu üyesi işadamları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasında Batı Antalya’nın son dönemde yaşadığı sıkıntılara değinen KUTSO Başkanı Murat H. Günay, Türkiye’nin son dönemde yaşadığı ekonomik dalgalanmanın Batı Antalya’nın en önemli geçim kaynaklarından biri olan tarımda girdi maliyetlerini en az ikiye katladığını belirterek sözlerine şöyle devam etti;

Bölgemizin en önemli iki geçim kaynağından biri olan tarımda son yaşanan dolar artışı ile beraber girdilerde muazzam artışlar söz konusu. Özellikle en çok kullanılan gübrelerin fiyatlarında %100’e yakın bir artış ile karşı karşıyayız. Artık işler çiftçimiz için biraz da zorlaştı.

Türkiye zor bir dönemden geçiyor. Yaşan problemlerin çoğu coğrafyadan kaynaklı. Ülkemiz daha önce yaşanan sıkıntıları nasıl atlattıysa bu zorlukları da milletçe el ele atlatacaktır. 
Batı Antalya turizmi bu yıl büyük bir sınavdan geçti. Özellikle yerli turist sayısında patlama yaşandı. Tesis ve işletmelerimiz yaşanan bu yoğunluk karşısında zaman zaman sıkıntıya düştüler. Özellikle bu yaz sezonu başta olmak üzere bölgemiz turizmini tümüyle ele alıp geleceğe yönelik bir yol haritası çizmek amacıyla 2 gün sürecek bir turizm çalıştayı için hazırlıklarımız sürüyor. Turizm Bakanlığı ve üniversitemizin de desteğini alarak 1-2 ay içerisinde kapsamlı bir çalışma yapmayı planlıyoruz.

Bugün burada bölgemizin değerli işadamları ile bir araya gelerek yapacağımız çalışmalar için onların da görüşleri doğrultusunda bir yol izlemek ve ayrıca kendisi bankacılık sektöründe önemli görevler üstlenmiş, özellikle ülkemizin ekonomik sıkıntı yaşadığı dönemlerde yöneticilik yapmış olan Metin Selçuk Bey’den ülkemizin içerisinde bulunduğu durum ile ilgili görüşlerini almak istedik.

Toplantıya katılmaktan memnun olduğunu belirten Metin Selçuk, özellikle gecelik faizlerin %7000’lerde olduğu dönemler bankacılık yaptığını belirterek şöyle söyledi;
Ben açıkçası ortada ekonomik olarak büyük bir felaket görmüyorum. Ülkemizin bankacılık sektörü çok iyi bir durumda ve fabrikalarda üretim devam ediyor.

Bir şeyler söylemeden önce dönüp geçmişe bakmak lazım. Gecelik faizlerin %7000, normal faizlerin %150 olduğu dönemlerde işadamları fabrikalarını satıp bankaya yatırdı. İşte o zaman büyük bir felaket yaşandı.

Tabi ki dolarda yaşanan artışlar üretime yansıyor ama bunların çoğu fırsatçılar yüzünden. Bugün dolar eski haline geri düşse ben fiyatların düşeceğini düşünmüyorum. Ayrıca şu anda ülke olarak lüks içerisinde yaşıyoruz. Otomobil sahibi olmayan aile, son model cep telefonu olmayan öğrenci yok gibi. Biz krizden çok lüksümüzden vazgeçmekten korkuyoruz.

Bugün gelişmiş ülkelere baktığımız zaman insanların 18-20 saate varan çalışma süreleri olduğunu görüyoruz.

Ülkece kalkınıp krizleri geride bırakmak istiyorsak. Öncelikle kişisel olarak biraz fedakarlık yapmamız gerekiyor. Gereksiz masraflarımızı kısarak, birikim yapmak ve kişisel gelişimde dahil olmak üzere daha çok çalışmak zorundayız.

Daha sonra toplantıya katılan iş adamları kendi sektörleri ile ilgili sorunları ve çözüm önerilerini belirttiler. Toplantıda görüşülen konular rapor haline getirilerek ilgili kuruluş ve makamlara iletilecek.