Eylül ayı ile birlikte balık yasağı kalktı. Ekim ayıyla birlikte de balık tüketimi iyiden iyiye sofralarımızda arttı. Her balığın mevsimi farklıdır. Mevsiminde tüketilen balıklar daha sağlıklı ve lezzetli olur. Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye Avrupa'nın 8'inci büyük deniz ürünleri üreticisi konumundadır. Ancak yeterince balık tüketmemekteyiz. Sevgili okuyucularım, denizlerle çevrili bir ülke olmamıza rağmen dünyada balık tüketim ortalaması 16 kg, Avrupa’da balık tüketimi ortalama 25 kg iken 2018 Türkiye tarama verilerine göre tüketim 6 -7 kg’dır. Yani balık üretimi açısından son derece yüksek potansiyele sahip olan bir ülke olmasına rağmen tüketim konusunda ne yazık ki ortalamanın çok altındayız.

BALIĞIN İÇERİĞİ
Protein ve omega 3 içerir. A, D, K ve B grubu vitaminlerince zengin olup ayrıca iyot, selenyum,
fosfor,magnezyum ve çinko mineralleri bakımından da iyi bir besin kaynağıdır.
Balık türleri arasında protein bakımından çok büyük farklılıklar olmasa da yağ miktarları
birbirinden farklıdır. Bu nedenle balığın kalorisi içerdiği yağ miktarına göre de değişmektedir.
Yağlı balıklar yağsız balıklara göre daha kalorilidirler. Ama genel olarak balık diğer et türleri ile
karşılaştırıldığında daha az miktarda yağ içerirler.

BALIĞIN TAZELİĞİ
Taze balık çok çabuk bozulur. O nedenle satın alındıktan sonra kısa süre içinde tüketilmelidir, hemen tüketilmeyecekse 0-4 derecede 2 gün bekletilebilir.
Canlı, taze olan balığın derisi gergin ve parlaktır. Gözleri mat değil, ışıl ışıldır; parlak ve bombelidir. Derisi buruşmaz, tok ve suludur bu nedenle esnektir içine çökmez. Şeklini korur Taze deniz kokar , solungaçları da canlı kırmızıdır.

PİŞİRME YÖNTEMİ
Yapılan araştırmalara göre ızgara, fırınlama, buğulama en sağlıklı balık pişirme yöntemleri ve besin değeri kaybının en az olduğu yöntemlerdir. Balığı kısa süre pişirmek ve taze balığı az pişmiş şekilde tüketmek de yine sağlıklı yöntemlerden biridir.
Derin yağda kızartmak balığın omega-3 miktarının kaybına ve balığın yağlanarak kalorisinin artmasına neden olur.

BALIĞIN FAYDALARI
• Yeterli miktarda balık tüketimi yapan ve Akdeniz Diyetini yaşam tarzı haline getirmiş insanların kilolu ve obez olma ihtimali düşüktür.
• Balık tüketmek , koroner kalp hastalığı riskini azaltır.
• Total kolesterol düzeyini düşürür.
• Kolon,rektum,meme kanserine karşı koruyucudur.
• İçeriğindeki omega-3 ve omega-6 sayesinde beyin ve sinir sistemini güçlendirir.depresyon, hafıza kaybı, alzheimer, şizofreni gibi sorunların önlenmesine yardımcı olur. Çocuklarda yeterli miktarlarda balık tüketimi ile dikkat dağınıklığı azaltılabilir.
• Özellikle kışın tükettilen balık bağışıklık sistemini güçlendirir. Yapısındaki D vitamini ile kemik ve diş sağlığı için önemlidir.

Sevgili okuyucularım , Sağlıklı bir beslenme planında haftada en az 2 kez balık tüketmemiz
gerekir. Yapılan araştırmalar da düzenli olarak balık tüketiminin hem fiziksel hem de ruhsal
sağlığımıza iyi geldiğini göstermektedir. Sağlıklı günler dilerim.