Büyükşehir Belediyesi Meclisi, 30 yıllık Aksu Çalkaya sorununu çözecek tarihi bir karar alarak, bölgeyi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı ilan etti. Bu karar sonrası yapılacak çalışma ile artık 12 bin vatandaşın tapularının üzerindeki şerhler kalkacak. Mecliste, Konyaaltı Sahili’nin bir disiplin ve düzen içinde kullanımı sağlayacak, eskiden olduğu gibi büfelerin zaman içince restoranlara dönüşmesini engelleyecek, yönetim planı da kabul edildi. Planın denetçisi STK’lar olacak.

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin devam toplantısı yapıldı. Toplantıda meclis üyeleri belediye bünyesinde taşeron olarak hizmet veren personelin belediye kadrosunda istihdam edileceği şirkete onay verdi. Başkan Türel konuyla ilgili meclis üyelerini bilgilendirdi. Özel İdareden belediyeye devredilen ANSA isimli şirketi personel şirketi olarak hizmete açacaklarını belirten Başkan Türel, “Bugüne kadar hiçbir faaliyeti olmamış, kağıt üstünde bir şirket olarak hizmet vermiş. Özel İdarenin kurduğu bir şirket zamanında Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmiş. Adını İnsan Kaynakları A.Ş. diye değiştiriyoruz. 1 Nisan’dan sonra bütün taşeron işçilerimizin faaliyetleri bu şirket üzerinden yürütülecek” dedi.

ÖNCELİK ŞİRKETİN KURULMASI

Taşeron yasası ile ilgili öncelikle yapılması gereken işin şirketlerin kurulması olduğuna dikkat çeken Başkan Türel, şu bilgileri verdi: “Biz de ilk olarak bunu gerçekleştiriyoruz. Bu şirketler imtiyazlı şirketler gibi KDV’den muaf olacak. Böylelikle yüzde 18’lik belediyeler KDV yükünden kurtulmuş olacak. Üçüncüsü de şirket karı olmayacak. Taşeronda çalışan belediyeye hizmet veren bütün personelin müracaatlarını aldık. Şimdi belediye şirketinin kadrolu elemanı olacaklar. Belediye şirketleri de aynı belediye gibi Sayıştay denetimine tabi, belediyenin tabi olduğu bütün yasal mevzuatlara bağlı olarak çalışan kurumlar sadece adı şirket. Aynı belediye çalışanı gibi belediye şirketi çalışanı halinde bu yasa ile geliyor.”

ŞEFFAF MECLİS

Meclis üyelerinin bazı gündem maddelerinin devam meclisine gelmesi konusundaki eleştirilerini de yanıtlayan Başkan Türel, “Önemli konular devama geliyor diye bir beyan oldu. Biz Antalya Büyükşehir Meclisinde hiçbir aldığımız kararı önemli ya da önemsiz diye ayıramayız. Ve meclislerimizde aldığımız her kararın fevkalade önemli olduğunu düşünüyoruz. Bunun planlı bir yaklaşım olduğunu söylemek doğru bir yaklaşım olmaz. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin meclisleri kadar şeffaf halka açık olan meclis sayısı çok azdır. Vatandaşlarımız meclisimizi ziyaret etmek suretiyle de izleyici bölümünde izleyebiliyor. Bu imkanı çok az belediyede görüyoruz. Meclis kararlarının belediye internet sitesinde gayet aleni yer aldığı da çok sıkça görülen bir uygulama değil. Bunu ben bu vesile ile bütün belediyelere tavsiye ediyorum” diye konuştu.

