Demre'de yaklaşık 1000 dekar alanda kapya biber üretimi yapılıyor. Son dönemde domates fiyatlarındaki artış tartışılırken, iç piyasada yaygın olarak tüketilen kapya biber uzun süredir fiyat rekoru kırıyor. Sivri biberin kilosu 50 kuruşa düşerken, kapya biberin kilosu 6 liradan satılıyor. Neredeyse bir kapya biberin fiyatı 50 kuruşa denk geliyor.

Demre Toptancı Hali'nde sivri biber 50 kuruş, çarliston biber 60 kuruş, dolmalık biber 70 kuruş, üç burun biber 60 kuruş, Macar çarliston biber 80 kuruş, acı çarliston biber 70 kuruş, kıl sivri biber 80 kuruş, campari biber 1.20 lira, Şili acı yeşil 1.40 lira, Şili kırmızı biber 3.5 lira, Macar dolma 1.70 lira, california biber 4.5 lira ve kapya 6 liradan işlem görüyor.

'YOĞUN BİR TALEP VAR'

Demre Komisyoncular Derneği Başkanı Fahri Duran, "Domates her sofraya girdiği için herkes domatesin fiyatını tartışıyor. Ama çok uzun süredir kapya biber 6 liradan satılıyor. Nedeni aynı. Kapya biber çok geniş alanda sofrada ve sanayide kullanılıyor. İlaç kalıntısı sorununun çözümlenmesiyle ihracatında sorun yaşanmayan ürünlerden biri. İç piyasada tanındıktan sonra, Türk insanının sofrasına girdi. Üretim az olduğu için yoğun bir talep var. İhracatçıdan yoğun talep var. Ayrıca kış soğuk geçtiği için üretimde düşüklük yaşanıyor. Bu nedenlerle asıl fiyat rekortmeni kapya biber. Talep olunca fiyatları da tavan yaptı. Herkesin sofrasına girmediği için de dikkati çekmedi" dedi. DHA