DSİ yetkilileri, Sandıklı bölgesinde bulunan gölet ve barajların doluluk oranlarının yüzde 15 ile 25 arasında olduğunu bildirdi. Bunun üzerine Ziraat Odası Başkanı Fatma Toptaş, Kızık Göleti'nde incelemelerde bulunarak Kızık Köy Muhtarı ve Sınırlı Sorumlu Kızık Köyü Sulama Kooperatifi Başkanı Yılmaz Başpınar'dan konu hakkında bilgi aldı. Çitçileri ekim yapmadan uyaran Ziraat Odası Başkanı Fatma Toptaş, sulu tarım yapmadan önce üreticilere sulama bölgelerindeki birlik ve kooperatiflerden bilgi almalarını tavsiye etti.

'SU MİKTARI HAKKINDA BİLGİ ALMADAN SULU TARIM YAPMAYIN'

Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Fatma Toptaş, yağışların yetersizliğinden dolayı çiftçileri zor şartların beklediğini söyleyerek, "Sulu tarım yapacak olan çiftçilerimiz sulama birlik ve kooperatiflerinden bilgi almadan sulu tarım yapmasınlar. Baraj ve göletlerde su seviyeleri düşük. Önümüzdeki bahar aylarında su miktarı ne olur bilemeyiz. Sulu tarım yapmayı planlayan üreticilerimiz ÇKS'de (Çiftçi Kayıt Sistemi) ürün değişikliği mayıs ayına kadar uzatıldı. Sulu tarımlarını kuru tarıma çevirebilirler" dedi.

'ÇİFTÇİLERİMİZ HAYAL KURUYORLAR KURMASINLAR'

Kızık Köy Muhtarı ve Sınırlı Sorumlu Kızık Sulama Kooperatifi Başkanı Yılmaz Başpınar, "Malum öksüz çocuklar gibi göletimizin de boynu bükük. Tüm çevremizde göletlerimizin durumları aynı. Doluluk oranı yüzde 15, 20 ya da 25. Tabii ki bundan sonra kış bitmek üzere. İnşallah baharda yağışların olmasını umut ediyoruz. En azından kuru mahsullerimizin yetişmesi sağlanır. Şu anda sulama için çitçilerimizden beyanname alıyoruz. Ancak çiftçilerimiz hayal kuruyor. Hayal kurmamalarını tavsiye etmiyoruz. Beyanname verince su alacağını sanıyorlar. Ama maalesef göletimizin durumu bu halde. DSİ yetkilileriyle yaptığımız toplantıda onların birinci öncelik su vermemizdeki tavsiyeleri sebze ve meyveler ile ağaçlar. Bunlardan sonra patates, şeker pancarı ve mısır gibi sulu ürünler yer alıyor. Bunların ekimine de zaten Devlet Su İşleri müsaade etmiyor" diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

Kaynak: dha