MUHALEFET HER ŞEYE KARŞIYIZ DİYOR

Antalya’nın geleceğini kurtaracak alt yapılarında kullanılmak üzere Dünya Bankası’ndan alınacak 30 yıl vadeli ve çok düşük faizli kredi ile ilgili gündem maddesini muhalefetin eleştirmesi üzerine Başkan Türel, “Dünya Bankası ‘Evet bu yatırımlar Antalya’nın geleceği için önem arz ediyor’ diyor ve uluslararası bir krediyi uluslararası şartlarda bize kullandırıyor. 5 senesi ödemesiz, 30 sene vadeli böylesine ucuz bir krediyi bulduğumuz için tebrik ve teşekkür bekleyeceğimiz yerde eleştiriliyoruz. Mecliste görev yaptığımız bir dönemde çok da iyi ilişkilerimiz olduğu CHP’li Engin Altay’ın hakikaten o talihsiz beyanı hiç aklımdan çıkmıyor. “Biz muhalefetiz siz ne yaparsanız yapın biz karşı çıkacağız” diyor. Bu çok yanlış bir tutum. Muhalefet, iktidarın her yaptığına hayır demekle sorumlu değildir. Görüyorum ki böylesine önemli bir krediyi bulduğumuzdan dolayı teşekkür bekleyeceğimiz yerde eleştirince siyaset kurumu adına üzülüyorum” ifadelerini kullandı.

BOĞAÇAYI EN ÇEVRECİ PROJE

Meclis toplantısında Boğaçayı Projesi ile ilgili de açıklama yapan Başkan Menderes Türel, projenin Antalya’nın en çevreci projelerinden birisi  olduğuna vurgu yaptı. Boğaçayı Projesi’ne çevre hassasiyeti nedeniyle eleştiri getirenlerden buradaki taş ocaklarının artık tarihe karıştığını idrak etmelerini isteyen Başkan Türel, şunları söyledi: “Boğaçayı Projesi kapsamında Antalya’nın 70’li yıllardan beri kanayan yarası olan taş ocakları sorununu çevre hassasiyetimizle ortadan kaldırıyoruz. Burada 6 tane faaliyet gösteren firma var. Bu firmaların Büyükşehir’e devri konusunda 3 bakanlık Enerji Bakanı, İçişleri Bakanı ve Kalkınma Bakanı kurul kararı aldı. Artık buradaki taş ocakları tamamen bitiyor. Ancak buralarda geçmişte üretilmiş hazır malzeme var. Bu malzeme bir milli servet. Bu malzemeyi bertaraf etmemiz lazım yoksa yeni bir çevre sıkıntısı ortaya çıkartır. Ancak yasalar bize bu malzemeyi sadece kamu hizmetlerinde belediye hizmetlerinde kullanma izni veriyor. Biz gerekli izinleri şuan almış durumdayız. Bu malzemeyi belediyemizin hizmetlerinde kullanmak meclisimizden yetki alıyoruz. Böylelikle Boğaçayı’nı bir çevre felaketinden arındıracağız, bu malzemeleri bertaraf ediyorken de belediye yatırımlarında bir faydaya dönüştüreceğiz.”

KONYAALTI DİSİPLİNE KAVUŞACAK

Konyaaltı Sahil Projesi’nin büyük bir hızla sürdüğünü belirten Başkan Türel, şunları kaydetti: “Antalya’ya değer kazandıracak çok önemli bir proje. Geçmişteki hatalardan da ders alarak sadece bir projeyi yapmak değil yaptıktan sonra da disiplinli bir şekilde kullanmak gereğinden hareketle sivil toplum örgütlerimizi de işin içerisinde denetçi olarak tutacağımız uygulama planını meclisimize getirmeyi önemsedik. Daha önce Konyaaltı’nda 6 metrelik büfelerin hepsi adeta birer restoran, diskoteğe dönüşerek her türlü genişlemeye tabi oldu. Bu Konyaaltı Belediyesi’nde de Büyükşehir Belediyesi’nde de sorun oldu. Bir şeyi yapmak değil onu sürdürülebilir olarak kullanmak yapmak kadar önemlidir. Konyaaltı’nın en düzenli şekilde kullanılması hassasiyetiyle bir yönetim planını sivil toplum örgütlerimizle de istişare ederek hazırladık. Ve Konyaaltı işletme ihalesini Mart ayı gibi yapmayı planlıyoruz. Burada artık 6 m2’lik büfeler restorana, diskoteğe dönüşmesin hassasiyetindeyiz. Konyaaltı’nı da sadece yapıp bırakmak değil geleceğe de korunabilir bir şekilde taşımak için bu yönetim planını bugün meclisimizin takdirine sunuyoruz.”

KONYAALTI’NIN TAMAMI HALKA AÇIK

Konyaaltı Sahili’nin tamamının halka açık olduğunu vurgulayan Başkan Türel, “Yüzde 10-11’lik bölümde isteyen vatandaşımız plaj hizmetlerini ücretli alabilecek. Yüzde 90’lık bölümde de havlusunu şemsiyesini alıp denize girecek. O ücretli hizmet alınacak yerler de tamamen halka açık. Fevkalade şeffaf ve bir dünya projesi gerçekleştiriyoruz. Uluslararası ödül alacak bir projedir Konyaaltı Projesi. Konyaaltı Sahil Projemiz içerisinde kamu alanları var. Onları kullanıyoruz. Bu kamu alanlarının tamamını hem Hazineden hem de Vakıflardan tahsislerini aldık” dedi.

Muhalefete mensup bir meclis üyesinin proje alanının etrafının neden çevrildiğini sorması üzerine Başkan Türel, iş güvenliği yasası gereği, vatandaşların zarar görmemesi için proje alanlarının etrafının kapatılmasının zorunlu olduğunu, kimseden bir şey saklamadıklarını vurgulayarak, “Asıl kapatmasaydık, neden kapatmadınız diye sormanız gerekti. Bunun bir kanuni zorunluluk olduğunu herkes bilir” dedi.

ÇALKAYA’DA 30 YILLIK SORUN ÇÖZÜLDÜ

Belediye Meclis Toplantısı’nda 30 yıllık Çalkaya sorununu tarihe gömecek çok önemli bir karar alındı. Güzelyurt, Altıntaş Mahalleleri, Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı ilan edildi. Meclis üyeleri ile birlikte tarihi bir karara imza attıklarını belirten Başkan Türel, “Hep birlikte Antalya’nın tarihi problemini çözecek tarihi bir karar daha alıyoruz. Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştirdik. Maliye Bakanlığımızla uzun süren müzakereler neticesinde çok önemli bir noktaya geldik. Bakanlar Kurulumuzun da onayladığı sulhnaneme ile Aksu Belediyemiz toplamda 600 milyonluk bir borçtan kurtuluyor. Her ay kesilen 600-800 bin TL civarında bir kesintiden kurtuluyor. Hepsinden önemlisi 12 bin vatandaşımızın tapularının üzerindeki şerhler inşallah birazdan alacağımız karar ve sonrasındaki çalışmalarla birlikte kalkacak. Vatandaş elinde tapusu ile adeta kendi işyerinde evinde mağdurdu. Şimdi böylelikle vatandaşın bu önemli mağduriyetini gidermiş oluyoruz. Bu mağduriyet gideriliyor iken Büyükşehir Belediyesi de Antalya’nın böylesine önemli bir sorununu çözmenin Aksu Belediyesiyle birlikte mutluluğunu yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

BİLDİĞİNİZ BELEDİYE BAŞKANLARINDAN DEĞİLİM

Çok zor bir bürokratik süreç sonrası bu mutlu sona ulaştıklarını anlatan Türel, şunları aktardı: “Türkiye’de de bir ilk olduğu için bürokrasiyi ikna etmek gerçekten bizi fevkalade yoğun bir mesaiye yöneltti. Bizzat Ankara’daki birçok toplantıya davetsizken bile gittim. Hatta bu toplantı uzmanların toplantısı belediye başkanlarının burada ne işi var gibi bana baktıklarında “Ben bildiğiniz başkanlardan değilim ben bu toplantıda kalacağım ve bu toplantıdaki bütün sorunları müzakere ederek çözmeden buradan kalkmayacağım’ dedim. Birazda bozuldular ama biz Antalya için her zaman söylüyoruz. Birilerinin kapısının önünde yatmak gerekiyorsa yatarız o bizim için şereftir. Geçmişteki gibi Ankara benim ayağıma gelsin ben niye gidecekmişim mantığı bizde yok. Böylesine tarihi noktalarda muhalefetimizle iktidarımızla el ele uyumlu bir beraberlikle, bir fikir birliği sağlayarak güzel bir dayanışmayı ortaya koymanın memnuniyetini ifade ediyorum ve bütün meclis üyelerime teşekkür ediyorum.”