Havalar soğudu, soğuk algınlığı, grip, boğaz ağrısı şikayetleri arttı. Soğuk hava bağışıklığımızı kötü etkiledi. Bu haftada danışanlarımda da gördüğüm hızla yayılan grip şikayetlerine yönelik gribe karşı nasıl beslenmemiz gerektiğinden bahsetmek istiyorum. Hastalıklardan korunmada aşılanma, hijyen kurallarına dikkat etme , yeterli ve dengeli beslenmek, ayrıca toplu ortamlarda tokalaşma ve kişilerle sarılmaktan uzak durmak gerekiyor.

Sevgili okuyucularım yetersiz ve dengesiz beslenme alışkanlığı olan bireylerin soğuk algınlığı ve enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riski maalesef daha yüksektir ve hastalık halinde hastalıkları daha ağır seyreder. Grip, virüs kaynaklı bir solunum yolu hastalığıdır. Hastalık, çok bulaşıcıdır ve genellikle enfekte olan bir kişinin öksürmesi, hapşırması, el teması yoluyla başkalarına geçer. Yetişkinler, hastalık belirtileri ortaya çıkmadan bir gün öncesine ve hastalandıktan 7 gün sonrasına kadar hastalığı bulaştırır haldedirler. Bu, insanlar gribe yakalandıklarını bilmeden bile virüsü bulaştırabileceği anlamına gelir. Bu nedenle, bir grip salgını, ülkedeki çok sayıda insan virüsle enfekte olduysa haftalarca sürebilir.

Kışın havaların yağmurlu kapalı geçmesi insan psikolojisini olumsuz yönde etkilediği için ayrıca iştahsızlık da görülebilir. Bağışıklığı güçlü tutmak için özellikle omega 3, demir, B1, B6, B12 ve E vitaminlerinden zengin besinleri tüketmeniz gerekir. Başlıca bu besinler ;

• KEFİR VE YOĞURT :Probiyotik ve prebiyotik kaynakları düzenli tüketildiğinde bağırsak florasını ve bağışıklık sistemini güçlendirerek grip ve soğuk algınlığından korunmaya yardımcı olurYoğurt; içeriğinden kaynaklı , vücudun savunma sistemini geliştirirken; kefir de yoğurttan farklı olarak; sindirim sistemine yararlı bakterilerin yerleşmesini sağlayarak bağırsak florasını dengeleyip, bağışıklık sistemini destekler ve hastalıklara karşı korur.

• BALIK: Kış aylarında tüketilen balık omega 3 içeriğinden dolayı beyin ve sinir sistemini güçlendirir. Bağışıklığı arttırır.

• SARIMSAK :Vücuda giren mikroplarla savaşır. Yapısında bulunan aktif maddeler bağışıklığı güçlendirici etkiye sahiptir. Doğal antibiyotik kabul edilir.

• ADAÇAYI : Balgam söktürür ve toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.

• C ve A vitamini:Kışın bu vitaminlerden zengin besinleri tüketmek hastalıklara yakalanmanızı önler.Savunma sistemini güçlendireceğinden beslenmede portakal, kivi, elma, greyfurt; sebzelerden ise havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz tüketilmelidir.

• E Vitamini :E vitamini de bağışıklığı güçlendirir. Vücut direncini arttırır. E vitamini içeren besinler : yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz gibi kuruyemişlerdir.

• SU : grip, soğuk algınlığına karşı mikropları vücuttan atabilmek için mutlaka yeterli su tüketilmelidir. Ayrıca ateş ve ishal durumlarında oluşan sıvı kaybı için günlük kg başına 35 ml su tüketmek gerekir.

Yazımı sonlandırırken size grip durumunda içebileceğiniz çay tarifi vermek istiyorum.
Grip için çay:
1 su bardağı ıhlamura ; 2 kabuk tarçın, 2,3 adet karanfil , ½ ayva , ve 1 küçük tutam kakule ilave edilerek içildiğinde mikropları öldürücü ve bağışıklığı güçlendirici etkisi vardır.
Sağlıklı günler dilerim.

PEMBE ÖNLÜKLÜ DİYETİSYEN
SENANUR YEŞİLOĞLU