Menderes Türel, Demre’de Noel Baba Meydanı Düzenlemesi’nin temel atma törenini gerçekleştirdi. İlk olarak Demre’nin çehresini değiştirecek Noel Baba Kent Meydanı Düzenlemesi’nin temelini atan Türel, daha sonra yapımı tamamlanan Demre Sahil Projesi ile ASFİM ve ASMEK merkezlerinin de açılışı yaptı. Demre Noel Baba Kent Meydanı’nda düzenlenen temel atma ve toplu açılış törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Demre Kaymakamı Murat Uz, Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu, Meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Yağmura rağmen Demrelilerin büyük ilgi gösterdiği törende büyük coşku yaşandı. Vatandaşlar, Başkan Türel’e sevgi gösterilerinde bulundu. Başkan Menderes Türel, törende yaptığı konuşmada Demre’ye verdiği sözleri yerine getirmenin mutluluğunu yaşadığını ifade ederek, “Eskiden siyasetçiler köylere ilçelere seçimden seçime gelirlerdi bir söz üzerine söz verirlerdi. Biz öyle değiliz biz söz ağızdan çıkar diyoruz. Verdiği her sözü yerine getiren bir belediye başkanı olmanın şerefiyle sizlerle birlikteyiz bu bana yeter” dedi

ÇİFTÇİYE BEDAVA ELEKTRİK SÖZÜMÜZÜ TUTUYORUZ

“Önemli olan verdiğimiz sözü tutmaktır” diyen Türel şunları söyledi: “2009 seçim kampanyasında birileri çıkmıştı Antalya’da, ‘Herkese bedava elektrik” demişti, hiç bedava elektriği gören oldu mu? Antalya’da Türkiye’nin en ucuz kullanılan suyunu bırakmıştık. 5 sene sonra göreve bir geldik su tarifesi Türkiye’nin en pahalı su tarifesi olmuş. Bedava elektrikten vazgeçtik bir de suyu Türkiye’nin en pahalı suyu haline getirdiler. 2014 seçim kampanyamızda, artık kooperatiflerimizin sulama suyu ile ilgili elektrik ücretlerini bedava biz karşılayacağız dedik. Ve işte bugün şükürler olsun bunu başarabiliyoruz. Verdiğimiz sözü yerine getirebiliyoruz. Kooperatiflerimiz burada, protokolleri imzaladık mı? Biz burada balık yemeyi değil balık tutmayı öğretiyoruz. Kendi güneş enerji santrallerimizi kurarak belediyemizin bütçesine de yük gelmeden kendi enerjimizi belediye olarak üretiyoruz ve sulama kooperatiflerine diyoruz ki ‘elektrik faturanı bize gönder.’ Çünkü derdimiz çiftçimiz.”

DEMRE’YE 100 MİLYONLUK YATIRIM

3 yılda Demre’ye 100 milyon liralık yatırım yaptıklarını belirten Türel, şu bilgileri verdi: “Demre’ye 218 kilometre içme suyu şebekesi yapmışız. 91 kilometre kanalizasyon hattı inşa etmişiz. 50 bin kişilik Beymelek atıksu tesisini yapmak suretiyle, Demre’nin denizini toprağını bir çevre kirliliğinden kurtarmışız.13 kilometre yağmur suyu kanalı yapmışız. Çağman ve Belören mahallelerine de içme suyu getirmişiz. Demre’nin alt yapısı için tam 66 milyon lira harcamışız. Demre’nin bugüne kadar hiç sıcak asfalt görmemiş köylerine 19 kilometre sıcak asfalt, 64 kilometre sathi kaplama asfalt yapmışız. Böylelikle 17 milyon civarında bir harcamayı da köy yollarımıza ayırmışız. Sadece alt yapı için yaptığımız yatırım 84 milyon lira.”

HİZMET SAĞANAĞI

1.5 kilometrelik Kömürlük Sahili’ni düzenleyerek Demrelilerin hizmetine sunduklarını ifade eden Türel, şöyle devam etti: “Şimdi artık Demreliler de denizin nimetlerinden en güzel şekilde faydalanabiliyor. Projenin içinde 40 bin metrekare yeşil alan, sulama, aydınlatma, spor aletleri, basketbol sahaları var. Zümrütkayamıza bir mahalle parkı yaptık. Otogar’ın orada da otoparkımızı inşa ettik. 3 milyon TL yatırım da bunun için verdik. Yavu’da kullanılmayan eski okulu restore ettik, mahalle konağı ve muhtar evine dönüştürdük. Eski Özel İdare Binası’nı restore edip anaokuluna dönüştürdük. Yavrularımız okul öncesi eğitimlerini şimdi orada görüyor. Demre Kültür Merkezi’nde bilgisayar ve İngilizce kursları açtık.”

