Anayasa değişikliği referandumunda resmi olmayan sonuçlara göre Türkiye'de oy kullananların yüzde '51.4'ü evet' dedi. Antalya'da ise tersi sonuç oluştu. Antalya'da 1 milyon 403 bin 836 oy kullanırken, yüzde 59.8 ile 829 bin 415 kişi 'hayır', yüzde 40.2 ile 574 bin 421 kişi 'evet' oyu kullandı. Referandum sonucuna göre Ak Parti İl Teşkilatı buruk bir sevinç yaşarken, CHP Antalya İl Örgütü'nde ise seçimin güvenirliliği konusu gündeme geldi.

'BİLLBOARD DAĞILIMI BİLE ADİL DEĞİL'

CHP İl Başkanı Mustafa Erdem, Türkiye genelindeki yüzde 51'lik evet sonucuna rağmen Türkiye'de hayır çıktığına inandığını söyledi. Büyük illerde hayır oyunun daha fazla olduğunu hatırlatan Erdem, mühürsüz oy pusulalarının oylamadan çıkarılması durumunda referandum sonucunun 'hayır'a dönüşeceğini savundu. Erdem, “Hukuk nasıl işler bu ayrı bir düşünce. Özellikle Antalya'da bu işin siyasi mücadele dışında memleket meselesi olduğunu gördük. Referandum sürecinden ciddi bir çalışma yaptık. Ekonomik, siyasi koşullar tamamen eşitsizdi. Antalya'da billboard dağılımı bile 10'a yüzde 90 idi. Devletin imkanlarını kullandılar. Biz Antalya'da yüzde 60 'hayır'ı bile başarı olarak görmüyoruz. Bu doğal sonuçtu ve referandumun memleket meselesi olduğunu göstergesidir" dedi.

'CHP BÜYÜKŞEHİR'İ KAZANIR'

Mustafa Erdem, seçimlerde birçok şaibe olduğunu iddia ederek, YSK'nın maçın ortasında bir karar değişikliği yaptığını iddia etti. Kanuna aykırı yönetmelikle yasa çıkarılamayacağını dile getiren Erdem, “Bu sonuçlar önümüzdeki yerel seçimlerde CHP'nin Büyükşehir Belediyesi'nin kazanacağının göstergesidir. Bu sonuç Türkiye için de bir umuttur. Halkın iradesini saygılıyız. Demokrasinin güzelliği bu. Antalyamız için çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu. 

'TARIM VE TURİZMDEKİ GİDİŞAT ETKİLEDİ'

Ak Parti İl Başkanı Rıza Sümer daha çok Türkiye geneline bakmak gerektiğini söyledi. Önceki seçimleri değerlendirdiklerinde bir makas aralığı olduğunu dile getiren Sümer, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 41 oy aldıklarını hatırlattı. Referandumu normal seçimler gibi değerlendirilmemesi gerektiğinin altını çizen Sümer, “Elimizden geleni yaptık. Antalya'da 3 senedir turizmin, 2 senedir de tarımın kötü gitmesi referandumu etkiledi. Biz anayasa değişikliğini anlattık ama insanların gündemi farklıydı. Ülke olarak da ateş çemberinin içinden geçiyorduk. Zor süreçten geçerken bunun faturasını Antalyalılar hem turizmde hem de tarımda ödedi. Halkın gündemin bu sıkıntılar vardı" dedi.

'GEÇİCİ RAHATSIZLIK ETKİLEMİŞ OLABİLİR'

Rıza Sümer kendilerini değerlendireceklerini belirterek, sonuçtan alacakları dersler olduğunu söyledi. Güzel işler yapmaya devam edeceklerine dikkati çeken Sümer, “Bu işleri yaparken geçici rahatsızlık verdiğimiz olabilir. Bu rahatsızlıklarda kampanya dönemine denk geldi. Özellikle belediye işlerinde geçtiğimiz beş yılın bekleyen işleri vardı. Bu açıkları kapatmak için yapılan çalışmalar geçici rahatsızlık vermiş olabilir. Bu da sonuçta etkili olmuş olabilir" diye konuştu.

HAYIRCILAR EVETÇİLERE TEŞEKKÜR EDECEK

Sümer, Antalya'daki takım kaptanları Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun referandum sürecinde çok iyi çalıştığını aktardı. Çavuşoğlu'nun bakan gibi değil sahada mahalle başkanı gibi süreci halka anlattığını dile getiren Sümer, “Yeni sistemde Antalya'nın katkısı Anadolu'nun diğer şehirleri gibi olmadı ama yeni sistemde bu hayır oylarını verenler evet oyları verenlere şükranlarını sunacak. Antalya 580 bin evet oyuyla yeni sisteme destek verdi ve Türkiye kazanacak" dedi. DHA