Kültür ve Turizm Bakanlığı, BM Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes işbirliği ile yürütülen 'Gelecek Turizmde'nin 2017 yılında destekleyeceği projeler belli oldu. 10 yıldır devam eden ve Türkiye'de sürdürülebilir turizm çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla yürütülen proje kapsamında Antalya’nın Demre, Denizli'nin Buldan ve İzmir’in Foça ilçelerindeki sürdürülebilir turizm projeleri desteklenecek.

Demre'de hazırlanan 'Likya Yolu'nda Bir Tarih Molası Projesi' ile Likya Yolu yürüyüş rotasının birleşerek turizme kazandırılması amaçlanıyor. 

ORTAK YÜRÜTÜLECEK

Demre Kaymakamlığı, Demre Belediyesi, Kapaklı Mahallesi Muhtarlığı ve Kültür Rotaları Derneği tarafından yürütülecek proje, bölgedeki turizm potansiyelinden yola çıkarak ve turistlerin dinlenme, konaklama gibi temel ihtiyaçları göz önüne alınarak hazırlandı. Projeyle bölgede sürdürülebilir turizm konusunda farkındalık yaratmak, üç farklı Likya yürüyüş rotasının Demre'nin Kapaklı Mahallesi ve Hoyran Antik Kenti'nde birleştirilmesi hedefleniyor.

TAHIL AMBARLARI RESTORE EDİLECEK

Proje kapsamında Hoyran Antik Kenti'ndeki eski köy konağı restore edilerek kafeterya olarak hizmet verecek bir mola noktası oluşturulacak. Kapaklı Mahallesi'ndeki eski tahıl ambarları restore edilecek. Burada da bir mola noktası oluşturulacak. Kapaklı'da yaşayan vatandaşlar bir kooperatif kuracak. Kooperatif aracılığı ile özellikle köy kadınları, mola noktasında oluşturacakları satış tezgahlarında yerel el işi ürünleri, yerel yiyecekleri satacak. Kapaklı Mahallesi sınırları içindeki Buzalı Koyu'nda ahşap bir iskele yapılacak. Bu iskeleye bölgeye gelen mavi yolculuk yatları yanaşacak. 

Projeyi Demre Belediyesi adına Yusuf Ülker, yerel temsilci olarak turizmci Barış Yüksel yürütecek. Proje için yaklaşık 100 bin lira hibe katkı alacaklarını kaydeden Yusuf Ülker, "Likya Yolu'nın en çok yürünen rotaları üç rotasını Kapaklı ve Hoyran"da buluşturacağız. Projenin yaşama geçmesiyle bölgenin alternatif turizmde cazibe merkezi olacağına inanıyoruz" dedi. DHA