Her yıl Antalya'da turizm sezonu öncesi en önemli belirleyici unsurlardan biri olarak gösterilen ITB Berlin Turizm Fuarı, 51'nci kez açıldı. İmzalanan sözleşmeler, iş bağlantıları ve belirlenen fiyatlarla turizm sektörünün borsası niteliğine sahip dünyanın en önemli turizm organizasyonlarından ITB Berlin Fuarı, Messi Fuar Alanı'nda 12 Mart Pazar gününe kadar açık kalacak.

EN BÜYÜK STAND TÜRKİYE

Fuara 80'in üzerinde ülkeden tur operatörleri, oteller, uçak şirketleri, online rezervasyon yapan internet siteleri başta olmak üzere turizm örgütleri, bakanlıklar, yerel yönetimler katılıyor. Fuarda Türkiye 3 bin 79 metrekarenin üzerinde standta, fuarın ilk 3 günü turizm profesyonellerine, son 2 günü tatilcilere turizm değerlerini, konaklama tesislerini tanıtıyor. Yaklaşık 160 bin metrekarelik alandaki 26 farklı salonda düzenlenen ve 170 bin kişinin gezmesi beklenen fuarda Türkiye standının 1000 metrekaresi tamamıyla Antalya'ya ayrıldı.

ANTALYA'DAN 5 UÇAK

ITB Berlin'e sadece oteller, seyahat acentaları ve tur operatörleri değil, sektörün sivil toplum örgütleri ile kent protokolünün en üst düzey isimleri de katıldı. Antalya'dan Corendon ve Sunexpress havayolu firmalarının kaldırdığı 180'er kişilik 5 özel uçakla Berlin'e gelen turizmciler ve protokol mensupları, Alanya'dan Kaş'a kadar tüm turizm bölgelerini Avrupa pazarına taşıdı.

BAKANLAR ITB BERLİN'DE

Fuarın açılışına Kültür Turizm Bakanı Nabi Avcı ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katılarak zor günler geçiren turizm sektörü temsilcilerini yalnız bırakmadı. Türkiye standlarını tek tek gezerek turizmcilere moral veren bakanlara Antalya Valisi Münir Karaloğlu eşlik etti.

KOMŞUNUZU DA ALIN GELİN

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, fuarda yaptığı konuşmada, Almanları Türkiye ve Antalya'ya tatile davet etti. Türkiye'de sadece deniz kum güneş tatili olmadığını, gastronomiden kültüre, eğlence dünyasına kadar çok geniş bir yelpazede turizm alternatifleri sunulduğunu belirten Avcı, "Almanları ve Almanya'da yaşayan Türkleri Türkiye'ye davet ediyorum. Hatta şunu da söylüyorum, lütfen komşunuzu da alın gelin" dedi.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU KONUŞTU

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Alman dostlarımızın tatillerini Türkiye'ye gerçekleştirmelerinden mutluluk duyarız. Almanya'da yaşayan Türkler ile Alanya ve Antalya'da yaşayan Almanlar, iki ülke arasındaki dostluğumuzun köprüsüdür. Tatillerini güzel ülkemizde geçirmeleri için Alman dostlarımızı bekliyoruz. 2017 turizm sezonunun herkese verimli olmasını diliyorum. Bu başarılı fuarı yıllardır düzenledikleri için Almanlara teşekkür ederim" diye konuştu.

SORUNLAR ÇÖZÜLECEKTİR

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, ITB Berlin'in turizm sezonu açısından belirleyici olduğunu kaydetti. Özellikle fuarın son iki gününün önemine dikkati çeken Vali Karaloğlu, şunları söyledi: "İnşallah buradan Antalya ve Türkiye'nin beklentilerini almış olarak dönmeyi umuyoruz. Diğer sektörlere göre turizme bu yıl daha çok emek vermemiz gerekiyor. Almanya ile sorunlar çözülecektir. 2014 ve 2015 yıllarını yakalamak zor gibi görünüyor. Yine de bu fuardan sonra yukarı doğru bir tırmanma umuyoruz. Turizmcilerin morali yerinde. Endişe duymakta haklılar ama karamsar olmamalıyız."