NOEL BABA MEYDANI DEMRE’YE YAKIŞACAK

Şimdi de Demre turizmi için çok önemli olan Noel Baba Meydanı’nı tümüyle yenileyeceklerini söyleyen Türel, şunları aktardı: “Demre’nin çevresini değiştirecek, güzelleştirecek projemize bugün hep beraber bismillah deyip başlayacağız. Noel Baba Meydanı’nı yenileyip, Müze Caddesi’ni Cumhuriyet Meydanı’nı düzenleyeceğiz. Peyzaj, aydınlatma, kaldırımlar, park mobilyaları ile artık bu bölge çok farklı olacak. Aslında bu projeye daha önce başlayacaktık ama Koruma Kurulu’nda proje değişikliği gibi bir husus ortaya çıkınca biraz geciktik. Geçtiğimiz zamanlarda Demre Paris’i geçecek demiştim. Şimdi geçiyor muyuz? Demre Paris’ten de güzel olmaya başladı mı? Daha da olacak Allah’ın izni ile. Turizmde de eskiden olduğu gibi yeniden güzel günlere kavuşacağız. Burayı yılda 600 bin turist ziyaret ediyor. Daha da fazla olmalı. 14 bin metrekare meydan ve bağlantı yolu bu proje kapsamında inşallah yenilecek. Ve bu yatırımın bedeli de 4 milyon 800 bin lira. Eskiden benzer projeler 3-5 sene devam ederdi. Şimdi bu proje 3 ayda bitecek. 3 ay sonra geleceğiz bu projenin açılışını hep beraber yapacağız. Mezbaha projemiz bu sene içerisinde inşallah o da tamamlanacak. Soğuk hava deposu fabrika alanları ile iki buçuk milyon liralık bir yatırımı da mezbaha da harcamış olacağız. Böylelikle hem besicilerimize destek olacağız hem de hijyenik kesimlerle hijyenik et tüketimi olacak. Şöyle alt alta toplarsanız 100 milyon liraya yakın bir projeden bahsediyoruz.”

HAYIRCI ZİHNİYET

Göreve gelmeden önce 2013 yılındaki Büyükşehir Belediyesi yatırım bütçesinin 23 milyon lira olduğunu vurgulayan Türel, “5 merkez ilçede Muratpaşa, Kepez, Konyaaltı, Aksu, Döşemealtı 2013 yatırım bütçesi 23 milyon TL. Şimdi sadece 3 senede Demre’ye 100 milyon liralık yatırım yapmışız. Bu aradaki fark işte zihniyet farkı. Ben Antalya’da ilk dönemimde kavşakları yapacağım dediğimde hayırcı zihniyet hayır olmaz dediler. Kavşakları sıkıştırırmış. Şimdi o kavşaklarda en çok hayır diyenler geçiyor. Ya siz hayatınızda ne zaman evet dediniz diye soruyorum. Nikah masasında evet dedik diyorlar. Biz bu ülke daha güçlü olsun zenginleşsin diye omzumuzdaki yüklerden kurtulacak bir sistem için sandık başına gideceğiz. Yine hayır diyorlar. Büyükşehir Yasası’nı çıkartıyorduk. O zaman ben meclisteydim. Kanunu çıkartacağımız zaman yine hayır dediler. Ben kürsüde konuşacağım zaman beni yaka paça sille tokat indirmeye kalktılar. Şimdi o kanun sayesinde Demre’ye 100 milyonluk yatırım imkanı bulduk kötü mü oldu. Onlara kalsa hayır diyorlar ne zaman iyi bir şey yapsak hep hayırcılar görev başında” diye konuştu.

