Antalya Kamu Hastaneleri Birliği'ne bağlı Finike Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ramazan Gürkan, üriner sistem (boşaltım sistemi) taş hastalığı hakkında açıklamada bulundu. Op. Dr. Ramazan Gürkan, bölgemizin taş hastalığı için riskli bölge olduğunu, özellikle yaz aylarında şikayetlerin daha da artabileceğini ifade etti. Taş hastalığının toplumda görülme oranının yüzde 14 gibi yüksek bir oranı olduğunu ifade eden Op. Dr. Ramazan Gürkan, bir kez taş düşüren bir hastada taşın tekrarlama oranının ise yüzde 40-60 oranında olduğunu söyledi. Böbrek taşı hastalığının kontrol dışında olduğu takdirde tehlikeli olabileceğini, sonuçlarının böbrek yetmezliğine kadar gidebileceğini belirten Op. Dr. Ramazan Gürkan, taş hastalığı ve riski olan kişilerin düzenli olarak kontrollerini yaptırması gerektiğini kaydetti.

Finike Devlet Hastanesi'nde üriner sistem taş hastalıklarının tedavisinin başarılı bir şekilde yapıldığını belirten Op. Dr. Ramazan Gürkan, “Aynı zamanda Batı Antalya'da ESWL (vücut dışı şok dalgasıyla taş kırma) cihazının sadece Finike Devlet Hastanesi'nde bulunması bölgemiz için bir avantaj. Finike Devlet Hastanesi'nde 2016 yılında 640 hastanın, 2017 yılı ilk 3 ayında ise 175 hastanın üriner sistem taş hastalığı tedavi edilmiştir" dedi.

Op. Dr. Ramazan Gürkan, bol miktarda sıvı tüketmenin böbrek taşı oluşumunu engelleme açısından büyük önem taşıdığını belirterek, özellikle yaz aylarında günde 3 litre sıvı tüketmek gerektiğini ve bunun da yüzde 80'inin su olması gerektiğini aktardı. DHA