Eski yazılarımı karıştırırken 2008 yılı sonlarında yazdığım bir yazı elime geçti. Bir nostalji olsun diye o gün bir başka gazetede yazdığım bu yazıyı tekrar yazdım.

Umarım eskilere gidersiniz.

KARATEPE 50 NCİ YIL PARKI
Geçen bir ağabeyimle deniz obalarında sohbet ediyorduk. Değerli abim bana “Yav Hüsamettin’i (Belediye başkanı) severim ama Karatepe ye 4 trilyonu gömdü gerek varmıydı boş kuleye bu parayı yatırmaya” dedi. Bende abi sen hiç Karatepe de yapılanları gördün mü diye sordum. “hayır” dedi. Ben de Karatepe ye yapılanları anlattım. Dudağı uçukladı. “ Bana öyle söylediler ama dediğin gibi ise değer” dedi. Ben en kısa zamanda o ağabeyimi oraya götürüp bir çay içeceğim. Tabii Karatepe ye yapılanlar eleştirilebilir, bende mimari konularda bazı kısımları eleştiriyorum eleştirimde ama boş bir kuleye 4 trilyon harcandı diye gerçek dışı ithamda bulunmak insanlara iftira atmaktır. Oda insanlığa yakışmaz.

Düşünürken aklıma 2001 yılı başlarında Güney haber gazetesi aklıma geldikçe köşesinde Kumluca meydanı yapılırken yazdığım bir yazı geldi arşivimden bulmaya çalıştım ve buldum da aradan yaklaşık 9 sene geçtiği için aynı yazıyı burası içinde bir daha yazmak istedim. Çünkü o zaman doğan çocuklar 4 ncü sınıfa geldi

İşte 2001 yılı ilk aylarında yazdığım yazı

Kumluca Cumhuriyet meydanı yeniden düzenleniyor. Meydana çıktıkça da güzelleşiyor.19 mayıs 2001 tarihine kadar İnşallah yetişir ve çelenkleri buradaki Atatürk Büstüne koyarız.
Meydan düzenleme çalışmaları başladığı zaman halk arasında eleştiriler oldu. Benimde bazı konularda tereddütlerim vardı. Bu tereddütlerimi düzenleme çalışmaları bitmeden dile getirmedim.
Bu kararımda bana etkili olan bir arkadaşımdan dinlediğim bir hikaye idi. Neydi bu hikaye;

"Fransa'nın başkenti Paris'te, 1800 lü yılların sonlarında bir fuar yapılacaktır. Eyfel isminde bir kişi çıkar ve buraya bir kule yapacağını söyleyerek bir proje hazırlar. Fuar komitesi de bu projeyi uygun bulur. Kule fuar sonunda sökülecektir. Bu kulenin yapılmasına karşı çıkanlar olur. En çok karşı çıkan kişi de ünlü Fransız yazar Zola'dır.

Ama yine de kule yapılır. Fuar bittikten sonra ise halkın çok ilgisini çektiği için yapılan kule sökülmez. En çok karşı çıkan Zola ise her gün kule de olur. Karşı çıktığı halde niye devamlı kuleye geldiği sorulduğunda;

Paris'in neresine giderse gitsin bu kuleyi gördüğünü. Kule de olduğu zaman, kuleyi görmekten kurtulduğunu söyler. "Bu kule günümüzde de halen Paris'in simgesi olarak ayakta durmaktadır.1999 yılı verilerine göre 4,5 katrilyon lira civarında gelir getirmiş,buna karşılık sadece 1 trilyon lira gideri olmuştur.
Bu hikayeyi duyduktan sonra Zola'nın durumuna düşmemek için meydanın bitmesini bekledim. İyide etmişim, çünkü meydanımız cidden güzel oluyor.Bir Kumluca'lı olarak emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Bu vesile ile yeni yılınızı kutluyor 2009 yılının ülkemiz ve dünyaya hayırlar getirmesini diliyorum.

Turgut EKEN