Fuar alanında turizmcilere moral veren ve onlarla iç içe tanıtım çalışması sergileyen Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ekibi dikkatleri çekti. Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin'e, Meclis Başkanı Süleyman Özer, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yusuf Hacısüleyman, Yönetim Kurulu üyeleri Ethem Tayfun Kavukçu ve Ayhan Kızılsavaş eşlik etti.

ATSO Başkanı Davut Çetin, fuarı şöyle değerlendirdi: "Çok yoğun geçiyor. Antalya'dan yaklaşık 2 bin kişi Berlin'e gelerek tanıtım çalışması yapıyor. Bunun mutlaka olumlu etkileri olacaktır. Alman- Türk ilişkilerinin olumlu yönde gelişmesini bekliyoruz. Hem Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun hem de Kültür ve Turizm Bakanı Avcı'nın bu fuara bizzat katılmaları motivasyon açısından çok iyi oldu. Mesajları da ilişkilerimize olumlu yansıyacaktır Son günlerde iki ülke arasında yaşanan politik gerginlik hiç kuşkusuz sona erecektir. Son iki gün fuara Alman halkı katılacak. Burada da bir çok Alman dostlarımız, Türkiye'yi tercih edecektir."

BAŞKANLAR FUARDA

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, ATSO Meclis Başkanı Süleyman Özer, Akdeniz Turistik Otel İşletmecileri Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Kültür ve Turizm İl Müdürü İbrahim Acar da fuara katıldı. Antalya standlarında, fuarın ilk günü renkli anlar yaşandı. Turizmciler, Antalya destiyanosyundaki standlar geçen yılki fuara oranla daha yoğun ilgi gördüğünü kaydetti.
 

BİRLİK, BELEDİYE VE VAKIFLAR

Fuarda Antalya'ya ait alanda Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Muratpaşa Belediyesi, Kundu Turizm Yatırımcıları Birliği (KUYAB) Konyaaltı Belediyesi, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB), Alanya Belediyesi, Manavgat Side Turistik Otelciler Birliği (MASTOB), Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO), Alternatif Turizm Etkinlikleri Ve İşletmeleri Birliği (ATİB), Batı Antalya Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi Altyapı Hizmet Birliği (BATAB), Kemer Yöresi Tanıtım Vakfı (KETAV), EXPO 2016 Antalya Ajansı, Kemer Belediyesi, Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV), Antalya Tanıtım Bürosu, Antalya Tanıtım A.Ş. ve Patara Kültür Turizm Tanıtma Derneği yer alıyor.

SEYAHAT ACENTESİ VE OTELLER

HSC Group, Meeting Point Turkey, Firmus Tour ve Akay Travel adlı seyahat acentalarının katıldığı ITB Berlin'de stand açan 57 otel şunlar: "Amelia Hotels, Adalya Hotels, Arcanus Side Resort, Calido Maris Hotel, Club Calimera Serra Palace, Commodore Elite & Monachus Hotels, ASKA Hotels, Rixos Hotels, Defne Hotels, J'adore Deluxe Hotel, Seashell Resort, Seher Hotels, Side Alegria Hotel, Starlight Resort Hotel, Terrace Hotels, Aydınbey Group Hotels, Barut Hotels, Emir Hotels, Melas Hotels, Seaden Hotels, Side Star, Side Sun Hotels, Villa Side Hotels, Side Royal Palace, Sirene Belek Hotel, TUI Blue Hotels, Papillon Hotels Resort, Letoonia Resorts, Jacaranda Club & Resort, Belconti Resort Hotel, Alva Donna Hotels, Sherwood Resorts & Hotels, World of Wonders Resort Hotels, Otium Hotels, Miracle Resort Hotel, Euphoria Hotels & Resorts, Akka Hotels, Karmir Hotel, Mirage Park Resort, Adenya Hotels Resort, Alaiye Resort Hotel, Asia Beach Resort, Azura Hotels, Eftalia Hotels, Gold Hotels, Kirman Hotels, White City Resort Hotel, Granada Luxury Resort, Kemal Bay Hotel, Long Beach Resort Hotel, Lonicera World Hotel, Saphir Hotels, Numa Hotels, Dizalya Hotels, Innvista Hotels, Sensitive Premium Resort, Xanadu Resort Hotel." DHA