PKK’YA KUCAK AÇAN AVRUPA’YA TEPKİ

Hayırcıların görev başında olduğunu yurt dışında da Avrupa’nın, Hollanda’nın hayır dediğini belirten Başkan Menderes Türel, şunları anlattı: “Dün Fransa ve Almanya’da Avrupa Konseyi toplantısı için bulundum. Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongre Üyesi olarak Milli Heyet Başkanıyım. Strazburg’da toplandık ve tabi ki Türkiye’deki birçok konuyla ilgili maalesef korkunç bir ittifak ile karşılaştık. İnanılmaz derecedeydi. Bazı ülkelerin temsilcileri açık konuşuyorum teröristlerin avukatlığına soyunmuşlar. Yazıklar olsun. Orada bu meselelerle ilgili Türkiye’nin haklılığını savunuyorken arkamdan birileri bana laf atıyor. Strasburg’da, Avrupa Konseyi’nin kongre salonunda. O fotoğraflarda gördüğünüz salonda. Ben konuştukça kahkahalar atıyorlar, bana laf atıyorlar. Benim konuşmamı engellemek istiyorlar. Topu topu iki dakika bir konuşma sürem var. Ondan sonra salondan çıkıyoruz. Tabi bütün Avrupa artık Türkiye’ye karşı maalesef bizim konularımızla ilgili inanılmaz bir karşı duruş sergiliyor. Bu da bizi çok üzdü ve Türkiye’mizin menfaatine olan önergelerimiz, hepsi bir araya gelerek reddedildi. Kongreden çıkıyoruz bir baktık o arkamdan kahkaha atanlar, böyle poşular boyunlarında, ‘Bugün hayır çıktı Avrupa Konseyi’nde. 16’sında da hayır çıktığında gene üzeceğiz sizi’ şeklinde terbiyesizce laf atmaya kalktılar. İşte bunlar bu milleti hesap edemiyor. Hayırcı PKK istediği kadar engellemeye çalışsın, bizim milletimiz konuştu mu tam konuşur. Milletimiz size en güzel cevabı 16 Nisan’da evet diyerek verecek. Allah’ın izni ile bu terör yandaşlarını güçlü bir evetle mahcup edeceğiz.”

ENSEME KADAR GİRMİŞLER

“Acaba dağın başındaki teröristler bu ülke gelişsin vatandaş kalkınsın birleşsin bütünleşsin diye mi hayır diyor” diye soran Türel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun hesabını iyi yapalım. İşte dün daha enseme kadar girmişler. Ellerinde telefonlarıyla bizi kaydediyorlar. Biz Allahtan başka kimseden korkmayız. İstediğiniz kadar kaydedin, istediğiniz kadar bize laf atmaya kalkın, bizim milletimiz konuştu mu tam konuşur, o da 16 Nisan olacaktır. Bundan hiçbirimizin şüphesi olmasın. O yüzden kendi ülkelerine bizim Bakanlarımızı sokmuyorlar ama teröristlere her türlü imkanı Avrupa’da tanıyorlar. Nedir bu kin. Biz milletin birliği beraberliği için çalışıyoruz. Ama bu millet büyük bir millettir. Bu millet bu imtihanları her zaman güçlü bir şekilde verdi. Çanakkale Destanı’nı bu millet yazdı 15 Temmuz destanını siz yazdınız. Bu millet yazdı, inşallah 16 Nisan destanına hazırlanıyoruz şimdi. Almanya’da devlet televizyonunda hayır kampanyası yapılıyor. Hollanda ve İsviçre’de gazeteler artık Türkçe çıkmaya başladı. Türkçe başlık atmaya başladılar oylarınızı Hayır’a verin diye. Şimdi bunlar neden hayır diyor, biz çok güçlü olalım diye mi hayır diyor. Bizim sizin aklınıza filan ihtiyacımız yok. Siz kimsiniz ya. Benim milletim kime oy kullanacağını çok iyi bilir. Ne oy vereceğini çok iyi bilir. Çekin elinizi bizim üstümüzden senelerdir bizi gizli kapaklı yönetmeye kalkmışsınız artık millet geçti direksiyonun başına bir daha da vermeyecek size.”

HANGİ DİKTATÖR KENDİNİ SEÇİMLE SINIRLAR

Cumhurbaşkanlığı sisteminin sonuna kadar doğru olduğu için, hayır’ın teknik ve hukuki olarak savunulacak bir tarafı olmadığı için olayın siyasallaştırıldığı ve iftiralarla sulandırıldığını ifade eden Türel, “Tek adamlık diyorlar hızını alamayan diktatörlük geliyor diyor. Soruyorum size dünyanın neresinde halk diktatörü seçiyor. Bizim cumhurbaşkanlarımızı halk seçiyor. Halkın seçtiği bir şey diktatörlük olabilir mi arkadaşlar biri söylesin. Ayrıca diktatör olmak isteyen birisi beni iki defa seçin üçüncü defa seçmeyin der mi. Bunu hangi akılla hangi mantıkla izah edebilirsiniz. Hangi diktatör kendisinin yargılanmasını ve soruşturulmasını kolaylaştırır. Bunların hepsi milletin aklını karıştırmak için ortaya atılan yalanlardan başka bir şey değil. Cumhurbaşkanı yargıyı ele geçirecek diyorlar. Yeni sistemle bu mümkün değil” diye konuştu.

MİLLETİN SİSTEMİ

Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile yargının bağımsız olacağını kaydeden Menderes Türel, “Bugün evet çıktığı takdirde sistemde 13 tane HSYK üyesi olacak, 2’si bakanla, müsteşar, kalan 11’in 7’sini meclis seçecek, 4’ünü cumhurbaşkanı seçecek. 7’sini meclis seçiyorken nasıl seçiyor, 3’te 2 çoğunlukla seçiyor. Partilere diyor ki gidin uzlaşın, 7 tane hakim savcıyı seçin diyor. Sistem uzlaşmayı emrediyor. Peki, Almanya nasıl seçiyor? Yüksek kurulun 6’sını federal meclis seçiyor, 6’sını eyalet meclisi. Yani milletin seçtiği milletvekilleri seçiyor. Bize akıl vermeye kalkan Hollanda nasıl seçiyor? Tamamı adalet bakanının talimatıyla, önerisiyle ve kralın tasdikiyle seçiliyor. Tek adamlık orada. Adalet bakanı tek başına hepsini belirliyor. Bize akıl vermeye kalkanlar, aynada kendisine baksın. Bizim sistemimiz milletin sistemidir. Niye biliyor musunuz? Her hakim kararını yazmaya şöyle başlar; ‘Türk Milleti Adına’ yani hepimiz adına kararını yazmaya başlıyor. Bizim adımıza karar veren hakimi kim seçmeli? Ya milletin kendisi, o da mümkün değil, millet seçemiyorsa milletin seçtikleri seçmeli. Dünyada da böyle oluyor işte. Millete güveneceğiz. ‘Millet ya yanlış yaparsa, yanlışı seçerse?’ E o zaman millet yanlış yaparsa dediğimizde millete güvenmezsek “Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir” lafı nerede kaldı? Bu millet ne seçerse doğru seçer” diye konuştu.

YALANLARLA KANDIRMAYA ÇALIŞIYORLAR

Yalanlarla milletin aklının karıştırılmak istendiğini belirten Başkan Türel, şunları aktardı: “İnanılmaz yalanlarla milletin aklını karıştırmaya bayılıyorlar. Neymiş muhtarlıkları kapatacakmışız. Nereden çıktı bu? Muhtarların Ankara’dayken maaşları 7 misli biz arttırdık. Sosyal haklarıyla artık muhtarlık yapısını daha da güçlendiriyoruz. Cumhurbaşkanımız her hafta kapatacağı muhtarlıkları acaba kendi külliyesinde ağırlar mı? Hızlarını alamamışlar. Dün bir ablamız geldi ‘Benim oğlan evde işsiz ama siz Suriyelilere evet çıkarsa vatandaşlık verecekmişsiniz’ dedi. Ben de ‘Abla sen o 18 maddeyi okudun mu? İçinde Suriyelilere vatandaşlık verilecek diye bir cümle var mı?’ dedim. Yok ablam dedi. Nereden çıkıyor dedim. Öyle diyorlar dedi. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi freni patlamış kamyon gibi gidiyorlar.”

MESELE MEMLEKET KARARIMIZ EVET

16 Nisan’da bir siyasi tercihte bulunulmayacağının altını çizen Türel, sözlerini şöyle tamamladı: “Cumhurbaşkanı, Başbakan, parti başkanı seçmiyoruz. Bir hükümet yönetimi ile değişiklik hususunda oy vereceğiz bunun bir memleket meselesini olduğunu biliyoruz. 16 Nisan’da yüklerinden arınmış, yüklerini üzerinden atmış bu ülke Allah’ın izni ile çok daha büyük başarılara yine sizler sayesinde koşacak. O yüzden hep birlikte, tek bayrak, tek millet, tek vatan, tek devlet, kararımız evet diyoruz. Her şey evetle başlar. Mesele memleket, kararımız evet.” B. İnanç KUTLU