Namık Kemal KILINÇ/SERİK, (DHA)- ANTALYA'nın Serik ilçesinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından arılarını beslenmeleri için arıcılara indirimli şeker desteği verildi.

Serik Bal Üreticiler Birliği üyelerine hem Gebiz Mahallesi'nde hem de Serik'te dağıtım yapıldı. Serik cuma pazarında yapılan şeker dağıtımına Kaymakam Cemal Şahin, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Çömezoğlu ve Serik Bal Üreticiler Birliği Başkanı Ecir Oğuz Alkan ile arıcılar katıldı. Piyasa fiyatı 1000 TL üzerinde olan 50 kiloluk şeker, devlet destekli 875 TL'den aracılara teslim edildi.

Kovan başına 4 kilo gelecek şekilde sübvanse edilen şeker dağıtımı ile ilgili olarak Serik Bal Üreticileri Birliği Başkanı Ecir Oğuz Alkan, şu bilgileri verdi:

"Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da devlet destekli şeker dağıtımı gerçekleştirildi. Biz de şu anda bunun dağıtımını yapıyoruz. Bugün hem Gebiz'de hem de Serik cuma pazarında devlet destekli olarak arıcılarımıza üyelerimize arıların beslenmesi için sübvanse edilmiş şeker dağıtımı yapıyoruz. Serik'te 285 aracımız var. Bu üyelerimize kovan başına 4 kilo gelecek şekilde şeker dağıtımı yapıyoruz. Serik'te toplam 1652 çuval şeker dağıtım yapılıyor. Bu miktar ton olarak 82 tona ulaşıyor. Arıcılarımız dağıtılan bu şekerleri bahar ve sonbahar beslemesi olarak kullanacak."

Geçen yıl Serik'te bal rekoltesinin düşük olduğunu belirten Alkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçen 2022 yılında bal verimi çok fazla olmadı. Kovan başı 4 ile 5 kilo arasında bir bal üretimi elde edebildik. Bu miktar Serik genelinde toplam yaklaşık olarak 80 ton civarında bir bal üretimine tekabül etti. Normalde Serik'te bunun iki katı bal hasadı elde ediliyordu. Geçen yılki hasat rakamları hem Türkiye hem dünya ortalamasına göre oldukça az bir rakam. Geçen yıl bal hasadının düşmesinde özellikle iklim şartları başta olmak üzere orman yangınlarının etkisi var." (DHA)

FOTOĞRAFLI

Kaynak: dha