ATSO Mayıs ayı meclis toplantısında, kent ve ülke gündemi değerlendirildi. Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, ATSO Meclis Başkanı Süleyman Özer'in başkanlık ettiği toplantıya rahatsızlığı nedeniyle katılamadı. Çetin'in yerine bu ayki değerlendirmeleri ATSO Başkan Yardımcısı Yusuf Hacısüleyman yaptı.

CUMHURİYETİN 100'ÜNCÜ YIL ANITI OLMALIDIR

2 yıl sonra 19 Mayıs'ın, 3 yıl sonra 23 Nisan'ın, 6 yıl sonra Cumhuriyetin 100'üncü yılları olacağına dikkat çeken Yusuf Hacısüleyman, “Bütün milletler için böyle yıldönümleri çok önemlidir. Türkiye'nin, Antalya'nın, hepimizin bu tarihlere şimdiden hazırlanması gerekir. 19 Mayıs'ın, 23 Nisan'ın, Cumhuriyetin 100'üncü Yıl anıtı olmalıdır. Antalya ve oda olarak biz de bu tarihleri şimdiden düşünmeliyiz. Antalya'ya bir 23 Nisan anıtı veya Cumhuriyet'in 100'üncü Yıl anıtı çok yakışır" dedi.

BÜYÜKNOHUTÇU CİNAYETİNDE GERÇEKLER ORTAYA ÇIKMALI

Toplantıda, Finike'deki taş ocaklarına karşı verdikleri mücadeleyle tanınan Ali Ulvi-Aysin Büyüknohutçu çiftinin cinayeti de gündeme geldi. Hacısüleyman, “Ali bey çevre mücadelesi ile tanınan, birçok sosyal platformda yer almış, sevilen bir isimdi. Daha önce medyada çok çıkardı, fakat artık çevre konuları fazla ilgi görmüyor. Allah rahmet etsin, çok üzücü bir olay. Zanlı geçen hafta bazı itiraflarda bulundu. Bazı yazarlar Karadeniz'de daha önce benzer bir olay yaşandığını yazdı. Gerçeklerin ortaya çıkmasını bekliyoruz" dedi.

DOMATES FİYATI DÜŞTÜ

Nisan ayında enflasyonun günahının domatese yüklendiğini belirten Hacısüleyman, Rekabet Kurulu'nun meyve sebzede rekabet incelemesi başlattığını ve fiyatları kimin artırdığına bakılarak, gerekirse soruşturma açılacağını kaydetti. Oysa enflasyonda en etkili unsurun döviz kuruyla birlikte maliyetlerin artması olduğunu belirten Hacısüleyman, “Domates ve sebze fiyatlarındaki artış bir-iki ay süren bir artıştır. Geçen ay toptancı halde 6.5- 9 lira arasında olan çeri domates geçen gün 1-2 lira arasına düşmüştür. 1 kilo domates veya biber, salatalık gibi sebzeler 1 çiklet fiyatına satılmaktadır. Meyve sebzede aylık fiyat artışlarına değil, yıllık artışlara bakılırsa enflasyonun nedeninin domates olmadığı görülür" dedi.

RUSYA'YA RAĞMEN DOMATES İHRACATI ARTTI

Antalya domatesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasındaki görüşmede de gündeme geldiğini hatırlatan ATSO Başkan Yardımcısı, “Bunun için teşekkür ediyoruz. Maalesef bu çabalar sonuç vermedi ve nisan ayından itibaren ihracatta genel bir sıkıntı yaşanmaya başlandı. Yılbaşından bu yana domates ihracatımız yüzde 27 arttı, fakat son bir ayda sebze-meyve ihracatımızdan ciddi alarm sinyalleri gelmeye başladı. İçeride fiyat artışı ihracatı zayıflatmış olabilir. Bu arada dün Türkiye ve Rusya hükümetleri engellerin kaldırılması konusunda yeni bir protokol imzaladı. Önümüzdeki günlerde sorunun çözüleceğini ümit ederim" dedi.

TURİST SAYISINDA 8 MİLYONU AŞARIZ

Yusuf Hacısüleyman, 2017 yılı turizm beklentilerine ilişkin beklenen turist sayısında artış olduğunu da açıkladı. Turizmde Rusya pazarı sayesinde geçen yıldan daha iyi bir duruma gelindiğini söyleyen Hacısüleyman, “Rusya bu yıl kurtarıcı oldu. Geçen yıl turist sayısı 6 milyonu biraz geçmişti, bu yıl 8 milyonu aşacağımız görülüyor. Fakat önceki yılların 12 milyon sayısının gerisinde kalmaya devam edeceğiz. Almanya pazarında iyileşme yok, İngiltere yatay, Hollanda, Danimarka, İsveç, Norveç, Avusturya pazarları düşmeye devam ediyor" dedi.

TURİST ARTIYOR AMA FİYATLAR ÇOK DÜŞÜK

19 Mayıs itibariyle Antalya'ya yabancı ziyaretçi girişlerinin 2015'de 1 milyon 981 bin, 2016'da 1 milyon 245 bin, 2017'de 1 milyon 464 kişi olduğunu açıklayan Hacısüleyman “Aylık olarak yüzde 52, yıllık olarak yüzde 18 oranında artış sözkonusu. Önümüzdeki ay durum biraz daha netleşecektir. Siyasi sakinlik devam ederse Avrupa'da son dakika satışları artabilir. Turizmde geçen yıla göre iyileşme olsa da maalesef fiyatlar çok düşük. Defalarca uyardık, fakat yanlış fiyat indirimlerini engelleyemedik ve fiyat indirimi-fiyat rekabeti tuzağına girdik. Turizmde eski rakamlara dönsek bile gelir kaybını telafi etmek zaman alacak" diye konuştu.