İngilizce Okutmanı Ahmet Aker ve Meslek Yüksekokulu Müdürü (MYO) Halil Demir rehberliğinde gerçekleştirilen faaliyete İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü Öğrencisi Sayid Ali Isak ve Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Salahaddin Mahmud katıldı.

“Türkiye Bursları” ile Türkiye’ye nasıl geldiklerinden bahseden Sayid Ali, “Dost ve kardeş ülke Türkiye’ye gelmemize olanak sağlayan YTB 2010 yılında kurulmuş, öğrenime gelen uluslararası burslu öğrencilere yönelik çalışmaları koordine etme görevini yapmaktadır. Türkiye’nin Afrika açılımına katkı sağlayan bu projenin amacı eğitimli ve nitelikli insan kaynağı kazandırmaktır. Proje aslında 1992 yılına kadar dayanmakta olmasına rağmen özellikle 2012 sonrasında daha fazla ilgi görmüştür. Değişik üniversitelerde yüzlerce Somalili arkadaşımız eğitim görüyor. AÜ’de de onlarca arkadaşımız değişik bölümlerde eğitimlerine devam ediyor. Yurt dışı eğitim için Türkiye öncelikli tercihimiz arasında yer alıyor. Burada bulunmaktan, aldığımız eğitimden ve bizlere gösterilen ilgiden çok memnunuz. ” dedi. 

Dünya tarımı içerisinde Türkiye’nin önemli bir ülke olduğunu, özellikle de Antalya’nın tarımsal açıdan önemini göz önünde bulundurarak tercih yaptığına değinen Salahaddin Mahmud, “Burada daha iyi imkanlarda daha iyi ziraat eğitimi alacağım. Tezimi en iyi şekilde tamamlamak istiyorum. Döndüğümde ülkeme daha iyi hizmet edip, Türkiye-Somali kardeşliği için çalışacağım.” dedi.

Somali’nin aynı Türkiye gibi dünya üzerinde stratejik bir konumda yer aldığını dile getiren Salahaddin Mahmud, “Gelir gelmez Türkçe hazırlık eğitimi aldık ve derslerimizi Türkçe öğreniyoruz ve herhangi bir sıkıntı da çekmiyoruz. Bugün Elmalı’ya kadar gelip ülkemizi tanıtıp, dostluğumuzu paylaşmak istedik. Kendi evimizde gibiyiz. Burasının Müslümanlar için önemli bir şehir olduğunu biliyoruz. Bize bu imkanı sağlayan Müdür Halil Demir’e çok teşekkür ediyoruz.” 

Öğrencilerle yapılan sohbet soru ve cevaplarla devam etti. B. İnanç KUTLU