KalDer Bursa Şubesi’nin Anadolu Karikatürcüler Derneği iş birliğinde düzenlediği Karikatür Yarışması dokuzuncu yılında sanatseverle buluşmaya devam ediyor. BURSA (İGFA) -  9. KalDer Bursa Uluslararası Karikatür Yarışması; Bursa’da gerçekleşecek 20. Kalite ve Başarı Sempozyumu’nun ana teması ‘Belirsizlikler Dünyasında…’ başlığı ile kamuoyuna ve sanatseverlere duyurulmuştu. Yarışma Yetişkinler ve Gençler olmak üzere iki kategoride düzenlendi. Duyurunun ardından yarışmaya 58 ülkeden, 452 sanatçıdan, toplam bin 63 karikatür geldi.

GİZLİ OYLAMA YAPILDI

Başvuruların ardından ön jüri toplantısında 101 karikatür ön elemeyi geçti. Karikatürlerin KalDer Bursa sosyal medya hesabında yayınlanmasıyla benzer ve kopya itirazları doğrultusunda itirazlar değerlendirildi. Finale 99 karikatürün kalmasının ardından jüri değerlendirmesini yaptı. Gizli oylama sonucu yarışmada ödül almaya hak kazanan karikatürler belirlendi. Jüri, ödül almaya hak kazananlar sanatçıları açıkladı. Buna göre Birincilik Ödülü Küba’dan Aristides Hernandez’in oldu.  Yarışma hakkında bilgi veren KalDer Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Emin Direkçi, “‘Karikatür Yarışmasına ilk başladığımızdan bugüne amacımız; dostluk köprülerinin kurulması ve sanatın gücü ile evrensel değerleri topluma sunmak oldu. Yarışmaya gençler de yoğun ilgi gösteriyor. Jürimizde ülkemizden ve yurt dışından alanında uzman isimler yer aldı.  Yaşadığımız büyük deprem nedeni ile gündemi etkilememek için sonuçları biraz gecikmeli açıklıyoruz. Farklı ülkelerden kazananların olduğu sonuçlara baktığımızda, yarışmanın uluslararası alanda edindiği yer, bizi gururlandırıyor” dedi. Anadolu Karikatürcüler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kahraman da “Küresel bir dünyada yaşıyoruz ve karikatürcüler ürettikleri eserler ile dostluk, sevgi, barış üzerine düşündürüyor. Sanatları ile birleştirici bir role sahipler” diye konuştu.

İŞTE KAZANANLAR

Birincilik Ödülü: Aristides Hernandez- Küba
İkincilik Ödülü: Jamal Rahmati - İran
Üçüncülük Ödülü: Serdar Sönmez – Türkiye
Mansiyon 1: Borislav Stankovic Stabor – Sırbistan
Mansiyon 2: Edi Dharma – Endonezya
Mansiyon 3: Mello Cartunista – Brezilya
Anadolu Karikatürcüler Derneği Özel ödülü: Lyubomir Mihaylov - Bulgaristan

GENÇLER KATEGORİSİ

Gençler Kategorisinde de 16 yaş altındaki bireyler aynı temayı, kendi bakış açılarıyla yorumladılar. Yarışmada genç karikatüristlere 5 adet başarı sertifikası ve 15 adet finalist katılım sertifikası verildi. Başarı sertifikasına hak kazanan genç sanatçılar, “Maya Khalil – Belçika, Sudenur Küçükbaş – Türkiye, İrem Eroğlu - Türkiye, Ayberk Gündüz – Türkiye ve Fatmanur Beri - Türkiye” (HABERMERKEZİ)

Kaynak: igf