Dünya turizminin lider şehirlerinden biri olma yolunda hızla ilerleyen Antalya’da, iç turizme yönelik özel indirim ve avantajlı fiyat uygulamalarını kapsayan Antalya Seni Bekliyor adlı kampanya aracılığıyla, erken rezervasyon seferberliği başlatıldı.  Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Menderes Türel öncülüğünde, iç turizmi canlandırmak amacıyla sürdürülecek kampanyanın ilk adımı olarak, Antalya Büyükşehir Belediyesi, AKTOB ve Türkiye’nin en büyük tur operatörleri arasında iş birliği protokolü imzalandı.

Basın toplantısında konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Bu yıl yabancı turist sayısında yüzde 30'a yakın bir artış bekliyoruz, yerli turist ve Antalya'da yazlık ikinci konut nüfusu ile 20 milyona yakın bir ziyaretçi hareketi söz konusu olacak. Öte yandan “2009 yılında 300 bin kişi ile başlayan kampanyadan, 2017 yılında 5.2 milyon civarında kişi yararlandı. 2018’de 6 milyon civarında bir rakam hedefliyoruz.” dedi.

Bu yılın ocak ayında ağırlanan turist sayısında yüzde 13 oranında artış kat eden Antalya’da iç turizmi canlandırmaya yönelik önemli adımlar atılıyor. Turizm alanında yürütülen projelerle belediyecilik hizmetlerinde lider bir yaklaşım sergileyen kentte, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Menderes Türel öncülüğünde atılan adımlar, resmiyet kazanmayı sürdürüyor. Bu kapsamda, Antalya Büyükşehir Belediyesi ile AKTOB ve Türkiye’nin en büyük tur operatörleri arasında, 10 Şubat Cumartesi günü, İstanbul - Çırağan Palace Kempinski’de Antalya Seni Bekliyor kampanyasına yönelik iş birliği protokolü imzalandı.

Geçtiğimiz yılın aralık ayında Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş tarafından, “Tatil herkesin hakkı” ve “Yerinizi şimdiden ayırtın” sloganları ile tüm yurdu hedef alarak başlatılan erken rezervasyon kampanyaları iç turizmi hareketlendirmeye başladı. Türkiye’nin en çok tercih edilen destinasyonları arasında ilk sırada yer alan Antalya’da, Başkan Menderes Türel öncülüğünde başlatılan erken rezervasyon seferberliğiyle, iç turizmde zirve yapılması bekleniyor.

Doğal ve kültürel zenginliğiyle dünyada eşi benzeri olmayan bir güzelliğe ve çeşitliliğe sahip olan Antalya’nın iç turizmde en çok tercih edilen tatil bölgesi olduğunu vurgulayan Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Menderes Türel, protokol imza töreninde yaptığı konuşmasında şunları söyledi:

Açık havada tanıtım atağı başlıyor

“Kentimizde başlattığımız erken rezervasyon seferberliği kapsamında İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Kayseri, Konya, Kahramanmaraş, Gaziantep, Eskişehir, Çorum, Denizli, Edirne, Hatay, Ordu, Sakarya, Samsun, Trabzon illerinde açık hava mecralarında tanıtım atağı başlatıyoruz. Dijital ortamda oluşturduğumuz www.antalyasenibekliyor.com sitesi aracılığıyla da erken rezervasyondan yararlanmak isteyen herkesin, hızlı bir şekilde iş birliği içerisinde olduğumuz tur operatörleriyle bağlantı kurmalarını sağlayacağız. Vatandaşlarımız siteye girip tatil organizasyonlarını bugünlerde yaparlarsa yüzde 50’lere varan erken rezervasyon indirimlerinden yararlanabilirler. Erken rezervasyonun farkındalığını, yurtdışından ülkemize gelip uygun fiyatlarla tatil yapan turistler gibi, yerli turistlerimiz de   www.antalyasenibekliyor.com adresini ziyaret edip fiyat avantajından faydalanabilirler.

