Antalya’da Sivil Düşünce Derneği tarafından kentin dinamik Sivil Toplum Kuruluşlarıyla (STK) istişare toplantıları devam ediyor. Düşünce Derneği’nin son toplantısının konuğu Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in eşi Ebru Türel oldu. Kahvaltılı düzenlenen toplantıya Ebru Türel, Sivil Düşünce Derneği Başkanı Hidayet Gültekin, STK’ların kadın üyeleri, STK müdürleri ve Sivil Düşünce Derneği üyeleri katıldı.

5 SENE HİZMETLER DURDU

2009 yılında seçimi kaybetmelerine rağmen Menderes Türel’in Antalya’ya çok fazla hizmetlerinin olduğunu ifade eden Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in eşi Ebru Türel, “Seçimi kaybettikten 2 ay sonra anketler yaptık. Kaybetme sebeplerini araştırdık. 5 senede farklı tecrübeler yaşadık. Hepiniz buradasınız, 5 sene Antalya’da hizmetler durdu. Hep bir param yok meselesinin altına sığınıldı. Bir gün Menderes Türel eve geldi. 5-6 ay geçmişti. Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, param yok yapamıyorum deyip duruyordu. O esnada Menderes Türel, bana dedi ki, “Ebru ben daha önce Miami belediyesini mi yönetiyordum acaba”. Gerçekten böyleydi, o kadar şaşırıyordu ki param yok, param yok olayına. Aynı belediye, aynı insanlar, aynı bütçe, devletten gelen para aynı. Şöyle bir şey var, bir şey yapmak için birşey isteyeceksiniz. Bir şey yapmak istemeyen insanların oluşturduğu bahanelerdir. Belediyelerin iki tane temel geliri var, maliye ve iller bankasından kişi başına nüfus oranında katkı alırlar. Kim başkan olursa olsun alacağı para bu. Ama ne var, siz bir iş adamı gibi, kendi şirketinizi yönetir gibi, her kuruşunu planlayarak belediyeyi yönetirseniz o zaman olur, düşünmeden har vurup harman savurursanız o zaman yatırıma para kalmıyor” dedi.

AKAYDIN DÖNEMİNDE PERSONEL SAYISI 2 KAT ARTMIŞTI

Menderes Türel’in 2009 yılında seçimi kaybettikten sonra Antalya’da 5 ilçe olduğunu dile getiren Ebru Türel, “Biz bıraktığımızda 5 ilçe vardı. O zaman büyükşehir yasası yoktu, ilçeleri de 19 tane değildi. Biz belediyeyi bıraktığımızda 4 bin 200 civarında personelle bıraktık. 2014 yılında geri aldığımızda 8 bin küsur kişi vardı belediyede. Akaydın döneminde coğrafya aynı olmasına rağmen belediyedeki personel sayısı 2 katı olmuştu. Hal böyle olunca Akaydın döneminde belediye maaşları ödeyemez hale gelmişti. Kendisi biz istihdam yapıyoruz dedi. İstihdam nasıl yapılır, özel sektör gelir oraya işe alımlar olur. Biz Boğaçay projesi yapıyoruz oraya işletmeler açılacak ve istihdam oluşacak. İstihdam yatırımla yapılır. Kamuya boş boş insanlar almak bizi israfa yönlendirir. Akaydın döneminde personel giderleri belediyenin toplam gelirlerinin yarısını geçmişti. O dönemde yatırımlar için para olmamasının sebebi buydu. Devlet bana versin ben sadece o gelirle belediyeyi idare edeyim yok öyle bir şey” diye konuştu.

PERSONEL GİDERİ YÜZDE 18’E DÜŞECEK

2015 senesinde taşeron dâhil personel giderinin yüzde 38’e düşürüldüğünü hatırlatan Ebru Türel, “2016 senesinde yüzde 33’e düşmüş. 2017’nin 10 aylık performansı içerisinde de toplam personel giderimiz taşeron dâhil yüzde 25’e düşmüş. Yeterli görmüyoruz, 2018 senesinde bunu taşeron dâhil yüzde 18’e çekmeyi başardığımızda müthiş bir tasarrufla yatırımları çok daha yukarılara taşıyarak Antalya’mızın geleceğini kurtaracağız” dedi.

İHTİYACA GÖRE PERSONEL ALINIYOR

Belediyeyi en doğru ve faydalı şekilde yönetmeye ve gelir arttırıcı projelerle belediyenin gelirlerini arttırmaya çalıştıklarını dile getiren Türel, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Beni her gün gören en az 10 kişi iş istiyor. Herkesi işe alırsak Mustafa Akaydın’ın düştüğü duruma düşeriz. Bunu yaparsak bence Antalya’ya ihanet etmiş oluruz. Yatırıma arttıracağımız kaynağı personele aktaramayız. Biz ihtiyacımız olanı personeli işe alıyoruz. Antalya

Büyükşehir Belediyesi 2013 yılında toplam yatırım bütçesi 55 milyon TL, şuanda belediyemizin 3,2 milyar TL, bütçesi var. Bu bütçenin 1,8 milyarı sadece yatırıma ayrılıyor. Kendi paramızı nasıl yönetiyorsak, devletin kaynağını da o şekilde yönetmemiz lazım.”

SOSYAL TESİSLER ZARAR EDİYOR DİYE BİR ŞEY YOK

ASMEK’ten 212 bin kursiyerin faydalandığını ifade eden Ebru Türel, “27 tane kurs merkezimiz var. Ben belediyenin sürekli ücretsiz hizmet vermesi olayına karşıyım her şeyin bir değeri olması lazım. İnsanlar bir şeylere para verdiği zaman daha çok sahip çıkıyorlar. Sosyal tesisler açtık. Bu bir ihtiyaçtı Antalya’da. Sosyal tesisler zarar ediyor diyorlar. Hayır efendim zarar etmeyecek. Kiranız yok.  Zarar ediyorsanız o zaman işinizi doğru yapmıyorsunuz. Oradaki ücretleri zarar etmeyecek şekilde idare edeceksiniz. Bizim mantığımız budur” dedi.

KADINLARIN SAYISINI HER YER DE ARTTIRMAMIZ GEREKİYOR

Belediyede 17 tane üst düzey kadın yönetici olduğunu söyleyen Ebru Türel, “Bunda katkım olmuştur. Erkekler ile kadınlar arasında fark şu, erkekler sonuca yöneliktir. Kadınlar detaylara inen, irdeleyen ve çok yönlü düşünen mekanizmaya sahiptir. Bu işi sırf kadınlar yönetse olmaz, sırf erkekler yönetse atlana atlana olur. Allah bizi birbirimizi tamamlayalım diye yaratmıştır. Kadınların sayısını her yer de arttırmamız gerekiyor. Bunun için birbirimizi desteklememiz gerekiyor. Ekip ruhuyla çalışmamız lazım. Ben çok istiyorum ki önümüzdeki seçimlerde kadın belediye başkanlarımız olsun. Çok da güzel yaparlar. Kadınlar üst düzey görevde yer almalı. Ben böyle konuşunca aday olduğumu düşünüyorlar ama ben aday değilim. Benim eşim siyasetçi ve ben her daim onun yanında olacağım” diye konuştu.

Kadınlar Gününün ardından böylesi güzel bir organizasyonda bir araya gelmekten mutlu olduklarını dile getiren Sivil Düşünce Derneği Başkanı Hidayet Gültekin, “Bugün burada hedeflerimiz doğrultusunda emin adımlarla ilerliyoruz. 2023 hedefleri için elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu.