Sevgili okuyucularım, bu hafta sizlere giderek artan ve neredeyse toplumun her yaştaki bireylerinde karşımıza çıkmakta olan bel fıtığı hastalığından bahsetmek istiyorum.Bel fıtığı nedir bununla başlayalım.Bel bölgemiz 5 omurdan oluşmaktadır.Omurga bir dizi şeklinde kemiklerden  oluşan bir yapıdır.Omurganın da esnekliği bu kemikler arasında bulunan diskler sayesinde olmaktadır.Diskler aynı zamanda kemikleri birbirine bağlama,öne eğilip bükülme  ve omurgaya binen yükleri de emme görevindedirler.Disklerin zamanla aşırı zorlanmasıyla,duruş bozukluklarıyla ve tekrarlayan hareketlerle elastikiyetini kaybetmesi ve yıpranması sonucu bulunduğu yerden oynayarak ve yırtarak dışarı doğru çıkması,çevre dokulara bası yapıp,sinirleri sıkıştırması sonucu oluşan hastalığa 'Bel Fıtığı' adını vermekteyiz.
                 BEL FITIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Belden yada kalçadan başlayarak ,bacağa ve topuğa kadar inen ağrılar,
Öne eğilmekle belden bacağa vuran ağrılar,
Bacakta ve ayakta oluşan uyuşukluk,karıncalanma,güçsüzlük
Gülerken,öksürürken,hapşırırken ağrının artması,
Uzun mesafeleri yürüyememe,uzun süre aynı pozisyonda oturamama,
Ağrılar sonucu hareketlerde kısıtlanmalar başlaması,
Ağrı şiddetliyse hastanın uzanacak uygun pozisyonu bile bulamayacak hale gelmesi,
İdrar tutamam,gibi şikayetler sizi bel fıtığından şüphelendirebilir.
                BEL FITIĞI OLUŞMASININ NEDENLERİ NELERDİR?
         Bel fıtığı oluşmasına sebep olan birçok faktör vardır. Yaşlılık, obezite, sigara-alkol tüketimi,disk sıvısının azalması,aşırı ağır kaldırmak,sürekli araç kullanmak,sürekli ayakta durmak,ani ve ters hareketler yapmak,ağır nesneleri itmek-çekmek,bir anda öne eğilmek,yüksekten atlamak,yataktan kalkarken aniden kalkmak,sık doğum yapmak,yukarıya tabure olmadan uzanmaya çalışmak,cereyanda ve klima karşısında kalmak,uzun süre aynı pozisyonda çalışmak ve son yıllarda bu maddelere eklenen stres faktörü de fıtık riskini artırarak fıtık oluşumuna sebep olmaktadır.
               BEL FITIĞI TEŞHİSİ NASIL KONULUR?
        Bel fıtığında teşhis koyulurken hasta şikayetleri ve klinik muayene sırasında yapılan bir takım özel testlerle tanı koymak mümkündür.Bunun yanı sıra fıtığın tam olarak seviyesini ve durumunu anlamak amacıyla MR,röntgen,tomografi tetkikleri de uygulanmakta ve net sonuçlara ulaşılmaktadır.
               BEL FITIĞI TEDAVİSİNDE NELER YAPILMAKTADIR?
       Bel fıtığı tedavisi,fıtığın durumuna,bölgesine ve sinire yaptığı bası sonucu meydana gelen bulgulara göre şekillenmektedir.Tedaviye ilk olarak yatak istirahati ve ilaç tedavisiyle başlanır.Yatağın sert yani vücut ağırlığıyla çökmeyen bir yatak olması gerekmektedir.Korse kullanımı önerilir.Hastanın durumuna göre bir tedavi programı planlanır.Fizyoterapist tarafından fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarına başlanır. Manuel terapi ve egzersiz reçetesiyle fıtık kontrol altına alınmaya çalışılır.Kontrol altına alınamayan fıtıklarda ise cerrahi operasyon gerekmektedir.
         BEL FITIĞI  HASTALARINA  TAVSİYELER
Hastanın uzun süre aynı pozisyonda kalmaması gerekmektedir.
Hasta ağırlık kaldırmamaya dikkat etmelidir.
Belden eğilip bükülmemelidir,yerden bir şey alınacağında dizlerden çömelerek alınmalıdır.
Otururken bel boşluğu desteklenmelidir.
Belin daima sıcak tutulması,cereyanda ve klima karşısında kalınmaması gerekmektedir.
Yukarıya doğru uzanılmamalı tabure yada sandalye kullanılmalıdır.
Yumuşak vücut ağırlığıyla çöken yatak veya koltuk kullanılmamalıdır.
Mümkün olduğunca stresten uzak durulmalıdır.
Yüzme ve yürüme sporlarını yapmaya gayret gösterilmelidir.
       EGZERSİZ ÖNERİLERİ
Egzersizleri temiz havada ve sert bir zeminde yapmanızı tavsiye ediyorum.
Sırt üstü yatar pozisyonda her bacak sırayla 90 derecelik açıyla kaldırılır.(düz bacak kaldırma)
Sırt üstü yatar pozisyonda bacaklar düz,sırayla bir dizinizi kırarak ellerinizle dizinizi kavrayıp göğsünüze doğru çekin.Diğerinde de aynı şekilde tekrarlayın.
Sırt üstü yatar pozisyonda iki dizinizi de ellerinizle kavrayarak göğsünüze aynı anda çekerken başınızı da dizlerinize değdirmeye çalışın.
Sırt üstü yatar pozisyonda ellerinizi belinizle yer arasına yerleştirin ve belinizle yer arasında ellerinizi sıkıştırıp 5 e kadar sayıp gevşetin.
Dik şekilde,ayakta durur pozisyonda ,ellerinle bir sandalye veya masaya dayanın dizleri kırıp yere doğru çömelin,sonra tekrar kalkın.
Her egzersizi 10 ar kez tekrarlayın.
     Sevgili okuyucularım yazımı buruk bir teşekkürle sonlandırmak istiyorum. Beni sizlerle buluşturan Batı Antalya Gazetesinde yazmaya başlamama vesile olan kıymetli ağabeyim Bozok İnanç Kutlu’ya bir kez de sizlerin huzurunda teşekkür etmek istiyorum. 20.yılını geride bırakmış bu köklü gazetede sizlere yazmaktan ve bu ailenin bir parçası olmaktan dolayı son derece gurur ve onur duyuyorum. Sevgilerimle.. Haftaya görüşmek üzere herkese sağlıklı, mutlu ve keyifli bir hafta sonu diliyorum.