Kalkınma Bakanlığı'nın desteğiyle kurulacak 'Su Ürünleri İleri Araştırma ve Geliştirme Merkezi'nin proje çalışmaları sürüyor. İlk etabı 12 milyon lira bütçeli projenin altyapı çalışmaları başladı. Altyapı çalışmaları kapsamında, 4 kilometre uzunluğunda 13 metre genişliğinde su alım ve deşarj kanalları yenilendi, menfezler de düzenlendi. Kanalların temizliği yapılıyor. Çevre düzenlemesi yapılacak. Merkez, ana kanalizasyon sistemine bağlanacak.

Akdeniz Su ürünleri Enstitüsü Müdürü Rızvan Süyek, Su Ürünleri İleri Araştırma ve Geliştirme Merkezi'nin Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklendiğini kaydetti. İlk aşamada 12 milyon liralık yatırım yapılacağını vurgulayan Süyek, "Merkezin alt yapısı tamamlandıktan sonra, ilk etapta araştırma merkezleri, laboratuvarlar, idari binalar, malzeme ve yem depoları, toprak üretim havuzları inşa edilecek. Proje kapsamında midye, karides, mavi yengeç gibi kabuklu deniz ürünleri, lahoz, yılan balığı ve akya gibi balık türlerinin üretimine yönelik deneme çalışmaları yapılacak. Başarı sağlananlarda seri üretime geçilecek. Yapılan üretim, deneme ve bilimsel çalışmalar özel sektörle paylaşılacak. Türkiye'de bu konuda öncü bir merkez olacak" dedi.

Rızvan Süyek, projeyle Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü'nün uluslararası bir kimlik kazanacağını, uluslararası bir enstitü olacağını ifade etti. DHA