Geçen hafta ibadetin reklamı olmaz demiştik.

Özellikle ilçe müftülüklerimize bağlı din görevlilerimizin Umre ziyaretine gidip oradaki yaptıkları ibadetlerin her anını fotoğraflayıp sosyal medyada paylaştığını görüyoruz.

Kendilerine bunu neden böyle yapıyorsunuz diye sorduğumuzda, her hangi bir tatil yerini reklam etmiyoruz, mübarek şehirlerimizin tanıtımını yapıyoruz diyorlar. Mekke veya Medine şehirlerimizin reklama ihtiyacı var mı? Yoksa bunu bahane edip kendi reklamınızı mı yapıyorsunuz!!!!!

Bazı camilerimizde sabah namazı buluşmaları yapılıyordu, şimdi bunu çok sayıda cami imamı yapmaya başladı. Bunu ilk yapan sevap kazandı. Diğerlerinin ki taklit oldu. Mesela sabah namazı kadar ikindi namazı da çok sevaptır. Neden diğer bir din görevlisi de ikindi buluşması yapmıyor. Her vaktin kendine göre önemi var. Ama sabah uykusundan kalkmak kadar dünya işini bırakıp ikindi namazına gelmek te zor. Bir de “Adn Olsun O ikindi Vaktine” anlamını taşıyan bir ayetle o vaktin öneminin kuvvetlendirildiği görülüyor. Din görevlilerin taklit değil yeni bir etkinlik bulmalarının kendilerine daha iyi yakışacağını düşünüyorum.  

Diğer konu ise her yıl Nisan ayının ikinci ve üçüncü haftalarında Peygamber Efendimizin Doğumunu müjdeleyen Kutlu Doğum Haftasını kutluyoruz. Çok güzel, efendimiz için yapılan etkinlikler azdır. Bu bir ibadettir. Efendimize karşı şefaat beklentisi ve borçtur. 

Hiçbir ibadeti sulandırmamamız, amacını aşmamamız gerekir. Aşırılığı ne Peygamberimiz ne de Kuranı Kerim Ayetlerinde Yüce Allah istemiştir. Bir ilkokulun bile Kutlu Doğum yemeği düzenlediğine şahit olduk. Bence bu israftır. Yanlış uygulamadır. Kutlu Doğum yemeklerini kurum ve kuruluşlar veriyor. Hem çocuklara yemek vermekle Peygamberimizi andığımızı, onun şefaatini kazandığımızı aşılıyoruz. Hem de esnaflarımıza ve ailelere maddi külfet getiriyoruz. 

Tek bir misal vereceğim. İki kurum ve kuruluş ortak olarak büyük bir organizasyonda binlerce vatandaşa yemek vermeyi planlıyor. Plan yaklaşık 1 ay önce yapılıyor. Tanıtım afişlerine konuluyor. Yani yapılmak zorundadır. Sponsor aramaya çıkıyorlar. Sponsor olacak firma ben yardımı mı falan okula yaptım diyor. Yeterli yardım alınamayınca yemekte büyük zorluklar yaşanıyor. Bunlar basit örneklerdir. Ben kısaca şunu söylemek istiyorum. Hiçbir şeyin aşırısı faydalı değildir. Maddi ve manevi hiç filiyat aşırılık kabul etmez. Çünkü yapılan iş amacını aşar. Ben bir İmam Hatip Lisesi mezunu olarak bunları yazıyorsam sizlerin de bu konu üzerinde, düşünmenizi tavsiye ederim. 

Diğer konu da, Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Menderes Türel, Kumluca Belediyesi tarafından düzenlenen Tarım Seracılık Festivalinin hiçbir etkinliğine katılmamıştır. Bu halkımızın dikkatini çekti. Çok konuşuluyor. Ben de merak ettim, sordum öğrendim. Menderes Türel’in Antalya’ya yapılacak büyük bir proje için Amerika’da olduğunu öğrendim. Bunu da kamuoyu ile paylaşmak istedim.