Tolga YILDIRIM/ANTALYA,(DHA) - ANTALYA Emlakçılar, Oto Galericileri, İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, deprem sonrası kentte kira fiyatlarının arttığı yönündeki eleştirilere, "Artışlar deprem öncesi yaşandı, depremle alakası yok. Rusya, Ukrayna savaşından sonra Antalya çok göç aldı. Pandemi döneminde inşaat sektörü durdu. Pandemiden sonra evlenenler, öğrencilerin gelişiyle kiralık konut kalmadı" karşılığını verdi.

Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri, İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar ile Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz 'Emlak Forum' adlı toplantıda kentteki kira fiyatları, konut satışları ve alım satım işlemlerinde yapılması gerekenler hakkında esnafı ve tüketiciyi bilgilendirdi. Toplantıda konuşan Oda Başkanı Çağlar, Antalya'ya gelen depremzedelerin, 'Antalya'da deprem sonrası kira fiyatında artış yaşandı' yönünde eleştirilerinin sosyal medyada yer aldığını söyledi. Kira fiyatlarındaki artışın deprem öncesinde yaşandığını vurgulayan Çağlar, "Artışlar deprem öncesi yaşandı, depremle alakası yok. Rusya, Ukrayna savaşından sonra Antalya çok göç aldı. Pandemi döneminde inşaat sektörü durdu. Pandemiden sonra evlenenler, öğrencilerin gelişiyle kiralık konut kalmadı. Antalya'da fiyat yüksek olmasına rağmen göç devam ediyor. Artışın depremle alakası yok" dedi.

BELEDİYELER DÜZENLEME YAPSIN

Fiyat artışının önüne geçilmesi için denetimlerin artırılması ve evin rayiç bedelinin belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Çağlar, belediyelerin bu düzenlemeyi hayata geçirmesini istedi. Son dönemde konut satışlarında dolandırıcılık olaylarının arttığına dikkati çeken Çağlar, "Son günlerde emlak satışlarında dolandırıcılık çok fazla. 200 bin lira bankadan gönderiyor, elden para teslimi veya başkasının adına parayı gönderiyor. Dolandırılıyor. Lütfen tapu almadan para vermeyin başkasının hesabına para gönderilmesin. Bugünlerde dolandırılan çok fazla" diye konuştu. Çağlar, kentte ev alan yabancıların kayıt dışı olarak emlakçılık gibi farklı sektörde çalıştığını, sosyal medyada oluşturdukları gruplar aracılığıyla alım satım gerçekleştirdiğini dile getirdi. İlan sitelerinin denetlenmesi gerektiğine dikkati çeken Çağlar, şunları söyledi:

"Sabah akşam fiyat artışı oluyor. Yetki belgesi olmadan emlakçı ve galericiler siteye ilan koyamıyor. Yoldan geçen herhangi bir kişi yoldan geçerken fotoğraf çekip ilan verebiliyor. Satış yapıp komisyon alıyor. Esnaftan galericiden yetki belgesi olmadan ilan vermiyorsa, ev veya otomobil satışında mal sahibinin adıyla ilanlar yer almasını öneriyorum."

'ARTIŞLAR VİCDANI SIZLATMASIN'

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz ise eskiden memur, emekli kenti olarak adlandırılan Antalya'nın bugünlerde pahalılıkta Monaco'yu geçtiğini söyledi. Antalya'da konut stoğunun bittiğini ifade eden Gündüz, "Yeni yapılan konutların fiyatı vatandaşların alım gücünü aştı. Fiyat artışlarında fırsatçılıkla mücadele etmek zorlaştı. Antalya'da eski yapılar da var. Kentsel dönüşüm nedeniyle anlaşmazlıklar yaşanıyor. Ada bazında organizasyon yapılmalı. Müteahhit ile kat malikleri arasında anlaşmazlık var. Evleri yıkılmış, 30 bine yakın kat maliki mağdur durumda. Antalya Türkiye'de en fazla göç alan yerlerden biri. Ev sahipleri evlerini kiraya verirken artış yapsın ama bu artışlar vicdanı sızlatmasın" dedi.(DHA)

FOTOĞRAFLI

Kaynak: dha