Büyükşehir Belediyesi mart ayı devam meclisi Başkan Menderes Türel başkanlığında gerçekleştirildi. Elektronik oylama sisteminde sıkıntı yaşanması üzerine Türel, "Bu gidişle sistemi söküp atacağız. Arkadaşlar bu işi beceremeyecek gibi, ya yeni bir sistem alacağız ya da babadan kalma eski sisteme geri döneceğiz" dedi. Gündem maddeleri arasında yer alan belediyenin projelerinin finansmanında kullanmak için tahvil ihracına yönelik açıklama yapan Başkan Türel, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini söyledi. Tahvil ihracında Türkiye'de örnek bir uygulaya karar verdiklerini anlatan Türel, yurt dışındaki yerel yönetimlerin tahvil ihracını sıkça uyguladığını kaydetti.

3-6 AYLIK FAİZLİ OLACAK

Dünyada 2017 yılının ilk iki ayında belediyelerin 11,2 milyar dolar tahvil ihraç ettiğine değinen Menderes Türel, "Tahvil, satın alana 3 ya da 6 aylık faiz getirisi ve tahvilin üzerinde yazılı anapara geri ödenmesini içeren bir borçlanmadır. Faiz getirisi satın alınan tahvil üzerinden kuponlar biçimde gösteriliyor. Kuponlar 3 ya da 6 ayda ödenirken, anapara 2 ya da 3 yılsonunda ödenecek. Tahvili satın alanlara gelir teminat olarak gösterilmeyecek. Bankalardan kredi istendiğinde bankalar teminatsız kredi vermiyor. Biz de bir teminat gösterilmeyecek. Tahvil ihracı belediyemizin finansal yapısı itibariyle gerçekleştirilecek. Bu konuda iyi durumdayız. Kredi derecelendirme kuruluşu FITCH Büyükşehir Belediyesi'ni finansal durumunun iyi olduğuna ilişin bir rapor sunmuştu" diye konuştu.

İLK ETAPTA 150 MİLYONLUK TAHVİL

Büyükşehir Belediyesi'nin tahvil ihracı yapabilir olması itibarı açısından çok önemli olduğunu kaydeden Başkan Türel, tahvil tutarının 300 milyon lira civarında olduğunu aktardı. Türel, şöyle devam etti: "Tahvil 3 yıla kadar vadeli olacak. İlk etapta 150 milyon liralık tahvil ihracı planlanıyor. Talebe göre kalan 150 milyon liralık limiti yeniden değerlendireceğiz. Bu safha safha gerçekleştirilecek. Öncelikle yüzde 10'luk borç limitini aştığı için İçişleri Bakanlığı'ndan izin alacağız. Hazine Müsteşarlığı ve Sermaye Piyasa Kurulu'nun da izni gerekiyor. Bu onaydan sonra Menkul Kıymetler Borsası ile tahvil gerçekleştirilecek. Halk Bankası vasıtasıyla bu işlemleri tamamlamayı planlıyoruz." 

BORÇLANABİLECEĞİ RAKAM 919 MİLYON LİRA

Belediyenin güncel mali tablosunu da değerlendiren Başkan Menderes Türel, 2015 yılında kesinleşmiş bütçenin 1 milyar 25 milyon lira olduğunu hatırlattı. Bu bütçeye göre 1 milyar 620 milyon liralık borçlanılabileceğini dile getiren Türel, "Hafif raylı sistem projeleri için 427 milyon lira borcumuz var. Bu hesaba 427 milyon lira dahil değil. Bilanço borcumuz 701 milyon lira. Büyükşehir Belediyesi'nin borçlanabileceği rakam 919 milyon liradır. Bunun 300 milyonunu tahvil ihracı için kullanacağız. Bunun hepsini kullansak bile 619 milyon lira daha borçlanabiliriz dedi.

CHP ÇEKİMSER KALDI

Tahvil konusunda yapılan oylama Ak Parti ve MHP 'evet' oyu kullanırken, CHP grubu çekimser kaldı. Madde salt çoğunlukla meclisten geçti.

İÇME SUYUNDAN ELEKTRİK

Oylama sonrasında konuşan Türel, birçok ilki yapmanın kendilerine nasip olduğunu belirterek, yeni bir uygulama için kolları sıvadıklarını söyledi. Türkiye'de içme suyundan elektrik üreten bir belediye olacaklarını dile getiren Türel, "İlk kez bir cesaretle ortaya çıktık. Doğru olduğuna inanıyorsak azimle bu projelerin üzerine gidiyoruz" diye konuştu. DHA