Türel: “Hedefimiz iç turizme en büyük katkıyı sağlamak”

İşbirliğimiz kapsamında, tur operatörleri yüzde 10 ile 50 oranları arasında indirim, avantajlı ödeme kolaylıkları sunacak. Biz de Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak daha fazla vatandaşımıza tatil yapma imkânı sağlamak için tüm gücümüzle çalışacağız. Böylece Bakanlığımızın başlattığı kampanyalara Antalya olarak en büyük katkıyı sunmayı hedefliyoruz. Bu yolla iç turizmi canlandırarak, sektörümüzün ihtiyacı olan hareketliliği temin ederek, üzerimize düşen vazifeyi en iyi şekilde gerçekleştirmek için emin adımlarla ilerleyeceğiz.”

Aile ve Türkiye ekonomisine en büyük katma değer

Türkiye’de 2009 yılından bu yana sürdürülen erken rezervasyon kampanyalarıyla turizmi canlandırma noktasında çok başarılı sonuçlar elde edildiğinin altını çizen Türel, konuya şu sözlerle açıklık getirdi: “2009 yılında 300 bin kişi ile başlayan kampanyadan, 2017 yılında 5.2 milyon civarında kişi yararlandı. 2018’de 6 milyon civarında bir rakam hedefleniyor. Antalya olarak bu hedefe en büyük payı vermek, başta vatandaşlarımızın aile ekonomileri olmak üzere ülke ekonomisine en büyük katma değeri sağlamak adına tüm gücümüzü kullanacağız”

En yüksek talep; Kemer, Belek, Side ve Alanya bölgelerinde

İç turizmin hareketlenmesinde adeta domino etkisi yaratan erken rezervasyon kampanyalarının Antalya’da; Kemer, Belek, Side ve Alanya bölgelerinde en yüksek talebi yakaladığına değinen Türel, diğer yandan bu kampanyaların yabancı turistlerin daha uygun ödeme koşulları ile seyahat ettiğine dair oluşan algıyı değiştirdiğini kaydetti.

“Vatandaşların tatil hakkı için önemli bir adım”

Türel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Antalya doğal ve tarihi güzellikleriyle eşsiz bir kültür mozaiğine sahip. Dünyadan çok sayıda yabancı turiste ev sahipliği yapıyor, onların farklı beklentilerini tek adresten karşılıyoruz. Ancak Antalya, sadece yabancı turistlerin buluşma noktası değil, yerli turistin de imkanları dahilinde gezip görebileceği, tatilini yapabileceği bir şehir. Onların bütçelerini zorlamayacak şekilde tatil yapmalarını olanaklı hale getirmemiz gerekiyor.

Bu açıdan imza attığımız bu iş birliği protokolünü vatandaşlarımızın tatil hakkı için çok önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz. Başlattığımız seferberlikle, kendimizi onların bu hakkına hizmet ederek sektörü daha ileri götürme mecburiyetinde hissediyoruz. Antalya turizmde henüz yolun başındadır, 2018 yılında %30'lu artışlar bizi çok heyecanlandırmamaktadır. Çünkü İspanya'dan daha fazla beş yıldızlı oteli olan bir şehir olarak çok daha ileri hedeflerimiz olmalıdır. Bir gün biz de Barselona gibi, turizme doyacak noktaya geleceğiz. Çünkü, Antalya kongre ve fuar turizminde, spor turizminde, kültür turizminde, kırsal turizmde, sağlık turizminde çok daha ileri noktalara gidecektir. Bunun için hep birlikte çok daha fazla çalışmalıyız.

Turizmde 2017 yılında yüzde 58’lik artış

2018 yılı turizm sezonuna “Antalya seni bekliyor” kampanyası ile yeni bir adım attıklarını kaydeden Türel, şunları söyledi, “Esasen bu kampanya sadece bu turizm sezonu meselesi değildir, bana göre Antalya'nın yeni bir atılım dönemini başlatıyoruz.

