Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, tarım sulama kooperatifleriyle tarımsal projeleri değerlendirme toplantısı düzenledi. Cam Piramit'teki toplantıya tarım sektörünün temsilcileri ve çiftçiler katıldı. Büyükşehir Belediyesi'nin Antalya tarımında yeni bir dönem başlatacağını belirten Türel, tarımsal destek programını açıkladı. 

Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak zorunlu olmamasına rağmen, tarım üreticilerine desteği öncelikli vazife olarak gördüklerini vurgulayan Başkan Türel, “2014'te göreve gelirken, üreticimize, kooperatiflerimize destek olacağımızı söylemiştim. Bu çerçevede Belediyemiz bünyesinde öncelikle Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı kurduk. Bu dönemde plan ve proje çalışmalarımızı yaptık ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Destekleme Yönetmeliğini çıkardık. Bu yönergeyle devletimiz nasıl üreticimize destek veriyorsa, bundan sonra Büyükşehir Belediyesi olarak biz de önemli bir destek politikasını hayata geçireceğiz" dedi.

Menderes Türel, tarım üreticisine verecekleri destekleri şöyle sıraladı: "Bitkisel üretim desteği, hayvansal üretim desteği, tarımsal tesisler yapım ve büyük onarım desteği, tarımsal tesisler küçük onarım desteği, elektrik enerjisi desteği, yangın ve doğal afet zararlarını telafi desteği, diğer destekler."  Türel, bitkisel üretim desteği kapsamında, üreticiye sertifikalı fide-fidan-tohum temini, sera yapım malzemesi temini ve sera yakıtı gibi destekleri de vereceklerini söyledi.

ANTALYA TARIMINDA YENİ DÖNEM

Elektrik enerjisi desteği konusunda da söz verdiklerini hatırlatan Türel, 2017 yılının Antalya tarımında yeni bir başlangıç, yeni bir hamle yılı olacağını kaydetti. Başkan Türel, tarımsal destek ilkelerini şöyle ifade etti: "Antalya tarımında kimyasal mücadele artık tamamen bitmeli ve biyolojik mücadeleye her yerde geçilmelidir. Sera ve üretim sigortasına herkes daha fazla önem vermelidir. Kooperatif ve birliklerimizin güçlenmesi de arzu ettiğimiz bir durumdur, çünkü Belediye olarak biz sulama tesisi, soğuk hava tesisi kuracağız, fakat işletmesini üretici örgütlerimizin yapmasını isteyeceğiz. Bununla birlikte üreticimize en fazla desteği vermek temel ilkemiz olacaktır. Yaptığımız tesisin doğru işletilmediğini gördüğümüzde tesisi derhal geri alacağız ve gerekirse kendimiz işletmesini de yapacağız."

SÖZ VERDİK Mİ YAPARIZ

Tarım sektörüne kazandırdıkları somut proje ve desteklere de değinen Türel, şöyle devam etti: "Seçimlerden önce sulama kooperatiflerine elektrik bedava olacak demiştim. Biz söz verdik mi başkaları gibi unutmuyoruz, gereğini yapıyoruz. Sulama kooperatiflerini artık elektrik maliyetini sıfırlıyoruz. Güneş enerjisiyle elektrik üretip, üreticimize destek olmak için 4 milyon 100 bin lira yatırımla 1 MW kurulu gücünde 2 adet GES santrali kurduk ve bu Kasım 2016 tarihinden beri çalışıyor. Yani şu anda elektrik üretiyoruz. Şimdi elektriği biriktiriyoruz ki o elektriği sizlere kullandıracağız. Helali hoş olsun, az bile feda olsun."

ENERJİNİN KAYNAĞI GÜNEŞTEN 

4 milyon 300 bin TL'lik yeni bir yatırımla 1 MW kurulu gücünde 2 güneş enerjisi santralinin daha kurulumunu tamamladıklarını söyleyen Başkan Türel, yeni santralin de mayıs ayında üretime başlayacağını anlattı.

FATURALARI BELEDİYE ÖDEYECEK

Elektrik enerjisi desteği kapsamında yönetmelikte belirtilen şartları taşıyan T 39 Sulama Kooperatifiyle protokol ve sözleşmelerin imzalandığını belirten Başkan Menderes Türel, “2017 yılı itibarıyla 753 bin 250 TL tutarında destek sağlanacağını kaydetti. Türel, "Bu kapsamda belirtilen kooperatiflerimizin belirlenen miktarlardaki sulama elektriğinin faturaları belediyemizce kooperatifimize ödenecek" dedi.

Konuşmasında referandum süreci hakkında da bilgiler veren Menderes Türel, evet oyu istedi. DHA