Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)- ANTALYA Devlet Opera ve Balesi (Antalya DOB), deprem felaketinden dolayı ara verilen gösterimlerini hüzünlü bir şekilde yeniden başlatıyor. Antalya DOB sanatçıları, Mart ayında 13 farklı temsille izleyici karşısına çıkacak. İlk eser 'Sekeronya' adlı çocuk oyunu olacak.

Antalya DOB, mart perdesini 7 Mart Salı günü saat 11.00'de 'Şekeronya' ile açacak, sezon prömiyerini gerçekleştirecek. Zeynep Ergüven'in yazdığı ve müzikleri Murat Cem Oran'a ait olan eseri Fati Şanal sahneye koydu. Ülkesinden kaçan Şekeronya'nın haylaz çocuğu Fırıldak'ın eve dönüş hikâyesinin anlatıldığı eser, 16 Mart Perşembe ve 28 Mart Salı günleri de saat 11.00'de çocuklarla buluşacak.

Antalya DOB, 'Sihirli Dünya' adlı çocuk oyununu da 21 Mart Salı günü saat 11.00'de sahneleyecek. Haldun Özörten tarafından yazılan ve müzik düzenlemeleri Kenan Kahyaoğlu'na ait olan eseri Reyhan Süme sahneye koydu.

KADINLARA ÖZEL BİR KONSER

Antalya DOB, 'Dünya Kadınlar Günü'ne özel bir konserle sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. 8 Mart Çarşamba akşamı saat 20.00'de Haşim İşcan Kültür Merkezi Opera Sahnesi'nde gerçekleştirilecek olan 'Venera Ensemble' konserinde zengin bir repertuvar sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

'AŞK İKSİRİ'NDE İKİNCİ TEMSİL

Antalya DOB, Donizetti'nin en sık icra edilen eserlerinden biri olan 'Aşk İksiri' operasını 11 Mart Cumartesi akşamı 20.00'de sanatsever ile buluşturacak. Haldun Özörten'in sahneye koyduğu eserde orkestrayı şef Lorenzo Castriota Skanderbeg yönetirken, Antalya DOB korosu şef Mahir Seyrek tarafından çalıştırıldı. Oldukça eğlendiren güldürü öğelerini içinde barındıran dokunaklı bir aşk hikâyesi olan eserin dekor tasarımı Gürcan Kubilay, kostüm tasarımı Nursun Ünlü ve ışık tasarımı Mustafa Eski tarafından hazırlandı.

ÜNLÜ BESTECİ PUCCİ'NİN ESERİ

Antalya DOB, dünyaca ünlü besteci Puccini'nin 'La Boheme' operasını 14 Mart Salı akşamı saat 20.00'de tekrar sahneleyecek. Orkestrayı şef İbrahim Yazıcı'nın yöneteceği ve tek ara ile sahnelenecek dört perdelik eserde Antalya DOB korosu şef Mahir Seyrek ve çocuk korosu Sinem Emine Ulusoy tarafından çalıştırıldı. Dekor ve kostümü ile göz dolduran eserin dekor tasarımı Gürcan Kubilay, kostüm tasarımı Gülden Sayıl ve ışık tasarımı Mustafa Eski imzasını taşıyor.

'BU VATAN BİZİM' SAHNE KANTATI

Çanakkale Zaferi'nin 108. yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve Çanakkale'de yitirdiğimiz şehitlerimiz Antalya Devlet Opera ve Balesi sahnesinde 18 Mart Cumartesi saat 20.00'de 'Bu Vatan Bizim' sahne kantatı ile anılacak. Kıvanç Tepe tarafından Atatürk ve silah arkadaşları ile Milli Mücadele sırasında şehit olan askerler anısına bestelenen ve 'Yaşamaz Ölümü Göze Alamayan', 'Bir Hilal Uğruna' ve 'Kendini Tarihe Verenler' adlı üç bölümden oluşan eserin kompozisyonları Orhan Şaik Gökyay, Necmettin Halil Onan, Mehmet Akif Ersoy ile Nazım Hikmet gibi ünlü şairlerin şiirlerindeki dörtlüklerden oluşuyor.

AYIN BALE ESERİ 'ŞEHRAZAT'

Antalya DOB, geçen yıl Nisan 2019'da dünya prömiyerini gerçekleştirdiği 'Şehrazat' balesini bu sezon ilk kez 25 Mart Cumartesi ve 30 Mart Perşembe saat 20.30'da sahneleyecek. Libretto ve koreografisi Armağan Davran'a ait olan ve doğu masallarının motiflerinin kullanıldığı 'Şehrazat' balesinin dekor tasarımı Savaş Camgöz, kostüm tasarımı Gazal Erten ile ışık tasarımı Fuat Gök imzasını taşıyor. Müzik düzenlemelerini Korsakov'un Şehrazat bale süiti ile bestecinin diğer önemli eserlerini birleştirerek Bujor Hoinic'in yaptığı eserde Antalya DOB orkestrasını şef Lorenzo Castriota Skanderbeg yönetiyor.

Antalya DOB, 2022-2023 sanat sezonunda Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün iş birliği ile Antalya Müzesi'nde gerçekleştirdiği konserlerine 2 Mart, 9 Mart ve 23 Mart Perşembe günleri saat 15.00'te 'Müze Konseri' ile devam edecek.

FOTOĞRAFLI

Kaynak: dha