Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Nevzat Çevik başkanlığında 2009 yılında başlayan Myra- Andriake kazılarında ortaya çıkan Demre'deki Andriake Antik Kenti, açık hava müzesi haline getirildi. Bu kazıda ortaya çıkarılan M.S. 129 yılından kalan Hadrian Granaryumu da restore edilerek Likya Uygarlıkları Müzesi'ne dönüştürüldü. 2013 yılında başlayan çalışmalar 2016 yılında tamamlanırken, müze, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın katıldığı törenle 25 Haziran 2016 tarihinde açıldı.

1009 ESER SERGİLENİYOR

Andriake Açık Hava Müzesi'nde; liman yapıları, ticaret agorası, işlikler, kilise yapıları, hamam, yeraltı su sarnıcı, Roma dönemi teknesi, ahşap gemi yük yükleme aletleri, anıtlar ve Yahudi tapınağı yer alırken, Likya Uygarlıkları Müzesi ise 7 büyük odadan ve 2400 metrekarelik kapalı alandan oluştu. 1700 metrekare teşhir alanında Likya Birliği kentleri Myra, Andriake, Patara, Ksanthos, Tılos, Arykanda, Pınara, Antiphellos ve Olympos'ta yapılan kazılarda çıkarılan 1009 tarihi eser sergileniyor. Eserler Likya, Roma ve Bizans dönemlerini kapsıyor. Bu 9 kentten çıkarılan mutfak eşyaları, takılar, mermer heykeller, kaplar, gözyaşı kutuları, toprak ve cam eşyalar önemli yer tutuyor. Müzede ayrıca yapılan canlandırmalarla Andriake Liman Kenti günümüze taşınıyor. Giriş ücreti 5 lira olan müze tatilciler ve turistleri ağırlıyor.

"RUSÇA BİLGİLENDİRME YAPILMALI"

Müzeyi ilk kez ziyaret eden Rus Shkill Evetlana, "Tarihi açıdan çok ilginç bir müze. Bana Likya tarihinin ve sonrasının akışını öğretti. Tarihin ve doğanın iç içe olması, müzeyi dünyadaki diğer örneklerinden farklı kılıyor. Ancak Rusça bilgilendirme yok. Bu yapılmalı" dedi.

"İNSANI TARİH YOLCULUĞUNA ÇIKARIYOR"

Litvanyalı Torskiy Oleg, "İlk kez geldim. Yeni açılmış ama harika ve farklı bir müze. Bana Likya, Roma, Bizans ve Yunan tarihi hakkında geniş bilgi verdi. İçeride zengin bir tarihi eser var. Eserler, insanı tarih yolculuğuna çıkarıyor" diye konuştu.

"KENDİMİ ŞANSLI HİSSEDİYORUM"

Burcu Kocaman da şöyle dedi: "Bu müze Likya, Roma ve Bizans medeniyetlerinin yeraltında bulunan zenginliklerini gözlerimizin önüne seren şahane bir müze. Hem açık hava şeklinde hem de kapalı alanda sergilenen tarihi dokularla zengin oluşu, müzenin ayırt edici özelliklerinden biri. Müze sayesinde bu bahsettiğim medeniyetlerle ilgili bilgiler edindim. Tarihe bir yolculuk yaşıyoruz. Burada olduğum için kendimi şanslı hissediyorum. Herkese bu güzel müzeyi görmesini tavsiye ediyorum." DHA