Merhaba sevgili okuyucularım bu hafta sizlerle iyi niyetli söylenmiş sözler öğütler hakkında konuşmak istiyorum.
 
Toplum olarak insanlar üzerinde bir otorite kurma isteğimiz her zaman var. O istek bazen şiddetle, bazen istismarla, bazen de iyi niyetli söylemlerle karşımıza çıkıyor. İyi niyet deyince üzerinde çok durmuyoruz. Benim iyiliğim için söyledi diyerek savunma mekanizmalarımızı kullanıyoruz. Oysa ki iyi niyetle söylenen tüm söylemler insanların yarasını açıp bir de tuz basıyor…
 
Çocuğu olmayan bir kadına çocuk yap deyip kadının üzüldüğünü ya da tepki gösterdiğini görünce ‘iyi niyetle söyledim.’ Sözleri ile sınırı ihlal ettiğini kabullenmeyip kendini haklı çıkarmaya çalışır. O insanın çocuk bulmama sebebini sormamıştır. Orada bir yara vardır belki kadının çocuğu olmuyordur. Belki kendi belki kocasında sorun yoktur ama olmuyordur. Belki sürekli düşük yapıyordur. Belki de çocuk istemiyordur.
 
Kilolu ve zayıf kişiler için iyi niyetle söylenen sözlere karşı o kişinin sağlık sorunları nedeniyle bu durumda olduğunu, istese de kilo alıp veremediğini, bunun için sağlıksız ilaçlar tüketmesine ve sağlıksız besinler tüketmesine neden olunabileceğini ve daha fazla sağlık problemleri ile o kişileri karşı karşıya bırakılabileceği unutulmamalıdır (özellikler ergenlerde). Tabi bu kişiler bu problemlere sebep olabileceklerini kabul etmezler, üzerlerine almazlar nasılsa iyi niyetle söylediler böyle olmasını isterler mi?
 
Aaaaa bir de hatırlatayım toplum her zaman insanların iyi olmasını ister. Çok da masum görünüyordur ‘’yaşı gelmiş evlensin demek suç mu’’ değil mi ama…
 
Dillerinde de hep bir ‘‘İyi niyetle söyledim.’’ Söylemi vardır ki sizin tepkinizi sustursun. Haydi bir bakalım bu iyi niyetle söylenmiş söylemler psikolojik olarak, bir kalıp içinde birbirine benzeyen ötekine izin vermeyen zihniyet olarak karşımızda durmakta… 
 
İyi niyetle söylüyorum:
 
-Sen o işte başarılı olamazsın.
 
-Sınavın nasıl geçti. Aman çok iyi geçmediyse üzülme gelecek yıl denersin. Sınavlar zaten hiç bitmeyecek. Çok da zorlama kendini gerekirse sanayide işe başlarsın ( her yorumu yapıp sınava giren çocuğun morali bozulunca ‘iyi niyetle söyledim üzüleceğini bilsem söylemezdim. Hem bu kadar kafaya takarsan delirirsin’ diyerek iyi niyetin derecesini yükseltir…)
 
-İş bulabildin mi? kendini devlete at özelde heba olursun.
 
-Aşk karın doyurmuyor zengin birini bul.
 
-Hiç sevgilin yok mu, aaa bir sorunun mu var (cinsel sorunları kasteder)
 
- Aman iş bulamayacağın meslekleri boşa okuma.
 
-Okuyup da ne olacak ki bilim adamı mı (bilim insanı doğrusu) olacaksın. İş bul.
 
-En iyi meslek tıp sen ne yapacaksın başka mesleği.
 
-Bir kadın için en iyi meslek öğretmenlik tatili de var.
-Bir kadın inşaat mühendisi olmasın işte iç mimar olsun.
 
-Bir erkek çocuğa bakmamalı, kadının işi ne o baksın.
 
- Erkek adam ev işi yapmaz. Kadını niye aldın sana iş yapmadıktan sonra.
 
-Adamın parası var işte sen meslek sahibi olsan da o işi yapma.
 
-Risk alma, yaptığın işten şaşma.
 
-Maaşlı işini bırakıp da keyfini bozma.
 
-Memleketinden başka yerde çalışma.
 
-Kadın gibi giyinme.
 
-Yaşına uygun giyin.
 
-Evlen biran önce, evde kalırsın.
 
-Düğün yapın ne o nikahtan gitmek da ne oluyor (düğün masraflarını böyle diyenlerin önüne çıkartın