Antalya'da bir atılım dönemini 2004'de başlattık ve altyapı yaptık, ikinci atılım dönemi 2014'te başladı, EXPO, tramvay, çevre yollarıyla hızlı bir yatırım dönemi başlattık, fakat arkasından terör, Suriye krizi ve hain 15 Temmuz darbe girişimiyle bir gerileme yaşadık. Fakat çok şükür bu büyük millet tarih yazdı ve işte Türkiye Cumhuriyeti en güçlü dönemlerinden birini yaşıyor.  2016 Antalya turizminde yüzde 43 düşüşle kriz yılı oldu, 2017 ise yüzde 58 artışla toparlanma yılı oldu ve inşallah şimdi 2018'de bir atılım dönemine başlayacağız.

Yüzde 30 artış ve 20 milyon turist bekliyoruz

Bu yıl yabancı turist sayısında yüzde 30'a yakın bir artış bekliyoruz, yerli turist ve Antalya'da yazlık ikinci konut nüfusu ile 20 milyona yakın bir ziyaretçi hareketi söz konusu olacak.

Yerli Turist tatile 17 Milyar TL harcadı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre geçen turizm sezonunda yerli turist tatile 17 Milyar TL’lik bir bütçe ayırdığını görüyoruz. Kişi başına düşen gelir artıkça bu rakamlar daha da yükselecektir. Biz bu kampanyayla birlikte iç turizmde “erken rezervasyon” kültürünü daha da geliştirmeyi planlanıyoruz. Millet olarak erken rezervasyonu turizm kültürünün içerisine yerleştirmemiz gerekiyor.  Bu yeni turizm sezonunun yapacağımız çalışmalar ve duyurularla bu rakamların daha da üzerine çıkacağına inanıyorum”

AKTOB Başkanı Erkan Yağcı: Kampanyanın amacı 40 milyon Yolcu

''Antalya seni bekliyor'' kampanyası ile Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini belirten AKTOB Başkanı Erkan Yağcı, ''Bu kampanya kamu ve özel sektör olarak hayata geçirilen ilk kampanya olması anlamında önem taşıyor.'' dedi. Bu kampanya ile 40 milyon insanı Türkiye'de tatil yaptıracak bir çalışmayı başlattıklarını kaydeden Yağcı, “Turizmdeki başarıyı konuşurken yabancı turisti konuşuyoruz. Halbuki, kendi vatandaşlarımızın da tatile gitmesi, tatil için Antalya'yı seçmesi ve erken rezervasyon olanaklarından yararlanmasını sağlamak durumundayız. Bu kampanya ile 'yabancılar Türkiye'de daha ucuza tatil yapıyor' söyleminin de kırılmasını hedefliyoruz.” Dedi.

TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Burak Tonbul: Hedef 6 Milyon

İŞ Birliği protokolünde konuşan TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Burak Tonbul 2018 yılında erken rezervasyon sayısını 6 milyon olarak beklediklerini söyledi. Burak Tonbul, Hepimizin bildiği gibi Türkiye artık bir turizm kaynak pazarı. Türkiye artık diğer ülkelere de önemli sayıda turist gönderen bir ülke. Organize tatil seyahatinin en önemli enstrümanı erken rezervasyondur. Tatil kültürü oturan ülkelerin vazgeçilmezi, erken rezervasyon dönemidir. Biz 10 yıl önce erken rezervasyonu başlattığımızda sayı 300 bindi. 2017'de bu sayı 5.7 milyona ulaştı ve bu yıl sayının 6 milyona ulaşacağını tahmine diyoruz.

TÜROFED Başkanı Osman Ayık: Yerli turist sayısını 10 milyona çıkarmak istiyoruz

Turizmin Antalya için en önemli sosyal ve ekonomik etkinlik sektörü olduğunu kaydeden Osman Ayık, “İç pazar bizim için en önemli kaynaklardan biri. Yerli turistleri, vatandaşlarımızı ağırlamak en asli görevlerimiz arasında yer alıyor. Otellerde tatil yapan insan sayısını 10 milyona ulaştırmak istiyoruz. Rekabet ettiğimiz ülkelerde iç pazarın payı yüzde 25-30 oranında değişiyor. Bu anlamda bizim gideceğimiz daha çok yol var.” Dedi.